Tvingas betala allt. De fyra dömda i Pirate Bay-målet krävs på skadestånd på 30 miljoner kronor. Skadeståndet är solidariskt, vilket troligtvis innebär att Carl Lundström (bilden), den enda av de fyra som har pengar, tvingas betala hela summan. "Så blir det ju", säger Lundströms advokt Per E Samuelsson. Foto: Joel Nilsson
Tvingas betala allt. De fyra dömda i Pirate Bay-målet krävs på skadestånd på 30 miljoner kronor. Skadeståndet är solidariskt, vilket troligtvis innebär att Carl Lundström (bilden), den enda av de fyra som har pengar, tvingas betala hela summan. "Så blir det ju", säger Lundströms advokt Per E Samuelsson. Foto: Joel Nilsson

JAGAS AV FOGDEN

Publicerad
Uppdaterad
Kronofogden vill ha Pirate Bay-miljonärens hus. Skatteverket vill också ha det.
Expressen kan avslöja att Carl Lundström själv har överlåtit det på sin fru.
- Han börjar skingra sina tillgångar. Det låter inte bra, det kände jag inte till, säger kronoinspektör Anders Hole, som håller i ärendet.
Fyra män i Pirate Bay-målet krävs på skadestånd på 30 miljoner kronor.
Den enda tillgång kronofogden har hittat är ett hus på Västkusten.
- Vi söker tillgångar hos samtliga. Det jag vet att vi har är en fastighet i Fiskebäckskil. Jag kände att jag hade full säkring med fastigheten, säger Anders Hole hos kronofogden.
Carl Lundström, som kallas Wasaknäckebrödsmiljonären, bor i Schweiz, men har sedan 1993 varit ensam ägare av ett sommarhus på 124 kvadratmeter nära vattnet i Fiskebäckskil i Lysekil i den bohuslänska skärgården. Taxeringsvärdet 2008 var 2 239 000 kronor.
Pirate Bay-skadeståndet ska betalas solidariskt, vilket skulle innebära att Lundström, förmodligen den ende av de fyra som har pengar, får betala allt.
- Så blir det ju, säger Carl Lundströms advokat Per E Samuelsson.
De fyra dömda har fått inbetalningskrav, sista inbetalningsdag var i tisdags.
För Carl Lundström är det inte enda problemet.
Parallellt med Pirate Bay-rättegången har hans skattepliktiga förmögenhet höjts med nästan 21 miljoner kronor.

Privata tillgångar

Skatteverket och länsrätten anser att det som Carl Lundström ser som en stiftelse i Liechtenstein, Tilbert Stiftung, inte ska betraktas som en stiftelse utan som Lundströms privata tillgångar.
Skatteverket anser att han ska eftertaxeras, och kräver skatt på 1 750 000  kronor.
Det var för den skulden som skatteverket sökte tillgångar i Sverige - och fann huset i Fiskebäckskil. Efter beslut i länsrätten 27 mars är fastigheten därför betalningssäkrad, det vill säga en fryst tillgång som inte kan säljas eller överlåtas så länge målet är pågående.

"Skyldig att betala"

Carl Lundström hade begärt att få anstånd med att betala skulden till skatteverket. I går kom domen i länsrätten.
- Han är skyldig att betala skatten, säger chefsrådman Göran Schiller, som menar att det ska ske omgående.
- Huvudfrågan om taxering är inte avgjord än. Det tar sin tid, säger Schiller.
Om Lundström skulle anses skyldig att betala i båda tvisterna har skatteverket förtur till huset. Om huset skulle säljas på exekutiv auktion skulle pengarna, enligt Anders Hole, först gå till skatteverket, 1 750 000 kronor. Det som blir över skulle gå till kronofogden.
Men enligt Lantmäteriet är lagfarten vilande; vilket tyder på att ett ägarbyte är på gång.
Enligt ett köpebrev har Carl Lundström sålt huset till sin hustru för 268 328 schweizerfranc, cirka två miljoner kronor.
Här i bohuslänska Fiskebäckskil hittade kronofogden ett hus som tillhör Lundström - problemet är att han överlåtit miljonhuset till sin fru. Datumet som makarna skrivit att de undertecknat köpebrevet är 25 mars 2009. Brevet är stämplat hos Lantmäteriet 16 april.
- Det här är något jag inte känner till eller uppgifter jag inte fått fram. Det låter märkligt,säger Anders Hole.
- Han försöker överlåta tillgångar till närstående för att rädda dem, säger Hole.

"Inte hans längre"

Om det säger Lundströms advokat Per E Samuelsson:
- Det har jag ingen kommentar till. Det här är nyheter för mig. Jag känner inte till hans privatekonomi.Huset i Fiskebäckskil. Foto: Ludvig Ahl
Frysningen, alltså betalningssäkringen av huset är verkställd 31 mars 2009, och gäller alltså från det datumet.
- Är det en fullgod överlåtelse som är gjord före det så håller den. Då är det hustruns egendom. Då är det inte hans längre, säger Anders Hole och tillägger:
- Det kan bli en långvarig rättstvist.
Enligt advokat Per E Samuelsson vill inte Carl Lundström kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag