Slår ifrån sig kritiken. Foto: Christian Örnberg
Slår ifrån sig kritiken. Foto: Christian Örnberg

"Jag visste ingenting"

Publicerad
Uppdaterad
AMF:s styrelse diskuterade Christer Elmehagens guldkantade pensionsavtal flera gånger.
Men Wanja Lundby Wedin agerade aldrig. Hon accepterade att bolagets vd fick extra pensionsinbetalningar på 770 000 kronor i månaden.
Först nu, när LO-medlemmarna rasar, hävdar deras ordförande att hon aldrig förstod att avtalet var värt sammanlagt 62 miljoner kronor.
I dag undrar AMF:s styrelse om den gått på en blåsning. Och Wanja Lundby Wedin upprepade i går kväll följande fras gång på gång för Expressen och i andra medier:
- Jag har inte varit med om att besluta det här.
Det hon talar om är Christer Elmehagens pensionsavtal på sammanlagt 62 miljoner kronor i pension för hans tio år i bolaget.
Värdet ökade dramatiskt under hans sista år som vd för AMF - 30 miljoner kronor - när styrelsen övertalade honom att jobba kvar efter sin pension vid 60 års ålder.

Inte förstått

LO-basen hävdar att hon först under senaste dagarna förstått den fulla innebörden av Elmehagens guldkantade pensionsavtal.
Men erkänner samtidigt att informationen funnits där hela tiden i AMF:s årsredovisningar, senast för 2007.
Där står klart och tydligt att vd ska få 770 000 kronor i månaden. Det står att det ska göras extra inbetalningar. Har du inte läst det?
- Vi har inte fattat beslut om 770 000 kronor i det här nya systemet. Vi har inte fattat det beslutet.
Men har du inte läst det som står?
- Det är klart. Men jag är ju inte den ende som inte känner igen de nivåer detta handlar om.
Wanja Lundby-Wedin hävdar att hon ställt frågor om pensionsinbetalningarna och att hon fått följande förklaring.
- De högre avsättningarna har förklarats med att vi dels betalat in för lite och sackat efter i pensionsinbetalningarna och att han hade ett avtal som innebar att man skulle avsätta pengar fram till hans 65-årsdag. Och när vi nu går tillbaka och tittar så ser det ut som om han fått ersättningar enligt det nya avtalet, på nivåer som ligger långt över det som jag anser att jag har varit med om att besluta om.
Vem har kommit med förklaringarna?
- Jag kan inte komma ihåg exakt vem som gett förklaringarna. Men jag vill inte smita från något ansvar. Jag vill ha alla kort på bordet, säger hon.
Men korten har funnits på borden. Flera gånger.

Med i förhandlingarna

AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar och LO:s dåvarande vice ordförande Erland Olauson var djupt engerade i förhandlingarna med Elmehagen. De satt tillsammans i AMF Pensions så kallade ersättningskommitté som skötte detaljarbetet med Elmehagens avtal.
Erland Olausons uppdrag var att just för LO:s och styrelsens räkning skaffa sig en klar bild av alla avtal med höga chefer i AMF.
Alla i styrelsen var väl dessutom medvetna om att Elmehagen inte var beredd att släppa de miljoner som hans pensionsavtal gav honom när styrelsen ville ha honom kvar.
Vd:n hade helt enkelt trumf på hand.
Men Wanja Lundby-Wedin hävdar i dag att hon aldrig förstått den fulla innebörden av avtalet.
- Om jag förstått det hade jag aldrig gått med på ett sådant avtal. Det finns inte heller något sådant styrelsebeslut, hävdar hon.

Frågan var uppe

Men styrelsen hade frågan om avtalet uppe.
- Christers förmånsbaserade pensionsavtal var dyrt. Vi tog in en konsult och anlitade även bolagets egna experter och skapade en hybrid, säger Göran Tunhammar.
Diskuterades inte detta i styrelsen?
- Jo.
I dag menar Göran Tunhammar att styrelsen kan ha godkänt ett avtal som räknats fram på felaktiga grunder.
- Vi utreder nu om vi fått ett felaktigt underlag till beslutet som gjorde att utbetalningarna blev för stora, säger han.
Han beskriver det som att styrelsen kan ha gått på en blåsning men det är oklart vem som stått för den. Det ska utredningen visa.
Det felaktiga underlaget kan ha skapat en situation som gjorde att Elmehagen fick en mångmiljonutväxling som styrelsen inte förutsett.
Men det upptäckte styrelsen först lång senare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag