"Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här. När man inte får gehör och inte ens demokratiskt fattade beslut får genomslag är risken för illegal jakt stor", säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen. Foto: Jägareförbundet.se
"Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här. När man inte får gehör och inte ens demokratiskt fattade beslut får genomslag är risken för illegal jakt stor", säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.  Foto: Jägareförbundet.se

Jägareförbundet: Stor risk för illegal vargjakt

Publicerad

Tidigare i år stoppades vinterns vargjakt.

Och i går beslutade Förvaltningsrätten att återigen stoppa den kommande skyddsjakten på Junselevargarna.

Nu varnar jägarförbundet för illegal jakt på varg.

– Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här, säger Jägarförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

Det var för en månad sedan som Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade att tills vidare stoppa den planerade jakten på varg i februari efter överklagande från miljöorganisationer.

Såväl licensjakt och skyddsjakt av varg har tidigare stoppats i svensk domstol och flera rättsprocesser pågår. Så sent som på fredagen beslutade alltså Förvaltningsrätten dessutom att återigen stoppa den kommande skyddsjakten på de så kallade Junselevargarna, vilket Expressen.se berättade om i går.

Det efter att Naturvårdsverket i torsdags än en gång beslutade om skyddsjakt på dem.

"Illegala jakten kommer att öka"

Riksdagen har tidigare beslutat att tillåta jakt på varg och i höstas presenterade regeringen sin rovdjursproposition där det föreslogs att det räcker med 170–270 individer för en gynnsam vargstam. I dag finns omkring 400 vargar.

Nyhetsbyrån AFP skriver i en artikel att vargfrågan är känslig i Sverige. Gunnar Glöersen säger till nyhetsbyrån att han är rädd att den illegala jakten på varg kan komma att öka om inte riksdagens beslut om vargjakt införs.

– Det finns gränser för hur mycket du kan plåga enskilda människor. Det kommer att dyka upp döda vargar. Om inte demokratiska beslut fattade av riskdagen genomförs är jag övertygad om att den illegala jakten kommer att öka explosionsartat, säger han till AFP.

"Det finns en uppgivenhet"

Gunnar Glöresen, som verkar i Värmland, utvecklar sitt resonemang för Expressen.se

– Det är inte märkvärdigare än att om spritskatten är för hög börjar folk att smuggla. Det är samma sak här. När man inte får gehör och inte ens demokratiskt fattade beslut får genomslag är risken för illegal jakt stor.

– Tonläget ute i bygderna har tuffat till sig. Det finns en uppgivenhet. Jag tror att acceptansen för illegal jakt som företeelse ökar. Vi varnar för det här och vill inte ha en sådan utveckling. Vi vill ha en legal förvaltning.

Polariserad debatt

Samtidigt har Jägarförbundet beslutat att i år inte närvara vid Vargsymposiet i Vålådalen som har arrangerats i 21 år, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

– I dag ser vi inga som helst förutsättningar för att hitta samsyn, eftersom naturvårdssidan inte är beredd att kompromissa. De driver allt i absurdum nu. Det har aldrig varit så polariserat som det är nu, säger Gunnar Glöresen till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag