Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jamal Khashoggi prisas – är årets person 2018

Jamal Khashoggi tillsammans med sin fästmö Hatice Cengiz.Foto: Privat

Mördade Jamal Khashoggi är en av flera journalister som utses till årets person av Time Magazine.

"Den bastanta mannen med det grå skägget och det lugna uppförandet vågade vara oense med sitt lands regering. Inför världen berättade han sanningen om dess brutalitet för de som skulle säga ifrån. Och han blev mördad för det", står att läsa i den motivering Time Magazine publicerat om mördade journalisten Jamal Khashoggi.

Tidningen utser honom till "Årets person", tillsammans med flera andra journalister som "tagit stora risker på jakt efter stora sanningar".

 

LÄS MER: Saudiarabiens kronprins riskerar nu att gripas 

 

Utmärkelsen har delats ut varje år sedan 1927 till den mest inflytelserika personen eller gruppen under det gångna året.

Jamal Khashoggi flydde till USA från Saudiarabien 2017. Han mördades den 2 oktober på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet.

Saudiarabien förnekade inblandning i mordet

Enligt amerikanska underrättelsetjänsten CIA var det den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrade mordet på den regimkritiske journalisten. Saudiarabien har förnekat sin inblandning i mordet.

 

LÄS MER: Khashoggis sista ord: "Jag kan inte andas" 

 

Under sitt liv var han en av Saudiarabiens mest kända publicister, och hade ursprungligen en god relation till det saudiska kungahuset.

Hans regimkritiska publiceringar har bland annat förespråkat sekularisering, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter, samt anklagat den saudiske kronprinsen för korruption.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.