Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jair Bolsonaro vägrades plats på restaurangen

Tiotusentals demonstrerade mot Brasiliens president Jair Bolsonaro i våras efter fiaskohantering av pandemin.
Jair Bolsonaro träffade Boris Johnson på måndagen och konstaterade glatt att han inte hade vaccinerat sig.
Foto: ANDREW PARSONS / AVALON / STELLA PICTURES

Brasiliens president Jair Bolsonaro tvingades äta sin pizza ute på gatan i New York.

Orsaken?

Han har inte vaccinerat sig och får därför inte gå på restaurang inomhus.

Världsledare börjar samlas i New York för FN:s generalförsamlings årliga möte. Efter ett år med digitala möten blir årets sammankomst mer analog – något som skapat oro i USA och i Vita huset. Över 100 presidenter, premiärministrar och andra ledare väntas hålla tal på plats.

– Vi oroas över att FN-mötet kan bli ett superspridarevenemang. Vi måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att så inte blir fallet, sa USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield på en pressträff i fredags.

Mötet hålls i New York, en av de städer som har de hårdaste restriktionerna i landet. Något Brasiliens president Jair Bolsonaro fick känna på när han landade på söndagen. Den brasilianska turistministern Gilson Machado delade med sig av delegationens första måltid – mitt ute på en gata i staden. Eftersom Jair Bolsonaro sagt att han inte har vaccinerat sig är han inte välkommen inne på New Yorks restauranger.

https://www.instagram.com/p/CUBg6z0r-pa/

Bolsonaro berättade om vaccinvägran

På måndagen träffade Bolsonaro Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som uppmanade alla att vaccinera sig, skriver Daily Mail. Därefter berättade han för Bolsonaro att han tagit två doser av Astra Zenecas vaccin, varpå den brasilianska presidenten skrattande svarade:

– Inte jag.

En medlem av den brasilianska delegationen, som kom en vecka före presidenten, har testat positivt för covid-19. Han befinner sig nu i karantän på ett hotell i New York. 

Bolsonaro har gång på gång avfärdat hur allvarligt coronaviruset är, trots att nära 600 000 personer dött med sjukdomen i Brasilien. Han själv testade positivt för covid redan förra sommaren och han har beskrivit det som en ”liten influensa”.

Bolsonaro hickade dygnet runt

Presidenten fördes till sjukhus i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.