Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Obekväm läsning för premiärministern”

Svenske experten om utredningen av festskandalerna på Downing Street
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Partygate”-skandalen dominerar den brittiska politiken, så till den milda grad att premiärministerns veckoliga frågestund nästan förvandlats till ett korsförhör.

I dag är det åter dags för Boris Johnson att pressas av kritikerna i underhuset – samtidigt som en utredning av skandalen uppges vara klar.

Det är en stadig serie läckor från residenset 10 Downing Street som fått den brittiske ledaren att sitta löst. Både bilder, e-post och videor visar hur kretsen kring Johnson festade och kalasade när det var som hårdast covid-lockdown under 2020 och 2021. Dessa nedstängningar var dessutom mycket striktare än i Sverige, så att det var ett brott att ignorera dem.

Johnson själv har bett om ursäkt för en del av händelserna, men hänvisat till att han inte vill föregripa en utredning av tjänstemannen Sue Gray. Hon ska fastslå om han själv och medarbetarna gjort fel.

Men så i går kom ännu en vändning – nu har även polisen börjat utreda kalasen. Londonpolisen har noterat uppgifterna som kan innebära att ”allvarliga och uppenbara” brott mot pandemirestriktioner har begåtts på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall i allmänhet, hette det i en kommuniké.

Johnsons högerparti Tories vill gärna stå för lag och ordning, varför en sådan brottsmisstanke kan slå extra hårt.

Medier: Utredningen är klar

Brittiska medier rapporterade först att polisens åtgärder innebar att Gray skulle pausa sin utredning. Men nu har ITV i stället fått signalen att Gray redan är klar, och kan komma att lägga fram sina rön i dag eller i morgon.

– Jag har fått höra att det är en rapport som blir väldigt obekväm läsning för premiärministern och Tories ledamöter, säger mediebolagets politikreporter Robert Peston.

Premiärministerns frågestund i underhuset i London inleds klockan 13 svensk tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.