Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Albert: Sverige var för långsamt i höstas

Jan Albert, professor i smittskydd vid KI, beror vårens höga siffror i Sverige på att man var sen med åtgärderna.
Foto: SVT
Foto: SVT

Smittskyddsprofessorn Jan Albert anser att Folkhälsomyndighetens prognos om att Sverige inte skulle få någon större spridning i höstas gjorde oss sämre förberedda.

– Det har visat sig att det inte var en korrekt bedömning, säger han i SVT:s ”Agenda”.  

I SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen diskuterades överdödligheten i Europa. Sverige låg högt under första halvåret i fjol, men kom lägre än snittet under det andra – och hamnade på 18:e plats sett till hela året.

De andra nordiska länderna har dock klarat sig betydligt bättre än Sverige.

– Under den första vågen låg vi faktiskt bland de sämsta länderna. Under andra vågen klarade vi oss bättre, och då hade vi fler restriktioner, säger Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Borde ha agerat tidigare

Enligt både henne och Jan Albert, professor i smittskydd vid KI, beror vårens höga siffror på att man var sen med åtgärderna.

– Man var sen på bollen. Vi hade inte riktigt en medvetenhet om att det här var på gång. Framför allt runt sportlovet i Stockholm, säger Jan Albert.

Man kunde bland annat ha haft karantän på inresande till Sverige, enligt Albert och Modig. Albert anser att Folkhälsomyndigheten inte tog höjd för att viruset skulle komma till Sverige i tillräckligt stor utsträckning.

– Varje vecka som vi hade skjutit på det hade vi vunnit mycket på.

Foto: SVT

Fel av Tegnell

Både Albert och Modig anser att tidiga åtgärder är det viktigast.

– Att hindra att smittspridningen blir för hög. Då gäller det att agera tidigt, säger Karin Modig.

Enligt Jan Albert var det en felaktig bedömning av Anders Tegnell, när han i augusti sa att han trodde på en ”relativt låg smittspridning” under hösten.

– Det har visat sig att det inte var en korrekt bedömning. Jag tror att det kan ha betytt att både de själva, politiker och myndigheter, men också allmänheten inte förstod att det drog i gång igen, precis som det gjorde i andra europeiska länder några veckor tidigare.

Matematikern Tom Britton om vaccineringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.