Familjens hund Tyson dödades i vargattacken. Foto: Mikael Aksamit
Familjens hund Tyson dödades i vargattacken.  Foto: Mikael Aksamit

Jägarnas riksförbund: "Självklart med skyddsjakt"

Publicerad
Uppdaterad
De vargar som i söndags dödade en hund och morrade mot en kvinna med barnvagn, går fortfarande lösa.
En eventuell skyddsjakt är långt borta.
- I det här anser jag att det är självklart med skyddsjakt, säger Solweig Larsson på Jägarnas Riksförbund.
I måndags blev Ewa, hennes ettåriga dotter och hennes hund attackerad av två vargar. Den ena vargen bet ihjäl hunden Tajson. Men någon skyddsjakt på vargarna är inte planerad i nuläget.
– Nu gör vi inget ytterligare. Det är inte vi som har initiativrätt i den frågan, säger Hanna Dittrich Söderman på länsstyrelsen i Stockholm.

Krävs ansökan

För att det ska bli skyddsjakt måste det komma in en ansökan från de drabbade till naturvårdsverket. Sedan ska den behandlas och därefter kommer ett beslut. Men naturvårdsverket har inte fått in någon ansökan.
Polisen kan besluta om att avliva djur som orsakat avsevärd skada eller uppvisat ett beteende som är uppenbart farligt för människor. Och Jägarnas Riksförbund tycker att polisen borde ta ett sådant beslut.
– Polisen kan ju ta beslut om att skjuta allmänfarliga djur. Det tycker vi att de ska göra – för tyvärr kommer det hända igen annars, säger Lars Kallin, viltvårdskonsult på Jägarnas Riksförbund.

Kommer inte avlivas

– Nu måste man agera omgående när det gäller vargar som rör sig utan rädsla för människor. Sådana vargar måste avlivas omgående helt i enlighet med vår rovdjurspolicy, säger Solweig Larsson, ordförande, i ett pressmeddelande.
På Norrtäljepolisen meddelar inspektör Stefan Lindberg att de inte kommer att avliva vargarna.
– Någon omedelbar fara har det inte varit fråga om. I helgen tog de ett beslut att inte avliva dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag