Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jämställdhetsministern utesluter inte kvotering

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åsa Lindhagen gästar onsdagskvällen Bara Politik. Foto: Expressen TV
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

I onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) att kvotering kan bli ett viktigt redskap – om könsobalansen i bolagsstyrelserna blir kvar. 

– Om man harvar på under lång tid och inte kommer någonstans med strukturerna så tycker jag man ska vara öppen för kvotering, säger hon.   

I onsdagskvällen Bara politik i Expressen TV intervjuas jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. 

Sverige "verkligen inte" jämställt

Åsa Lindhagen anser att arbetet mot våld i nära relationer och inom hedersförtryck är en av de viktigaste frågorna inom hennes ministerområde. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Våldsfrågan är en väldigt viktig fråga när det gäller att skapa ett mer jämställt samhälle. Både vad gäller våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck, säger Åsa Lindhagen, när programledare Karolina Skoglund frågar om den viktigaste frågan inom hennes ministerområde. 

Är Sverige jämställt? 

– Jag tycker man ska ställa sig frågan "är Sverige jämställt?" och nej, det är vi verkligen inte. Det finns oerhört mycket kvar att göra, säger Åsa Lindhagen och lyfter fram att var fjärde kvinna i Sverige någon gång kommer uppleva våld i sitt hem. 

MP: Vuxen person nära barnet ska få tredjedel av föräldraförsäkringen

Angående föräldraförsäkringen så välkomnar hon den tidigare Löfven-regeringens förändring om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. 

Men hon vill se ytterligare steg för ett mer jämlikt uttag av föräldraledigheten. 

– Föräldraförsäkringen är en jätteviktig del i att skapa ett mer jämställt samhälle, säger hon och lyfter fram Miljöpartiets förslag om tredelad föräldraförsäkring. 

Två tredjedelar ska då tillfalla vardera föräldern. Den återstående tredjedelen ska kunna reserveras för någon vuxen som står barnet nära eller delas mellan föräldrarna. 

Miljöpartiet menar att lösningen tar hänsyn till dagens familjekonstellationer som  kan se väldigt olika ut. 

"Tycker man ska vara öppen för kvotering"

Angående kvotering tycker inte Åsa Lindhagen att det är en lösning som ska "plockas fram från dag ett" men att den är ett viktigt instrument om könsobalansen i bolagsstyrelserna inte förändras på sikt. 

– Om man har var på under lång tid och inte kommer någonstans med strukturerna så tycker jag man ska vara öppen för kvotering i exempelvis bolagsstyrelser om det går år efter år utan att det förändras. 

Hon konstaterar samtidigt att det inte finns något stöd för kvotering i riksdagen. 

Tar med sig egna erfarenheter i ministerjobbet

Åsa Lindhagen, 38, utsågs otippat som en av de nya MP-ministrarna i statsminister Stefan Löfvens nybildaderegering. 

I jobbet som jämställdhetsminister tar hon med sig sina egna erfarenheter av att leva som hörselskadad och att komma ut som bisexuell. 

Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

– Man behöver inte ha egna erfarenheter i allt man gör, men ibland kan det vara en styrka, sa Åsa Lindhagen (MP) i en intervju med Expressen

Som ung kände hon rädsla för att bejaka sin sexuella läggning och hon menar att fler HBTQ-certifierade skolor och mötesplatser för unga är ett redskap för att ungdomar att känna sig inkluderade och trygga i samhället. 

– Alla barn ska känna sig trygga i skolan, oavsett exempelvis sexuell läggning. 40 procent av unga transpersoner har någon gång försökt ta sitt liv, de siffrorna är helt fruktansvärda. Den psykiska ohälsan beror på en rädsla inför att få vara den man är, så ska inte samhället se ut, sa Åsa Lindhagen