Carin Jämtin i SVT:s "Agenda". Foto: SVT
Carin Jämtin i SVT:s "Agenda". Foto: SVT

Jämtin: "Allt är bara rykten"

Publicerad
Uppdaterad
Den senaste veckan har det stormat rejält kring Socialdemokraterna - med uppgifter från flera håll om interna stridigheter.
Men partisekreterare Carin Jämtin känns inte vid några som helst falangbildningar inom partiet.
- Vi tror på honom och vi jobbar vidare med Håkan Juholt som partiledare, säger hon i SVT:s "Agenda".
Partiledaren Håkan Juholt var inbjuden till "Agenda" för att diskutera den turbulenta veckan, men tackade nej.
I stället kom en defensiv Carin Jämtin, som konsekvent nekade till alla uppgifter om att partiet skulle ha varit splittrat i att behålla Juholt som partiledare, före fredagens ödesmöte i Verkställande utskottet.
Hon förnekade bestämt att hon skulle ha varit en av tre personer som fått i uppdrag att övertala Juholt att avgå.
– Det stämmer inte. Det är helt enkelt falskt.

"Kommenterar inte rykten"

Källor inom partiet har berättat att partiets rättspolitiske talesman Morgan Johansson fick klartecken av Juholts stab att stöda Malmös kommunalråd Ilmar Reepalus kontroversiella förslag om temporära medborgarskap för invandrare – bara för att sedan gå ut och förnedra honom offentligt genom att fördöma det.
De uppgifterna ville Carin Jämtin inte kännas vid.
– Jag kommer inte att kommentera några som helst rykten, sade hon.
Hon ville heller inte diskutera planerna på att förstärka Håkan Juholts stab.
– Det behövs. Det har vi pratat om under en längre tid. Det är synd att det diskuteras på det här sättet nu, för jag tänker inte diskutera kansli-interna frågor i media.

Inga falangstrider

Carin Jämtin håller inte alls med om att partiet skulle vara splittrat och uppdelat i olika läger.
– Det skulle jag säga är din beskrivning av det som har hänt, för jag har inte sett några sådana falanger. Det här bottnar inte i falangstrider. Det här bottnar i att Håkan Juholt inte har läst reglementet, sade hon till "Agendas" programledare Camilla Kvartoft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag