Jägare biten i huvudet av björn

Senaste nytt i Expressen TV.
Björnen ska ha bitit jägaren i huvudet. Arkivbild.
Foto: Reiner Bernhardt / Verwendung weltweit, usage worldwide
Attacken inträffade i Rättviks kommun.

Flera larm om jaktbrott har inkommit till polisen.

I Rättviks kommun i Dalarna har en jägare blivit biten i huvudet av en björn.

Samtidigt utreds en annan händelse från jaktstarten, där en björnhona med unge sköts.

– Det har inletts två förundersökningar om jaktbrott, säger Christina Hallin vid polisen i Dalarna.

På torsdagen kommer även larm om ett grovt jaktbrott i Dorotea.

Under onsdagen inleddes årets licensjakt på björn. Det ledde till digra konsekvenser för en jägare i Dalarna, som själv blev attackerad.

Jägarens jaktlag överrumplades av en björn, varpå han blev biten i huvudet och på överkroppen.

– Han fick föras till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Enligt Jaktjournalen är mannen i 50-årsåldern.

Björnen ska därefter ha skjutits av resterande medlemmar i mannens jaktlag. Djuret ska ha varit en hona på 185 kilo. Hennes kropp har sedermera beslagtagits av polisen, skriver tidningen.

Misstanken: Björnen hade bröd i magen

Polisen har efter händelsen inlett en förundersökning om misstänkt jaktbrott.

– Våran förundersökningsledare var i kontakt med åklagare och det fattades beslut om förundersökning om jaktbrott, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts till förundersökningsledare i fallet. En faktor som kan spela in i fallet är att björnen upptäcktes ha bröd i magen, vilket är emot reglerna, skriver Jaktjournalen.

– Det är alltid så när det är licensjakt på björn att du har länsstyrelsens besiktningsman som åker och tar prov på björnarna och kollar i magen. Det har man gjort även här, säger Åse Schoultz.

Filip Ånöstam, som ansvarar för viltförvaltningsärenden vid Jägarförbundet i Dalarna, förklarar vidare varför brödet är ett stort problem.

– Dels är det lagar som säger att man inte får utfodra vilt med processad mat, som bröd till exempel. Det är en del. Dessutom så står det i beslutet att man måste ha godkända åtlar för att jaga björn på åtel, då är ett av kraven att man ska använda naturligt foder. Sedan är det rent oetiskt att använda bröd för björnen har svårt att bryta ner bröd, det blir som hårda klumpar i magen. 

Två fall av misstänkt jaktbrott

Samtidigt utreds även en annan incident om misstänkt jaktbrott. Vid lunchtid under gårdagen ska ett jaktlag ha skjutit en hona med en unge, varpå de larmade polisen.

– Ett jaktlag hade kontaktat dem med anledning av att man skjutit en hona och dess unge och det är inte tillåtet att göra det med de regler som satts, säger Christina Hallin.

Enligt Åse Schoultz gäller båda jaktbrotten en misstanke om förbrytelser mot betydelsefulla villkor i licensjaktsbeslutet.

 – I licensjaktsbeslutet som länsstyrelsen tar sätter man upp villkor hur jakten ska bedrivas, Det här är alltså en misstanke om att villkoren inte har följts, säger hon.

Ingen person har frihetsberövats i ärendena. Inga vapen har heller beslagtagits.

Grovt jaktbrott i Dorotea

Vid 11-tiden på torsdagen fick polisen in ett ytterligare larm från Dorotea gällande den pågående jakten. Där ska en björn ha blivit skjuten under omständigheter som gör att polisen misstänker grovt jaktbrott.

I nuläget vill polisen inte gå in på detaljer i ärendet.

– Vi har ett ärende som handlar om grovt jaktbrott, säger Peder Jonsson, presstalesperson vid polisen i region Nord.

Han fortsätter:

– Björnen är i beslag och man har gjort vissa beslag av utrustning också men jag kan inte säga exakt vad som beslagtagits.

Polisen håller nu förhör på platsen, samtidigt som en platsundersökning genomförs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.