Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jämnt mellan Sabuni och Ullenhag i jakten på L-ledare

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

I juni ska Jan Björklunds efterträdare väljas. 

Och det är helt jämnt i jakten på en ny partiledare för Liberalerna. 

Både Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag har förts fram som kandidat av 15 länsförbund, skriver Dagens Nyheter.  

Processen att få fram en efterträdare till Jan Björklund är i full gång. Han avgår som partiledare för Liberalerna på landsmötet den 28 juni. Då ska en ny ledare väljas. 

Länsförbund, kommunföreningar och enskilda medlemmar har fått skicka in förslag på kandidater de tycker är lämpliga till valberedningen. 

Det skriver Dagens Nyheter som har frågat samtliga länsförbund vilka namn de har föreslagit. 

Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag är de två som har föreslagits av flest länsförbund. Bägge finns med på listorna från 15 länsförbund.

17 av 21 länsförbund har svarat på DN:s fråga. 

Christer Nylander klar trea

Bägge finns också med på listorna från förbunden som får skicka flest ombud till landsmötet, som Stockholm, Skåne och Västsverige, skriver DN. 

Dessutom har partiets gruppledare i riksdagen Christer Nylander föreslagits av tio länsförbund. 

Christer Nylander. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Endast ett fåtal länsförbund har tagit ställning för någon specifik kandidat, skriver DN. 

Erik Ullenhag har inte deklarerat att han ställer upp som partiledarkandidat, medan Nyamko Sabuni har tillkännagivit sin kandidatur. 

– Jag är tacksam och glad att jag är ett av de namn som länsförbunden har lämnat in. Jag har upplevt ett positivt mottagande men trots allt handlar det ju inte om oss som enskilda personer utan om vilket ledarskap medlemmarna tror att partiet behöver, säger Nyamko Sabuni till DN. 

När Nyamko Sabuni meddelade att hon kandiderar framhävde hon att hon vill återförena alliansen för att komma längre bort från den politik som Socialdemokraterna driver. 

Hon sa också att hon är kritisk till den fyrpatiöverenskommelse som slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. 

– Jag anser att avtal ska hållas. Man måste kunna lita på Liberalerna. Men vad jag hade önskat att är de fyra partierna som ingick överenskommelsen hade haft en gemensam vision om vad vi vill med vårt land, i stället för att kommunicera ”så här gör vi för att hålla borta en annan part”, sa hon vid presskonferensen som hölls i samband med tillkännagivandet av hennes kandidatur. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.