Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag vräker i mig 80 tabletter i veckan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif GW Perssson berättar om sin omfattande doseringsask: "Jag äter 80 tabletter i veckan"
Foto: Simon Hastegård
Nästan allt (tabletterna, reds. anm.) är blodtryckssänkande mediciner och blodförtunnande berättar GW för Expressen.
Foto: Ylwa Yngvesson

Leif GW Persson har flera gånger berättat om sin hälsa.

I Sveriges Radios "Elfving möter" berättade han att han äter 80 tabletter i veckan – på grund av sitt dåliga hjärta.

För Expressen utvecklar han känslorna inför sin hälsosituation.

– Det är en balansgång om man ska få en propp eller en hjärnblödning. Så det är en smakfråga, vad vill du ha? säger Leif GW Persson.

En timme i veckan är mer viktig än andra för Leif GW Persson.

Varje söndag fyller den 70-årige succéförfattaren, kriminologen och tv-personligheten på sin doseringsask – med hela 80 tabletter.

I söndagens "Elfving möter" med Ulf Elfving i Sveriges Radio P4 berättade Leif GW Persson om sin hälsa – och självmedicinering.

– Problemet jag har är med mitt hjärta. Det är problematiskt. Jag har ett dåligt hjärta, då blir det en annan allvarlighetsgrad. Jag käkar en förskräcklig massa mediciner, jag vräker i mig 80 tabletter i veckan, berättade han för Ulf Elfving i söndagens program.

Elva-tolv tabletter om dagen

Nu utvecklar han samtalet för Expressen.

– Nästan allt är blodtryckssänkande mediciner och blodförtunnande. Jag äter 80 i veckan så vad blir det, elva–tolv om dagen. Men det är mest samma. Sen tar jag lite annat också. Jag har sådant där som minskar kolesterol och sådant som dämpar hjärtrytmen, säger Leif GW Persson.

Men trots att de flesta tabletterna påminner om varandra kan ett litet misstag förändra allt, berättar han.

"Man får vara noga"

– Det blir lite knepigt, man får vara noga med det där. Om man äter blodförtunnande medel samtidigt som man har högt blodtryck handlar det om en balansgång om man ska få en vanlig propp eller en hjärnblödning om blodet blir för tunt. Så det är en smakfråga, vad vill du ha?

– Får man en för mycket kan man dö.

Den dagliga dosen har sett ungefär likadan ut i tio år och Leif GW Persson säger att den är rutinmässig numera. Det har emellertid inte hindrat honom från att felmedicinera sig själv.

– Ja, det händer väl ibland. Men det märker man ganska snabbt, utan de där skulle man ju dö, det är inte svårare än så. Man mår ju lite dåligt. Det märker man. Sen går jag hela tiden och tar blodprover, ser hur tunt blod man har och så. Det blir någon gång i veckan. Det blir, kort sagt, ett jävla rännande.

"Jag väger för mycket"

Trots att han klarat sig från allvarliga feldoser finns det däremot funderingar på att oturen kan komma.

– Man får hålla ordning på det helt enkelt. Ibland har jag tänkt att om man blir gammal och rörig, jag är ju ganska klar fortfarande, men ibland tänker jag att om jag blir gammal och får dålig ordning kring mig så kommer det bli knepigt.

Vad kostnaden för alla tabletter landar på vet han inte.

– Pengar är mitt minsta problem. Det är nog inte så det ligger till någon last, kan jag tänka mig, säger han skämtsamt.

Men att Leif GW Persson ser på sitt tablettintag med en viss humor hindrar honom inte från att tänka sig in i en tillvaro utan dem.

– Det är ju självförvållat, jag väger för mycket. Jag har inga favoriter bland tabletterna. Fick jag välja skulle jag helst slippa, men nu har jag ju liksom inget val, säger han.

Leif GW Perssons hälsa

1988

Beslutar sig för att bara dricka alkohol halva året. "Under vinter och vår dricker jag inte en droppe alkohol, jag håller diet och tränar regelbundet. De första dagarna, medan abstinensens vassa klor river runt i mitt inre kan jag också hålla mig för skratt, men snart nog har jag funnit andra rutiner för att hålla min oro i schack", skrev Leif GW Persson i Expressen 2009.

2001

Med en kraftigt försämrad hälsa får Leif GW Persson domen av sin hjärtläkare om sina matvanor: Fortsätter du har du högst ett år kvar att leva. "Jag hade levt max ett år till. Pumpen hade lagt av. När jag vaknade på morgnarna, tänkte jag: 'Jag är glad om jag klarar mig fram till lunch'. Jag kunde knappt gå", sa han till Expressen 2006.

2011

Börjar äta enligt GI-metoden för att hålla vikten utan att behöva kämpa mot hungern.

"För första gången på tjugo år har jag lyckats hålla vikten trots att jag blir mätt, äter mat som jag gillar och till och från unnar mig både det ena och det andra", sa han då till Expressen.

2013

Hösten 2013 var Leif GW Persson mitt uppe i kampen mot vikten. Inför en höftoperation fick han order om att gå ner 20, eller ännu hellre 30, kilo.

"Jag gick först ned sju kilo, men nu är problemet att jag har gått upp två, trots att jag fortfarande kör med 5:2-metoden. Jag ligger alltså fem kilo minus, vilket är knappt mätbart på mig. Jag tror att enda lösningen i mitt fall är att göra tvärtom - äta i två dagar och fasta i fem", sa till Expressen då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.