Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jägareförbundet: Stor risk för illegal vargjakt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här. När man inte får gehör och inte ens demokratiskt fattade beslut får genomslag är risken för illegal jakt stor", säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.
Foto: Jägareförbundet.se

Tidigare i år stoppades vinterns vargjakt.

Och i går beslutade Förvaltningsrätten att återigen stoppa den kommande skyddsjakten på Junselevargarna.

Nu varnar jägarförbundet för illegal jakt på varg.

– Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här, säger Jägarförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

Det var för en månad sedan som Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade att tills vidare stoppa den planerade jakten på varg i februari efter överklagande från miljöorganisationer.

Såväl licensjakt och skyddsjakt av varg har tidigare stoppats i svensk domstol och flera rättsprocesser pågår. Så sent som på fredagen beslutade alltså Förvaltningsrätten dessutom att återigen stoppa den kommande skyddsjakten på de så kallade Junselevargarna, vilket Expressen.se berättade om i går.

Det efter att Naturvårdsverket i torsdags än en gång beslutade om skyddsjakt på dem.

"Illegala jakten kommer att öka"

Riksdagen har tidigare beslutat att tillåta jakt på varg och i höstas presenterade regeringen sin rovdjursproposition där det föreslogs att det räcker med 170–270 individer för en gynnsam vargstam. I dag finns omkring 400 vargar.

Nyhetsbyrån AFP skriver i en artikel att vargfrågan är känslig i Sverige. Gunnar Glöersen säger till nyhetsbyrån att han är rädd att den illegala jakten på varg kan komma att öka om inte riksdagens beslut om vargjakt införs.

– Det finns gränser för hur mycket du kan plåga enskilda människor. Det kommer att dyka upp döda vargar. Om inte demokratiska beslut fattade av riskdagen genomförs är jag övertygad om att den illegala jakten kommer att öka explosionsartat, säger han till AFP.

"Det finns en uppgivenhet"

Gunnar Glöresen, som verkar i Värmland, utvecklar sitt resonemang för Expressen.se

– Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här. När man inte får gehör och inte ens demokratiskt fattade beslut får genomslag är risken för illegal jakt stor.

– Tonläget ute i bygderna har tuffat till sig. Det finns en uppgivenhet. Jag tror att acceptansen för illegal jakt som företeelse ökar. Vi varnar för det här och vill inte ha en sådan utveckling. Vi vill ha en legal förvaltning.

Polariserad debatt

Samtidigt har Jägarförbundet beslutat att i år inte närvara vid Vargsymposiet i Vålådalen som har arrangerats i 21 år, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

– I dag ser vi inga som helst förutsättningar för att hitta samsyn, eftersom naturvårdssidan inte är beredd att kompromissa. De driver allt i absurdum nu. Det har aldrig varit så polariserat som det är nu, säger Gunnar Glöresen till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.