Åtta jämställdhetsexperter skriver på DN debatt oc uppmanar jämställdhetsminister Åsa Regnér och jämställdmyndighetens generaldirektör Lena Ag att inte osynliggöra kön. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Åtta jämställdhetsexperter skriver på DN debatt oc uppmanar jämställdhetsminister Åsa Regnér och jämställdmyndighetens generaldirektör Lena Ag att inte osynliggöra kön. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jämställdhetsexperter varnar: Osynliggör inte kön

Publicerad

En oroande utveckling inom jämställdhetsarbetet får åtta jämställdhetsexperter att höja sina röster. 

Att införa könsneutrala formuleringar som ”person” står i direkt strid med jämställdhetsarbetet, skriver de på DN debatt. 

De uppmanar jämställdhetsminister Åsa Regnér och den nya jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag att inte osynliggöra kön. 

Inför den nya jämställdhetsmyndighetens öppnande första januari 2018 skriver åtta jämställdhetsexperter, däribland Claes Borgström, som var jämställdhets­ombudsman 2000–2007, och Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby, att de ser en oroande utveckling som handlar om att kön osynliggörs.  

Inom offentlig verksamhet finns det en trend menar debattförfattarna att man i mål, strategier, budgetar och andra styrande dokument använder ord som "person" och "medborgare" i stället för att skriva kvinnor och män. 

Det gör det svårt att utforma dokument, mål, budgetar och strategier som synliggör ojämlikheterna mellan män och kvinnor och som kan rikta insatserna. 

Claes Borgström, jämställdhets­ombudsman 2000–2007, är en av de som skriver på DN debatt.Foto: LINN HEDESSTRÖM BLAD

Ett könsneutralt jämställdhetsarbete funkar inte

På DN Debatt skriver de: 

"Att se hur olika grupper av kvinnor och män drabbas av förtryck och diskriminering är en självklar princip för jämställdhetsarbetet. Till exempel är utomeuropeiskt födda kvinnor särskilt drabbade av ojämställdhet i arbetslivet och kvinnor med funktionsnedsättning särskilt utsatta för mäns våld mot kvinnor. Men en förutsättning för att kunna se hur olika maktordningar samverkar är att behålla kön som ett bärande perspektiv. Ett könsneutralt jämställdhetsarbete är inte ett jämställdhetsarbete."

De aktivister från kvinnorörelsen och fristående jämställdhetsexperter som uttrycker sin oro skriver att de tror att utvecklingen beror på ett i botten välmenande försök att vara inkluderande. 

 

LÄS MER: Ministerns kritik mot TV4:s chefer

 

För att inkludera personer som varken identifierar sig som man eller kvinna tas i vissa fall myndigheters skrivningar om  kvinnor, män, flickor och pojkar bort. 

Debattförfattarna skriver att de ofta stöter på exempel där myndigheter, regioner och kommuner, i syfte att synliggöra trans- och queerpersoner, har återgått till att använda könsneutrala formuleringar som "personer", "invånare" eller "medborgare."

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.Foto: MARIA STRÖM MARIA STRÖM

Välmenande som missar målet

I en nyutgiven handledning från Sveriges nationella sekretariat för genusforskning uppmuntras användningen av formuleringen ”oavsett kön”. 

"Men alla som har arbetat med jämställdhet vet att det enda sättet att säkerställa att resurser fördelas lika mellan kvinnor, män, flickor och pojkar och leder till ökad jämställdhet är att besluta om just detta och inget annat."

Författarna menar att den nya trenden med könsneutrala formuleringar inte heller är speciellt effektiv metod för att uppmärksamma och komma åt diskrimineringen av trans- och queerpersoner.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag