Jämnt mellan blocken i ny mätning

Publicerad
Uppdaterad
I stort sett är det jämnt mellan de politiska blocken, enligt två nya opinionsmätningar. I Skops mätning leder den borgerliga alliansen knappt. I Synovates/Dagens Nyheters mätning har de rödgröna ett litet övertag.
Men Piratpartiet sticker nu upp även i svensk politik och får cirka 1,5 procent i Synovates mätning av väljarsympatierna i maj. Partiet har tidigare nått framgångar enligt flera mätningar inför valet till Europaparlamentet.

Alliansen tappar

I Synovates majmätning, som gäller valet till riksdagen, får det rödgröna blocket 47,2 procent jämfört med 46,6 procent för de borgerliga regeringspartierna. I april ledde den borgerliga alliansen med 47,2 procent mot de rödgrönas 47,1 procent.
I Skops majmätning leder det borgerliga blocket, men sedan förra mätningen har övertaget minskat från 5,1 till 1,0 procentenhet.

"Dött lopp"

"Det är nu nästan dött lopp mellan de politiska blocken", konstaterar Skops analytiker Birgitta Hultåker i en kommentar.
Skops mätning gjordes under perioden 4–19 maj. 1 100 svenska medborgare i åldrarna 18–84 år svarade på frågan: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken. Nio procent angav ingen partisympati.
Synovate genomförde 2 441 telefonintervjuer mellan den 7 och den 21 maj. Andelen osäkra väljare var 21,1 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag