"Jag ville inte tro
att det var sant"

Ash Morris, 30, berättar att han var i kontakt med bandet strax före olyckan. "Jag ville inte tro att det var sant, jag vill fortfarande inte tro att det har hänt".
"Jag saknar dem mer än vad jag skulle sakna mina bästa vänner. De var mina bröder," säger Adam Lawson, 32.
Viola Beach omkom i den tragiska dödskraschen vid Södertälje.
Foto: John Olsson
Bandet och deras manager dog när deras hyrbil störtade från en bro.
Foto: John Olsson

WARRINGTON. Vännerna trodde först att nyheten om dödskraschen i Sverige var ett skämt.

Sedan bekräftade anhöriga: alla fem i hyrbilen var döda.

– Jag saknar dem mer än vad jag skulle sakna mina bästa vänner. De var mina bröder, säger Adam Lawson, 32.

Nyheten om att Warringtonbandet Viola Beach omkommit i Sverige togs emot med stor sorg i hemstaden, mellan Manchester och Liverpool i nordvästra England. De fyra musikerna och deras manager var kända på orten och hade en stor kompiskrets. I går träffades ett 50-tal av dem på baren The Lounge föratt lyssna på bandets låtar och minnas de döda vännerna Kris Leonard, 19, River Reeves, 19, Tom Lowe, 27, Jack Dakin, 24 och deras manager Craig Terry, 32. Flera i bandet hade tidigare arbetat bakom bardisken på krogen, som sedan blev en naturlig samlingsplats för dem.

– Killarna gillade att dricka öl och att ha roligt. Jag tror inte de hade velat att vi alla satt hemma för oss själva och grät. De hade velat att vi skulle gå ut, vara glada och ta en drink, dansa med bar överkropp och bete oss som idioter. Så det här är det minsta vi kan göra för dem, säger Adam Lawson.

"Jag ville inte tro att det var sant"

Ash Morris, 30, berättar att han var i kontakt med bandet strax före olyckan.

– Vi hade kontakt hela tiden, på Snapchat bland annat. De visade bilder på bilen de hade hyrt. Den var mycket bättre än skåpbilen de brukade köra omkring i här hemma. Sedan hörde jag inte något från dem på tio timmar. Jag förstod att något måste ha hänt, det var ovanligt att vi inte hade kontakt på så länge, säger Ash Morris.

När han fick reda på vad som hade hänt trodde han först att det var ett dåligt skämt.

– Jag svor, jag bröt ihop. Sedan började alla skicka sms. Jag ville inte tro att det var sant, jag vill fortfarande inte tro att det har hänt, säger han.

Bandmedlemmarna hyllas av sina fans på sociala medier, där även anhöriga i går framförde sin sorg.

"Har hört de fruktansvärda nyheterna att min fantastiskt talangfulle brorson Kris Leonard och hans band Viola Beach och deras manager dog på ett tragiskt sätt i en bilolycka i Sverige under lördagen. De var så unga och begåvade och skulle uppnå så mycket. Mina tankar är med min bror Robbie och hans familj i denna mycket svåra tid", skrev farbrodern Tony Leonard på Facebook enligt Warrington Guardian.

Skulle ha en spelning på hemmaplan

I Warrington, en ort med omkring 200 000 invånare, hade bandmedlemmarna redan blivit lokala stjärnor. De spelade på festivaler i Storbritannien och vännerna följde ofta med för att stolt kunna följa bandets raketsnabba karriär.

– Det var stort intresse kring dem i hela Warrington och alla stod bakom dem, många gillade verkligen deras musik. Jag och Ash åkte på många av deras spelningar och det var tydligt att det inte bara handlade om musiken, det var deras förmåga att underhålla och deras passion för musiken, säger Adam Lawson.

Warrington Guardians nöjesjournalist David Morgan skriver i den lokala tidningen att Viola Beach skulle ha blivit stjärnor:

"Allt vi kan göra nu är att minnas dem för det de gjorde och för vilka de var, vänner på ett stort äventyr", skriver Morgan.

Utanför The Lounge stod vännerna sent i går kväll kvar utanför entrén och kramade om varandra. De hade alla skrivit under uppropet för att bandet ska hedras med ett monument. Inifrån baren hördes musik, som inte ville tystna. Några hundra meter bort, utanför konsertlokalen Pyramid, hängde en affisch med en svartvit bild av bandet kvar vid entrén. Viola Beach skulle spela på hemmaplan lördagen den 12 mars, något de berättat för vännerna kändes mycket speciellt.

– Den konserten kommer att genomföras på något sätt, jag vet inte om arrangören kommer att godkänna det. Men jag tänker se till att den genomförs. Om vi så bara måste spela en cd under 45 minuter, säger Ash Morris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.