Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Björklund: Förstatliga skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Glädjande". FP-ledaren Jan Björklund vill förstatliga skolorna, något som 84 procent av svenskarns också vill enligt en Demoskopundersökning. "Glädjande att vi har ett sådant starkt stöd i folkopinionen", säger han.

VÄSTERÅS. Skolminister Jan Björklund (FP) vill förstatliga skolan och får starkt stöd av svenska folket, visar en undersökning av Demoskop.

Nu ska återförstatligandet bli en av FP-ledarens viktigaste valfrågor.

- Detta är en av huvudfrågorna som jag kommer att driva inför nästa års val, säger han.

Expressen bad Demoskop undersöka vilka väljarna anser ska ha huvudansvaret för den svenska skolan. 15 procent av de 633 tillfrågade svarade att det borde vara kommunerna som har ansvaret. En procent sade att de inte visste - och hela 84 procent att huvudansvaret bör ligga på staten.

När FP-ledaren, tillika skolminister, Jan Björklund ställs inför siffrorna på landsmötet i Västerås skiner han upp.

- Jag delar den uppfattningen. Jag skulle säga att skolan behöver återförstatligas, kommunaliseringen har varit katastrofal, säger han.

"Väldig administration"

Det är inte första gången som svenska folket säger att de vill se ett förstatligande av skolan. Ändå är det bara Jan Björklund av alliansledarna, och V:s Jonas Sjöstedt samt SD:s Jimmie Åkesson, som vill gå dem till mötes och återförstatliga skolan.

Enligt Michael Artursson, partisekreterare för Centerpartiet, väger fördelarna med ett återförstatligande inte upp för nackdelarna.

- Vi ser inte att det är det som är lösningen på de utmaningar som skolan står inför. Har man en statlig organisation så måste man bygga upp en väldig statlig administration och frågan är om det ger bättre genomslag för den inriktning politiken vill ha, säger han.

"Vi tycker olika"

Jan Björklund:

- Vi tycker olika. Centern var ju med och kommunaliserade skolan ihop med S, men jag spekulerar inte varför de tycker som de gör.

Enligt FP-ledaren är ett förstatligande precis det som behövs för att vända den svenska skolan på rätt köl. Han slåss därför för att få med sina allianskolleger på FP:s linje - och gör nu frågan om återförstatligandet till en av sina viktigaste valfrågor.

"Kommer driva frågan"

- Jag jobbar på att försöka övertyga dem och det är glädjande att vi har ett sådant starkt stöd i folkopinionen. Detta är en av huvudfrågorna som jag kommer att driva inför nästa års val: svensk skola borde återförstatligas, säger Jan Björklund.

Lars Nord, professor i politisk kommunikation, tror att Björklunds linje kan gå hem hos väljargrupper som har tappat förtroendet för kvaliteten i skolan i och med den negativa rapporteringen om flera privata aktörer i branschen.

"En klok strategi"

Men han ser egentligen ingen möjlighet för Jan Björklund att få sin vilja igenom.

- Det kan vara en klok strategi att försöka återupprätta ett förtroende för skolfrågor. Nu är han väldigt ensam med att tycka på det sättet, så det finns inga möjligheter att förverkliga det. Det är en sorts symbolpolitik, säger Lars Nord.

Vem anser du ska ha huvudansvaret för den svenska skolan?

STATEN 84 %

KOMMUNERNA 15%

EJ SVAR 1 %


Fakta om undersökningen: 633 intervjuer, genomförda 13 november inom ramen för Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel. Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och politiska sympatier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.