Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jaktprofil misstänks för tjuvjakt på björn

Fem män har gripits misstänkta för tjuvjakt på björn.Foto: Gittan Brorson
Männen riskerar fängelse i minst två år om de fäll för grovt jaktbrott, säger åklagaren Christer B Jarlås

Samtliga män av de fem som i onsdags greps misstänkta för grovt jaktbrott är nu begärda häktade.

Bland de misstänkta finns en person som haft tillsynsuppdrag av björnjakt för länsstyrelsen i Norrbotten. NSD avslöjar nu också att en av de fem är en känd jaktprofil lokalt.

– Vid fallande dom lär straffet hamna på minst två års fängelse, säger åklagare Christer B Jarlås.

Det var under onsdagen som 45 poliser slog till mot fem fastigheter på olika platser runtom i Norrbotten. Fem män greps misstänkta för illegal rovdjursjakt, något som Västerbottens-Kuriren var först med att berätta.

Den omfattande polisinsatsen hade planerats ett längre tag och krävde ovanligt stora polisresurser.

– Det var nödvändigt att omhänderta de misstänkta vid samma tidpunkt för att de inte skulle hinna undanröja bevis, säger åklagare Christer B Jarlås.

Hur polisen har spårat brotten vill åklagaren inte kommentera eftersom det tillhör pågående polisutredning.

Kan bli två års fängelse

Männen är misstänkta för bland annat grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Enligt åklagare ska det handla om tre djurindivider, björn eller järv, som har jagats illegalt.

Relationen männen emellan är ännu okänd men enligt Christer B Jarlås har alla fem män varit inblandade i de tre jakttillfällena.

– De måste ha varit bekanta eftersom de alla har varit inblandade.

Åklagaren vill inte kommentera vad som har framkommit i förhören mer än att ingen av männen har medgett något ansvar för brott.

Grovt jaktbrott straffas med minst sex månader och max fyra års fängelse. Det hårdaste straffet som någon har dömts för grovt jaktbrott är dock två år enligt åklagaren.

– Enligt mina bedömningar efter tidigare domar lär det hamna på minst två års fängelsestraff vid fallande dom, säger Christer B Jarlås.

En misstänkt har tillsynsuppdrag av björnjakt

Att en av männen har haft ett officiellt tillsynsuppdrag av viltvård och rovdjursjakt för länsstyrelsen är något som åklagaren känner till.

– Det är inte det mest centrala i utredningen men så klart kommer de frågorna att följas upp om de har haft någon betydelse för brotten, säger Christer B Jarlås.

Tillsynsmannen misstänks för grovt jaktbrott under hela perioden 1 maj till 17 augusti.

En annan man, hemmahörande i Norrbotten, ska vara känd lokalt som något av en jaktprofil med specialiteten björnjakt, skriver NSD.

De tre övriga männen ska enligt NSD vara släkt. En av dem, en man i 70-årsåldern, misstänks för medhjälp till grovt jaktbrott och en annan, en man i 40-årsåldern, misstänks för grovt jakthäleri.

Den tredje mannen är i 35-årsåldern och misstänks för grovt jaktbrott vid två tillfällen i juli och augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.