Jagade björn utför stup – misstänks för grovt jaktbrott

I Norrbotten misstänks fyra renskötare grovt jaktbrott efter att ha jagat och hetsat en björn med skoter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och det är inte björnen på bilden som utsatts.
Foto: REINER BERNHARDT / DPA/IBL

I en sameby i Norrbotten misstänks fyra renskötare ha jagat och hetsat en björn med skoter, rapporterar SVT Norrbotten

Efter två dygn ska den stressade björnen till slut kastat sig ut från en 10 meter hög klippa.

Renskötarna misstänks nu för grovt jaktbrott men de förnekar brott och hävdar att de följt reglerna för skyddsjakt. 

Det var i maj månad 2019 som fyra renskötare i samebyn jagade en björn med skoter. 

Renskötarna hade beviljat tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva skyddsjakt mot björnen, men anklagas för att ha genomfört jakten på ett otillåtet sätt.

Renskötarna tog upp jakten med skotern och vid ett tillfälle ska björnen varit så stressad att den kastat ut sig för en klippa, men överlevt. Trots detta fortsatte jakten dagen efter, rapporterar SVT Norrbotten. 

Länsstyrelsen misstänker att renskötarna vilselett dem vid två tillfällen, dels för att kunna utöka jaktområdet och att ha flyttat björnen från en plats till en annan för att det ska se rätt ut enligt jaktreglerna.

Bilder på skoterspår och tomhylsor

Länsstyrelsen naturbevakare har flera bilder på skoterspår vid sidan om björnspår, något som de menar stärker deras uppfattning om att jakten inte gått rätt till. De fann även tomhylsor vid platsen som tyder på att de skjutit björnen från skotern. 

De fyra männen åtalas nu för grovt jaktbrott.

– Det handlar om många saker som länsstyrelsen säger att de har gjort och inte gjort. Man måste uppfylla kriterierna, säger Christer B Jarlås som leder åtalet till. 

Enligt SVT Norrbotten väntas rättegången äga rum i februari 2022. 

Här sliter björnen i älgen – som kämpar för sitt liv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.