Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jägaren fick en ny vän – tama vildsvinet Bella

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det här är vildsvinet Bella, 1.

Hon gillar öl, men är inget vanligt fyllesvin för det.

– Bella springer fritt i skogen och kryper upp på min inglasade altan och sover på en rosa sittdyna om det är riktigt kallt, säger jägaren Jens Fogéus till Expressen.

Jans Fogéus i sörmländska Ånhammar är jägarproffs och har skjutit hundratals vildsvin som bökar och äter upp odlade grödor.

Men samtidigt ber han till högre jaktgudar och gudinnor att ingen jägare ska få korn på lilla Bella när hon är ute i skogen och bökar efter rötter och svamp och skalbaggar.

– Jag hoppas att hon inte blir skjuten, men jägarna i mina trakter känner till Bella, säger Fogéus, som för säkerhets skull ibland sätter på Bella ett orange, självlysande halsband.

Det började för ungefär ett år sedan när Jens Fogéus var ute på vildsvinsjakt med sina hundar som är tränade på vildsvin.

Han såg en liten ensam kulting som började följa efter honom hem till gården. Och kultingen ville inte ge sig av.

Hon fick namnet Bella.

– Bella är tam och tigger mat, precis som mina hundar gör. I somras hade jag en nästan tom ölflaska som jag stack till Bella. Hon är ju gris och grisar tycker om allting. Det såg ut som om hon hade en nappflaska i munnen, så jag tog en bild och lade ut på Facebook.

Någon okänd såg bilden och gjorde en anmälan, varpå länsstyrelsens djurskyddsenhet gjorde en oanmäld inspektion.

– Man får ju inte ha vilda djur instängda, men Bella är frigående och tillbringar dagarna i skogen. Dessutom är hon ju inget fyllesvin, den där bilden tog jag bara på skoj, så det blev ingen åtgärd från länsstyrelsens sida, säger Jens Fogéus.

Jens räddade livet på Bella för ett år sedan – och nu följer hon honom hack i häl när han är ute på gården eller tar en skogspromenad.

Det har till och med hänt att Jens har sovit med Bella (se bilden) på altanen.

– Bella umgås med både katt och hundar på gården. Ja, hon är som en hund, säger Jens Fogéus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.