Foto: Henrik Hansson
 Foto: Henrik Hansson

Jägarförbund: Utrota vargen från Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Utrota vargen från Sverige.
Det kräver nu de elva varglänen i Jägarnas Riksförbund.
- Den nuvarande klart undermåliga vargstammen bör tas bort, säger deras representant, Bernt Lindqvist, till Expressen.se.
Utspelet får skarp kritik från naturskyddsföreningen:
- Horribelt, säger dess ordförande, Mikael Karlsson, till Expressen.se.
Jägarnas Riksförbund trappar ut retoriken i vargfrågan. I en skrivelse som skickats till regeringen ställer de elva varglänen åtta krav. Ett av dem: Utrota den frilevande vargen i Sverige helt och hållet.
Regeringen yrkas enligt skrivelsen, som Expressen.se tagit del av:
“att helt ta bort dagens genetiskt undermåliga vargstam,
att Sverige fortsättningsvis inte skall hysa frilevande varg,
att där varg ändå spontant invandrar skall fri skyddsjakt tillämpas“
– Vi har sagt att den nuvarande klart undermåliga vargstammen bör tas bort och sedan får man bedöma om man ska acceptera en invandring öster i från och om det finns behov och förutsättningar för det, säger talespersonen Bernt Lindqvist, till Expressen.se.

"Oerhört försämrad livskvalitet"

Bernt Lindqvist, är tidigare förbundsordförande och förbundsjurist i Jägarnas Riksförbund. Han uppger att man har cirka 15 000 medlemmar i de elva länen, samt att många icke-medlemmar i de berörda länen också visat sitt stöd efter deras senaste utspel i vargfrågan.
Bernt Lindqvist menar att de boende i varglänen "får oerhört försämrad livskvalitet" av vargen, samt att den orsakar ekonomisk skada för många småföretag inom till exempel djurhållning.
– En stor del av ortbefolkningen är förtvivlad och desperat, säger han.

Varför gör ni denna upptrappning i retoriken?

– Eftersom myndigheterna inte lyssnar på folket och folkets problem måste man öka tydligheten i kraven och argumentationen.
Henrik Tågmark, förste vice ordförande i Jägarnas riksförbund, poängterar att de elva varglänens utspel inte är förbundets ställningstagande.
– Än så länge är vår policy sådan att vi inte har den här nollvisionen som de kör med. Men att det är frustrerande nu kan jag tillstå. Människor på landsbygden är oerhört frustrerande över vargen, säger han.
Hittills har stämmobeslutet varit att man accepterar rovdjur under förutsättningen att det går att bedriva näringsverksamhet och jakt med lösdrivande hund.
– Där är vi inte nu, frågan är hur vi ska lösa det problemet, säger Henrik Tågmark.
Jägarnas Riksförbund har cirka 30 000 medlemmar, och är det mindre av de två jägarorganisationerna. Den större, Svenska jägareförbundet, har cirka 200 000 medlemmar.

"Horribelt"

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, kallar utrotningsutspelet för “horribelt".
– För mig är det 1800-tal att utrota däggdjur, säger Mikael Karlsson till Expressen.se.
Har du någon förståelse för deras argument att vargen ställer till med skador?
– Alla djur kan orsaka skada på något sätt, men det betyder inte att vi ska utrota djuren. Då skulle inte ha tigrar, elefanter eller getingar.
Mikael Karlsson konstaterar samtidigt att det är viktigt att försöka förebygga skador, och menar att det är “beklagligt" när pengarna inte räcker till stängsel. Han menar också att de som drabbas bör ersättas och att skyddsjakt kan tillämpas om problemen är extrema.
– Men det är något annat än att utrota vargen. Vi vet att hundar biter människor, ska vi utrota hundar? Älgar sparkar jakthundar, ska vi utrota älgar?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag