Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagade mannens ord – efter hotellmordet

I fyra månader har en 54-årig norrman jagats av polis misstänkt för mord i Thailand – nu har Dagbladet gjort en intervju.
Norrmannen är på flykt i Asien. Nu vill han hem till Norge för att sona sitt brott.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

I fyra månader har den 54-årige norrmannen jagats av polis, misstänkt för att ha mördat britten Amitpal Singh Baja, 34, på lyxhotellet Centara Grand Hotel i Phuket.

– Jag var full och uppförde mig som en clown. Men jag är ingen kallblodig mördare, säger norrmannen, som befinner sig på okänd plats, till Dagbladet.

Nu vill han avtjäna sitt straff i Norge för att komma närmare sin sjuåriga dotter.

I snart fyra månader har han varit på flykt från Interpol och thailändsk polis. Han uppger för Dagbladet, via en krypterad kommunikationstjänst, att han är i Asien.

Var gömmer du dig?

– Det räcker med att säga att jag är i Östern. Jag vill inte att bilden av mig ska dyka upp på nyheterna här, så att jag bli tagen. Jag är rädd för att bli dödad.

Norrmannen säger att han har sålt lägenheten hemma på Östlandet, och använt omkring 1,5 miljoner norska kronor på att hålla sig gömd och vid liv.

– Jag tror inte att jag kommer att överleva här nere, säger han.

Klagar på oväsen

Mannen är efterlyst för mordet på Amitpal Singh Baja, som bodde i rummet bredvid hans på hotellet. De båda hamnade i dödligt slagsmål, där britten omkom.

Den efterlyste norrmannen berättar att han sjöng och var högljudd på balkongen på hotellet, och att britten kom ut för att klaga på oväsendet.

Det var då norrmannen enligt egen uppgift började uppföra sig som en clown.

– Jag kastar ett glas eller en flaska mellan balkongerna. Jag tror också att jag skakade i den. Jag uppförde mig säkert skrämmande, men han var också väldigt arg, säger 54-åringen.

Amitpal Singh Baja och hans Bandhna Kaur Bajaj.Foto: REX/IBL

Efter osämjan på balkongen ska britten ha gått in på hotellrummet igen. Kort därefter bankade det på dörren till norrmannen, berättar han.

– Jag trodde att det var vakterna på hotellet, så jag öppnade. Det var grannen med en kniv och han hugger mig i vänstra axeln. Det sista jag minns är att hela vänsterarmen ”dör”, innan jag uppenbarligen sätter mig själv på ”autopilot”.

Händelsen inträffade på lyxhotellet Centara Grand Hotel i Phuket i Thailand.

Norrmannen har arbetat med droger och psykiatri på en akutmottagning på Östlandet i Norge, och beskriver situationen som en blandning av adrenalin, rädsla och dödsångest. 

– Människor som aldrig varit i så läskiga situationer inser inte att det är lätt att ”koppla ur kontakten”, säger han och beskriver själva handgemänget med britten som ett svart hål.

Polisen undersöker balkongen, där bråket ska ha startat.Foto: Polisen i Thailand

Beklagar sorgen

Centara Grand Resort uppger för Dagbladet att de inte kan kommentera fallet och att de har gett all nödvändig information till polisen.

Norrmannen säger att han ångrar det som hände den natten i augusti.

– Det är väldigt trist att det slutade så för den stackars lilla familjen. Jag beklagar sorgen och skäms över mitt uppförande.

Du är nu efterlyst för mord. Vad tänker du om det?

– Jag kan ju inte försvara mig. Den stackars familjen hade inte mist den här mannen om jag inte hade varit äckligt berusad den natten. Men det blev en direkt fysisk konfrontation mot en storväxt man, som var 20 år yngre än jag och som knivhugger mig, då blev det ett fall av nödvärn.

Norrmannen upplever att det stod mellan honom eller britten, och att han vid den tidpunkten var tvungen att försvara sig.

– Det var synd att det slutade som det gjorde.

Flydde

Norrmannen blev först efterlyst för våld med dödlig utgång. Thailändsk polis har tidigare uppgett för lokala medier att norrmannen hade skärskador och flera blåmärken.

Polisen har förklarat att norrmannen höll fast Amitpal Singh Baja runt halsen så att han tappade medvetandet. En säkerhetsvakt kom till platsen och sade åt norrmannen att släppa taget, något han gjorde med en gång. 

När polisen kom till hotellet låg den brittiske mannen med ansiktet mot golvet utanför sitt hotellrum.

– Han blödde från näsa och man och andades svagt. Han fördes till sjukhus omedelbart. Där dog han, har Maj Techin vid polisen tidigare sagt. 

Norrmannen greps men blev frisläppt mot en borgen på 60 000 norska kronor, med villkoret att han inte lämnade landet och att han inställde sig i rätten.

Men så flydde norrmannen. Han har senare blivit efterlyst av Interpol och det har varit en stor polisjakt efter honom.

– Jag var tvungen att fly. Jag blev hotad och filmad överallt. Så jag lämnade allt bagage och stack när en möjlighet öppnade sig. Folk visste vad min flickvän och dotter heter och hade ordnat så att jag skulle ”fixas” antingen ute eller så fort jag sattes i fängelse. Detta var britter, säger han.

Han berättar att mordhoten kom tre dagar efter Amitpal Singh Bajas död, och att han såg framför sig att han skulle vara i Thailand fram till en rättegång som låg fem månader fram i tiden.

– Jag måste bara sticka, säger han.

”Bassängmördaren”

Brittiska medier har kallat norrmannen ”bassängmördaren”, och har filmat honom medan han badar i bassängen på ett hotell i Phuket dagar efter det misstänkta mordet.

– Jag hörde att jag var exmilitär, kampsportsexpert och säkerhetsexpert. Folk ser på mig som ett slags Jason Bourne-typ som hänsynslöst har mördat en ung familjefar, säger han.

Enligt norrmannen har han bara gjort värnplikt i det militära, för 32 år sedan. Han berättar att han har varit väktare på en akutmottagning och att han aldrig har hållit på med kampsport.

– Jag är en halvgammal gubbe med en hög av fysiska och psykiska problem, säger han.

Norrmannen säger att han känner sig dömd på förhand och att han inte har någon som försvarar honom juridiskt. Han berättar också att ex-flickvännen har upplevt obehagliga saker i Norge på grund av fallet.

Rummet där norrmannen gömmer sig.Foto: Privat

Gömd

Han har efter det misstänkta mordet klarat att ta sig ut från Thailand men vill inte att folk ska veta var han befinner sig. 

– Jag har ett litet rum där jag är. En säng, kylskåp, kokplatta och badkar. Cirka 10–12 kvadratmeter totalt, säger mannen.

Han säger att han har varit tvungen att betala vissa personer stora summor för att hålla sig gömd och för att ta sig över gränsen.

Norrmannen berättar att han nu sitter inomhus 23 timmar om dygnet. 

– Jag skriver brev om mig själv och min barndom och om förhållandet till min dotter, som jag varje dag skickar till min syster, så att min dotter kan läsa när hon blir större. Jag tror kanske inte att jag lever så länge, och då är det bra om hon senare kan läsa om hur fint vi två hade det tillsammans, säger 54-åringen.

Han skickar flera bilder av sin 7 år gamla dotter till Dagbladet.

Varför tror du inte att du kommer att leva så länge till?

– Det har varit ett hårt liv och jag är nu 54 år gammal, utan att kanske någon gång få vara med min dotter igen.

Norrmannen berättar att han hade en kompis som dömdes till tre års fängelse i Thailand för bedrägeri, och att han dog kort efter att han släpptes ut ur fängelset på grund av de dåliga förhållandena. 

– Jag har ryggmärgsbråck, som gör att om jag tränar mycket så rör den sig och trycker mot nerverna. Jag går med ständiga strålningar i benen. Ibland är det helt outhärdligt. Jag går på många mediciner som jag inte får tag i här, förklarar han.

Vill sona sitt brott i Norge

Han hoppas att dottern får höra om hans liv och mycket av det han har upplevt. 54-åringen berättar att han har mött kronprinsparet, haft en roll i en norsk spelfilm och att han i sitt arbete på akutmottagningen har hindrat människor från att ta sitt liv.

Misstänkta mördaren vill komma hem och ta sitt straff i ett norskt fängelseFoto: Dagbladet

Detta lyfter han fram som episoder han vill bli ihågkommen för.

– Det är otroligt trist att ett litet barn har mist sin pappa på grund av mig. Det får jag dessvärre inte ogjort. Men att Norge låter ett annat barn förlora sin far, och han henne, när det är möjligt att göra något åt det, är oförståeligt för mig.

Norrmannen vill komma hem och ta sitt straff i ett norskt fängelse, så att han fortsatt kan ha kontakt med sin dotter.

Har du något hopp om att komma hem?

– Nu har det varit så många som har lovat mig det, men det har inte gått och det har varit många bedragare, så jag är rädd att det kanske inte blir så.

Rekonstruktion

Thailändsk polis ändrade brottsmisstanken till mord efter att Amitpal Singh Bajas fru, Bandhna Kaur Bajaj, genomförde en rekonstruktion av händelsen.

Hon har avvisat att hennes make skulle ha startat bråket med norrmannen och berättar en helt annan version av händelseförloppet.

Enligt änkan tog norrmannen sig in på deras hotellrum, arg och högljudd. Hon har sagt till brittiska medier att maken bad henne och deras lille son att sätta sig i säkerhet. Det finns övervakningsbilder som visar hur de båda kommer till receptionen på hotellet för att slå lam om bråket, men det finns inga bilder av själva det dödliga våldet.

Efter detta hittade hon sin man död på golvet utanför deras hotellrum medan norrmannen satt gråtande vid sidan av honom.

Ger råd och bistånd

Dagbladet har upprepade gånger varit i kontakt med norska utrikesdepartementet om fallet. Underdirektör Ane Haavardsdatter Lunde har tidigare sagt att omfattningen av biståndet från UD framgår av regeringens kungörelse till stortinget om konsulärt bistånd.

Det handlar huvudsakligen om att ge råd, bistå i kontakt med lokala myndigheter, hjälp med att skaffa advokat, meddela anhöriga och ge olika former av praktisk hjälp så långt som detta är möjligt samt besök hos fångar.

– Norska myndigheter kan inte ingripa i en rättsprocess i ett annat land, precis som andra länder inte kan ingripa i norska rättsprocesser. Detta – tillsammans med folkrättens bestämmelser – begränsar de verkningsmedel som utrikesdepartementet och norska myndigheter i övrigt har till förfogande, säger hon.

Norrmannen fruktar för sitt liv, då han har mordhotats och är i behov av mediciner. Vad gör UD för att hjälpa honom?

– Utrikesdepartementet erfar att det ofta är stora förväntningar på vad vi kan bistå med när norska medborgare är i utlandet. Det är inte vår uppgift att följa upp säkerheten för den enskilde i utlandet. Det är myndigheterna i värdlandet som är ansvariga för att den enskildes säkerhet tas tillvara. Norska medborgare på resa i utlandet måste själva sörja för att ha en giltig reseförsäkring som täcker bland annat medicinsk hjälp.

Hon understryker att UD inte tar ställning till skuldfrågan och att det inte har någon betydelse för vilket bistånd som erbjuds.

Av: Angelica Hagen/Dagbladet

Texten publicerades först hos norska Dagbladet och har översatts. 

Sofie, 43, tog tjänstledigt – swingtradar på börsen

Bästa tipsen: Så får du pengarna att växa • Avslöjar sina bästa affärer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.