Sökandet efter liv i rymden går in i ett nytt skede efter fynd av jordlika planeten Proxima b. Foto: Polaris
Sökandet efter liv i rymden går in i ett nytt skede efter fynd av jordlika planeten Proxima b.  Foto: Polaris

Jakten på liv i rymden trappas upp efter fynd

Publicerad

Upptäckten av den jordlika planeten Proxima b har skakat om forskarvärlden.

Den innebär att sökandet efter liv i rymden nu går in i ett nytt skede. Planen är att nå fram till planeten inom 50 år.

Proxima b är inte den första jordlika planeten som hittats därute men den är den första inom något så när rimligt avstånd från vårt eget solsystem – bara 4,2 ljusår.

Med jordlik menas att en planet har en fast yta och ligger inom det som brukar kallas "den beboeliga zonen", eller "Guldlockzonen", det vill säga på lagom avstånd från en stjärna för att kunna ha liv – inte för varm, och inte för kall.

Proxima b, som kretsar kring den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri, tros vara ungefär lika stor som jorden, bara 1,3 gånger större. Den antas också ha ungefär samma genomsnittstemperatur på ytan som jorden.

När nyheten om planetens upptäckt släpptes för några dagar sedan blev det följaktligen stor uppståndelse.

– Proxima b är en väldigt intressant kandidat om vi vill hitta liv i rymden, säger Tobia Carozzi, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Hisnande avstånd

Frågan är förstås hur detta ska gå till. Med hjälp av spektroskop kommer man ganska snart att kunna slå fast om Proxima b har vatten och en atmosfär – två andra huvudförutsättningar för att liv ska uppstå. Helst ska den också ha ett magnetfält som jorden.

– Annars blir strålningen sannolikt för hög på planeten, säger Carozzi.

Men vatten och atmosfär är självfallet inga bevis för att det finns liv. För att få visshet måste vi besöka Proxima b.

Tills helt nyligen verkade en sådan färd helt omöjlig. Proxima b må ligga runt hörnet, men det är med kosmiska mått mätt. Med mänskliga mått mätt är avståndet dit hisnande – cirka 40 000 miljarder kilometer.

Med normal raketteknologi skulle det ta minst 17 000 år att ta sig dit. Men ett nytt projekt har just inletts som kan, om det lyckas, dramatiskt korta restiden.

Projektet heter Breakthrough Starshot. Det drivs av den brittiska fysikern Stephen Hawking, samt miljardärerna Mark Zuckerberg och Jurij Milner.

Pyttesmå farkoster

Avsikten är att inom 20-30 år utveckla en teknologi som gör det möjligt att skicka ut ett antal mycket små farkoster, stora som frimärken, i rymden med hjälp av laserstrålar. Tekniken skulle göra det möjligt att komma upp i 20 procent av ljusets hastighet, 60 000 kilometer i sekunden. Då skulle man nå Proxima b inom loppet av 20 år.

– Det är ett viktigt projekt, och helt seriöst. Det är det enda realistiska alternativet om vi vill besöka andra stjärnor, säger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds universitet.

Att man avser att sända upp flera stycken av de små farkosterna hänger samman med att man räknar med ett visst spill. Om de kolliderar med något under färden är deras saga all.

– Det kan räcka med ett dammkorn för att farkosten ska gå i bitar, säger Johansen.

Avancerat liv?

Om allt skulle gå vägen och en av farkosterna når fram till Proxima b ska den ta bilder av planeten och sända tillbaka dessa till jorden. Överföringen, som går med ljusets hastighet, skulle ta fyra år.

Det vore självfallet fantastiskt att få bilder på en planet i ett annat solsystem. Men även om man skulle konstatera att planeten har en atmosfär och gott om vatten, är det tyvärr inte rimligt att förvänta sig att man ska kunna se spår av liv på bilderna. Merparten av allt liv i universum, om det finns, är sannolikt mikroskopiskt.

Kanske är det så att större, avancerade organismer är väldigt sällsynta. Men forskarna tror att de finns därute – någonstans.

– Evolutionen tenderar att gå från små, enkla organismer till större och smartare, säger Tobia Carozzi.

Han poängterar samtidigt att sökandet efter liv har trappats upp dramatiskt sedan 1990-talet.

– För drygt 20 år sedan kände vi inte till existensen av en enda planet utanför vårt eget solsystem. Nu känner vi till tusentals, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag