Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jägarna i Dalarna vägrar döda vargarna

På lördagsmorgonen sköts den första vargen i Örebro.Foto: Kjell Johansson / Länsstyrelsen

De tre första vargarna har dödats i den pågående jakten på 16 djur som Naturvårdsverket beslutat om. Men två vargar som ska dödas i Dalarna ser ut att klara livhanken eftersom jägarna vägrar gå ut och skjuta dem.

Är du för eller emot vargjakten?

På lördagen sköts de första vargarna i den selektiva och riktade jakten på 16 djur som Naturvårdsverket beslutade om i veckan.

Klockan 7.25 sköts en hane som troligen var en årsvalp i Hedbyreviret i Örebro län. Vid lunchtid sköts nästa varg, också det en hane, i Fulufjällsreviret i Dalarna och en timme senare sköts ytterligare en varg, en tik, i samma revir. Jakten i Fulufjällsreviret är därmed slut.

Ett skott

Vargen i Hedbyreviret sköts med ett skott på 100 meters avstånd vid Irsjön.

– När en av passkyttarna var på väg ut så mötte han tre vargar. Han fällde en av vargarna på 100 meters avstånd med ett skott. Det var en hanvarg, troligen en årsvalp, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

Vargkroppen har undersökts av länsstyrelsens besiktningsman och ska senare transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt som tar emot alla vargar som fälls under den pågående jakten.

På lördagen var det totalt sex lag som var ute på vargjakt: två i Dalarnas län, tre i Örebro län och ett i Värmlands län. I Västmanland hade fem jaktledare anmält att de skulle delta i jakten men på lördagen var det inte något av lagen som gav sig ut.

Dalajägare vägrar

Tomt på vargjägare var det också i Våmådalens revir i Dalarna. Jägarna i Mora norra jaktvårdskrets har tilldelats att skjuta två vargar i reviret. Men de vägrar.

– Det är speciellt just här. Det är det enda vargparet i hela Sverige som inte attackerar hundar och inte attackerar våra fäbodar. Det är helt fel för jägare att skjuta vargar som sköter sig. Det är precis de vargarna vi ska vårda för framtiden, säger Johan Frost, rovdjursansvarig i Mora norra jaktvårdskrets, till TT.

Jaktvårdskretsen representerar 50–60 älgjaktslag som enats om att inte skjuta det skötsamma vargparet.

Enligt Naturvårdsverkets beslut ska jakten, som började i fredags, ske i åtta utvalda revir. I vart och ett av dessa får två vargar skjutas, varav högst ett av föräldradjuren. Reviren ligger i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.