Jägaren fick en ny vän – tama vildsvinet Bella

Publicerad

Det här är vildsvinet Bella, 1.

Hon gillar öl, men är inget vanligt fyllesvin för det.

– Bella springer fritt i skogen och kryper upp på min inglasade altan och sover på en rosa sittdyna om det är riktigt kallt, säger jägaren Jens Fogéus till Expressen.

Jans Fogéus i sörmländska Ånhammar är jägarproffs och har skjutit hundratals vildsvin som bökar och äter upp odlade grödor.

Men samtidigt ber han till högre jaktgudar och gudinnor att ingen jägare ska få korn på lilla Bella när hon är ute i skogen och bökar efter rötter och svamp och skalbaggar.

– Jag hoppas att hon inte blir skjuten, men jägarna i mina trakter känner till Bella, säger Fogéus, som för säkerhets skull ibland sätter på Bella ett orange, självlysande halsband.

Det började för ungefär ett år sedan när Jens Fogéus var ute på vildsvinsjakt med sina hundar som är tränade på vildsvin.

Han såg en liten ensam kulting som började följa efter honom hem till gården. Och kultingen ville inte ge sig av.

Hon fick namnet Bella.

– Bella är tam och tigger mat, precis som mina hundar gör. I somras hade jag en nästan tom ölflaska som jag stack till Bella. Hon är ju gris och grisar tycker om allting. Det såg ut som om hon hade en nappflaska i munnen, så jag tog en bild och lade ut på Facebook.

Någon okänd såg bilden och gjorde en anmälan, varpå länsstyrelsens djurskyddsenhet gjorde en oanmäld inspektion.

– Man får ju inte ha vilda djur instängda, men Bella är frigående och tillbringar dagarna i skogen. Dessutom är hon ju inget fyllesvin, den där bilden tog jag bara på skoj, så det blev ingen åtgärd från länsstyrelsens sida, säger Jens Fogéus.

Jens räddade livet på Bella för ett år sedan – och nu följer hon honom hack i häl när han är ute på gården eller tar en skogspromenad.

Det har till och med hänt att Jens har sovit med Bella (se bilden) på altanen.

– Bella umgås med både katt och hundar på gården. Ja, hon är som en hund, säger Jens Fogéus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag