Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: "Aktörer som Google har stort ansvar"

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

IT-jätten Google sprider en antisemitisk hatlista över svenska judar, vilket Expressen kunde berätta på tisdagen.

Nyheten har fått politiker att reagera och kräva att Google nu förklarar sig.

– Osmakligt och obehagligt att samla ihop listor på judar, det för tankarna till 30-talets Tyskland. Det innebär en stor otrygghet för de utpekade personerna och deras familjer, säger C-ledaren Annie Lööf. 

Det var på tisdagen som Expressen kunde berätta att Google hjälper till med att sprida hatmaterial.

Via ett par enkla sökord på Google kan användarna hitta en blogg med en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker som en av de översta träffarna. 

Google vill inte svara 

Den som klickar in på bloggen kan där läsa om "judarnas makt" och att en viss judisk familj utgör ett "hot".

Google vill inte svara på om hatlistan är förenligt med deras policyer.

Nu reagerar politiker på Expressens avslöjande. 

– Man blir bestört. Det är djupt osmakligt och ett hot mot vårt öppna samhälle och de här individerna, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

"Måste ta bladet från munnen"

Han menar att man nu måste sätta press på Google.

– De måste till att börja med ta bladet från munnen och uttala sig och berätta hur de ser på detta. Tycker de att detta är okej så får vi ta det vidare och diskutera. Jag utgår från att även de tycker att detta är genant, säger han. 

Vad för typ av politiska åtgärder hade då kunnat bli aktuella?

– Jag vill inte spekulera i detta. Yttrandefrihetsslagstiftningen är en grundlag och man ska vara mycket noga genomtänkt innan man börjar förändra den. Men första steget är att Google uttalar sig. 

Christina Höj Larsen
Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Vänsterpartiet har reagerat på att det antisemitiska materialet så lätt kan googlas fram. 

V vill ha översyn av lag 

– Det är otroligt allvarligt att den här typen av hat och antisemitism kan spridas på det här sättet på nätet. Vi vet ju att antisemitismen och högerextremismen är närvarande i samhället överallt och det är allvarligt att se detta. Jag förstår att enskilda personer känner sig både hotade och rädda, säger Christina Höj Larsen, antirasistisk talesperson inom Vänsterpartiet. 

Hon menar att regeringen måste se till att hatbrott prioriteras i sitt regleringsbrev till polisen och Säpo. Hon öppnar även för att lagen om ansvar för digitala anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen, kan ses över. 

– Vill gärna se en översyn och se om det går att skärpa och vidga lagen. Den används inte tillräckligt mycket, säger Christina Höj Larsen.

"Kan aldrig accepteras"

Även Miljöpartiet öppnar för att lagen ska kunna ses över.  

– Den här typen av hat kan aldrig accepteras. Den ska polisanmälas och lagföras, och det gäller även på nätet. Eventuella skärpningar av lagen bör utredas. Vi behöver ta krafttag mot den kvarlevande antisemitism och rasismen i vårt samhälle och det är fruktansvärt att de personer som står på denna lista behöver ta emot detta hat, säger Niclas Malmberg, kultur- och mediepolitisk talesperson inom Miljöpartiet och fortsätter: 

– Jag är glad att regeringen har vidtagit åtgärder för arbetet mot antisemitism,  diskriminering och hat mot olika grupper. Det måste vara en fortsatt prioriterad fråga. 

M: Google måste agera snabbt 

Moderaterna riktar likt Liberalerna kritik mot Google och kräver att företaget agerar snabbt. 

– Nätet har blivit ett kraftfullt verktyg för att sprida antidemokratiska budskap och för rekrytering till olika extremistgrupper. Judehat är en mycket allvarlig form av rasism som måste fördömas och motverkas. Ansvaret för hat och hot på nätet ligger först och främst på de som är rasister och extremister. Självklart måste ett företag agera snabbt om företagets sökmotorer driver trafik till hemsidor med brottsligt innehåll eller om företagets tjänster, som Youtube, används för att sprida budskap som utgör brott. Men företagen bör agera snabbt även om det som sprids uppenbarligen utgör rasism och extremism, säger Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet. 

Annie Lööf: "Osmakligt"

C-ledaren Annie Lööf menar att man från politiskt håll måste stå upp mot antisemitism. 

– Osmakligt och obehagligt att samla ihop listor på judar, det för tankarna till 30-talets Tyskland. Det innebär en stor otrygghet för de utpekade personerna och deras familjer, säger hon och fortsätter: 

– Vi måste stå upp för anständigheten, mot antisemitism, främlingsfientlighet och rasism. Här har vi alla ett ansvar. Aktörer som Google har också ett stort ansvar i att förhindra att uppenbart hat och hot sprids. Om det behövs är vi beredda att se om man ytterligare behöver skärpa lagstiftningen, men det är en svår fråga med hänsyn till tryck- och yttrandefriheten.

Morgan Johansson
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Justitieminister Morgan Johansson, S, öppnade tidigare i veckan för att öka trycket på bolagen. I en kommentar till Expressen skrev han då: 

"Om någon begår brott så ska det polisanmälas. Det gäller självklart också brott som begås på internet och i sociala medier." 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.