"Glädjande". FP-ledaren Jan Björklund vill förstatliga skolorna, något som 84 procent av svenskarns också vill enligt en Demoskopundersökning. "Glädjande att vi har ett sådant starkt stöd i folkopinionen", säger han.
"Glädjande". FP-ledaren Jan Björklund vill förstatliga skolorna, något som 84 procent av svenskarns också vill enligt en Demoskopundersökning. "Glädjande att vi har ett sådant starkt stöd i folkopinionen", säger han.

Jan Björklund: Förstatliga skolan

Publicerad

VÄSTERÅS. Skolminister Jan Björklund (FP) vill förstatliga skolan och får starkt stöd av svenska folket, visar en undersökning av Demoskop.

Nu ska återförstatligandet bli en av FP-ledarens viktigaste valfrågor.

- Detta är en av huvudfrågorna som jag kommer att driva inför nästa års val, säger han.

Expressen bad Demoskop undersöka vilka väljarna anser ska ha huvudansvaret för den svenska skolan. 15 procent av de 633 tillfrågade svarade att det borde vara kommunerna som har ansvaret. En procent sade att de inte visste - och hela 84 procent att huvudansvaret bör ligga på staten.

När FP-ledaren, tillika skolminister, Jan Björklund ställs inför siffrorna på landsmötet i Västerås skiner han upp.

- Jag delar den uppfattningen. Jag skulle säga att skolan behöver återförstatligas, kommunaliseringen har varit katastrofal, säger han.

"Väldig administration"

Det är inte första gången som svenska folket säger att de vill se ett förstatligande av skolan. Ändå är det bara Jan Björklund av alliansledarna, och V:s Jonas Sjöstedt samt SD:s Jimmie Åkesson, som vill gå dem till mötes och återförstatliga skolan.

Enligt Michael Artursson, partisekreterare för Centerpartiet, väger fördelarna med ett återförstatligande inte upp för nackdelarna.

- Vi ser inte att det är det som är lösningen på de utmaningar som skolan står inför. Har man en statlig organisation så måste man bygga upp en väldig statlig administration och frågan är om det ger bättre genomslag för den inriktning politiken vill ha, säger han.

"Vi tycker olika"

Jan Björklund:

- Vi tycker olika. Centern var ju med och kommunaliserade skolan ihop med S, men jag spekulerar inte varför de tycker som de gör.

Enligt FP-ledaren är ett förstatligande precis det som behövs för att vända den svenska skolan på rätt köl. Han slåss därför för att få med sina allianskolleger på FP:s linje - och gör nu frågan om återförstatligandet till en av sina viktigaste valfrågor.

"Kommer driva frågan"

- Jag jobbar på att försöka övertyga dem och det är glädjande att vi har ett sådant starkt stöd i folkopinionen. Detta är en av huvudfrågorna som jag kommer att driva inför nästa års val: svensk skola borde återförstatligas, säger Jan Björklund.

Lars Nord, professor i politisk kommunikation, tror att Björklunds linje kan gå hem hos väljargrupper som har tappat förtroendet för kvaliteten i skolan i och med den negativa rapporteringen om flera privata aktörer i branschen.

"En klok strategi"

Men han ser egentligen ingen möjlighet för Jan Björklund att få sin vilja igenom.

- Det kan vara en klok strategi att försöka återupprätta ett förtroende för skolfrågor. Nu är han väldigt ensam med att tycka på det sättet, så det finns inga möjligheter att förverkliga det. Det är en sorts symbolpolitik, säger Lars Nord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag