Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagas – det här vet vi om gärningsmännen

Abdelhamid Abaaoud är den som pekas ut som hjärnan bakom attacken i Paris.
<p>Terroristen Salah Abdeslam, 26, jagas just nu över hela världen efter dådet i Paris.</p>Foto: Rex Shutterstock
<p>Ahmad Al Mohammad, 25, sprängde sig sjäv vid arenan.</p>Foto: Rex Shutterstock
<p>Bilal Hadfi var tidigare fransk medborgare, bosatt i Belgien.</p>
<p>Rue Alibert under söndagen, flera människor sörjde de som dött i terrorattacken.</p>Foto: Pierre Charlier

Tre terrorteam genomförde den blodiga terrorattacken i Paris, enligt åklagaren.

Totalt har fem gärningsmän identifierats. Omar Ismaël Mostefai, 29, Brahim Abdeslam, 31, Bilal Hadfi, 20, Samy Amimour, 28, och Ahmad Al Mohammad, 25.

En gärningsman, Salah Abdeslam, 26, uppges fortfarande vara på fri fot och är internationellt efterlyst. Han beskrivs som beväpnad och farlig.

Hjärnan bakom Parisattackerna är identifierad som Abdelhamid Abaaoud från Belgien, enligt franska tjänstemän, rapporterade AP vid lunchtid på måndagen.

Följ utvecklingen kring attackerna här.

Terrorattentaten i Paris tog 129 människors liv och skadade över 350 personer.

Efter attentaten konstaterade fransk polis att åtta gärningsmän var inblandade på plats - sju av dem dog i samband med attackerna och fem har identifierats.

En man, Salah Abdeslam, 26, jagas fortfarande och är internationellt efterlyst. Han beskrivs som beväpnad och farlig.

Identifierats med fingeravtryck

Den första terroristen har identifierats som den 29-åriga franska medborgaren Omar Ismaël Mostefai, enligt Le Monde. Åklagaren François Molins säger att han identifierats med hjälp av fingeravtryck.

På söndagen identifierades ytterligare två gärningsmän, Brahim Abdeslam, 31, självmordsbombare vid Boulevard Voltaire och Bilal Hadfi, 20, självmordsbombare vid Stade de France. Hadfi var en gammal fransk medborgare, bosatt i Belgien.

Under måndagsförmiddagen har fransk polis lyckats identifiera ytterligare två gärningsmän. Ahmed al Muhammad, 25. Han föddes i ldleb i Syrien och var en av självmordsbombarna vid Stade de France och Samy Amimour, 28.

Han pekas ut som hjärnan

Amimour var en fransk medborgare från Drancy, en förort norr om Paris. Han sprängde sig själv vid Bataclan och har varit känd av myndigheterna sedan 2012, skriver AP.

Samtidigt pekas Abdelhamid Abaaoud ut som den ansvarige för planeringen och finansieringen av dådet. Abdelhamid Abaaoud ska ha jagats av fransk polis ända sedan attacken mot Charlie Hebdo i januari, enligt den franska radiokanalen RTL.

Enligt Reuters befinner sig Abaaoud i nuläget i Syrien.