Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag ville att tåget skulle köra över mig"

I en utlämnande video på Facebook berättar Christopher om det han har utsatts för. Foto: Privat
Christopher ställde sig på tunnelbanespåret och ville avsluta sitt liv. Foto: Lisa Mattisson

"Jag har större förståelse även om det aldrig är okej att mobba", säger Christopher.

Foto: Privat
Christophers inlägg till videon på Facebook.

För två år sedan stod Christopher, 24, på spåret i tunnelbanan i Stockholm för att avsluta sitt liv.

– Jag ville att tåget skulle köra över mig. Det var det jag ville, säger han.

Nu vill han öppet berätta om hur mobbning kan se ut och vilka konsekvenser den kan få.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med, självmord går att stoppa.

Mind.se

Telefonnummer: 90 101
Öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Du kan vara anonym.
Vardagar 10–15 finns även föräldratelefon på 020–85 20 00 och äldretelefon på 020–22 22 33.

Självmordsguide.se

Telefonnummer: 020-22 00 60.
Öppet alla dagar 13-22. Här finns socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor för samtal och frågor kring psykisk hälsa och självmord.

Spes.se

Telefonnummer: 08-34 58 73.
Varje kväll 19-22. För dig som är närstående.

Jourhavande-medmanniska.se

Telefonnummer: 08-702 16 80
Öppet varje natt 21–06. För dig som behöver någon att prata med.

Redan i de första skolåren blev Christopher Eriksson Williams, 24, utsatt för den pennalism som kan drabba vem som helst som råkar sticka ut eller bara har oturen att hamna utanför. På högstadiet trappades mobbningen upp.

– När jag kom ut med min sexuella läggning i sjuan blev det bara värre. Andra veckan i sjuan kom sex, sju killar mot mig på skolgården, släpade in mig i korridoren och in på toaletten för att toalettspola mig, men jag lyckades ta mig därifrån. När jag kom till kuratorn frågade hon: "Vad tror du att du har gjort för att de ska reagera så här, Christopher"? Det var mitt fel alltså.

– Det kunde vara daglig mobbning. Jag fick slag i huvudet och i magen. De sparkade mig. De sa "din jävla bög", "du är så jävla äcklig", "gå och häng dig", berättar Christopher.

Christopher kände sig stark

Trots att han kände sig som en stark person, trots att han hade en mamma som stod upp för honom i alla lägen blev alltihop till sist för mycket och Christopher bestämde sig för att ta sitt liv.

– De sa ju till mig att jag inte borde finnas. Att människor som jag inte var värda att leva. Så jag bestämde mig för att de hade rätt, säger han.

Christopher misslyckades, den gången i nian. Men för två år sedan, efter en incident på en nattklubb i Stockholm då han blev kallad "äcklig bög", började säga emot och blev utslängd kom uppväxtens påfrestningar över honom igen.

– Jag stod där utanför, utan ytterkläder, kände mig hånad av folk som stod i kön och av vakterna, det blev en flashback tillbaka till allt som hade hänt – och med alkohol i kroppen bestämde jag mig för att ta mitt liv.

 

"Jag har större förståelse även om det aldrig är okej att mobba", säger Christopher.

Christopher Eriksson Williams: "Livet var slut"

Han tog sig till Hötorgets tunnelbanestation och klättrade ned på spåret för att låta tåget avsluta alltihop. Men någon ringde polis, det var mitt i natten, det gick inte så många tåg och Christopher plockades upp från spåret innan det var för sent.

– Jag har inte så mycket många minnen av det där. Jag var helt blank och tänkte inte så mycket. Inte på konsekvenser eller andra människors reaktioner och känslor. Jag tyckte bara att livet var slut, berättar Christopher, som hamnade på psykakuten den natten.

Nu har Christopher Eriksson Williams bestämt sig att berätta om sina upplevelser, för att hjälpa andra och för att sprida kunskap om mobbning. Han har redan föreläst på några skolor, och har precis startat ett samarbete med föreningen Make A Change, som arbetar mot mobbning med olika projekt och föreläsningar.

I en utlämnande video på Facebook berättar Christopher om det han har utsatts för, och efterlyser andra som också vill berätta sin historia. På frågan om han kan förlåta dem som mobbade honom som värst svara Christopher:

– Jag grubblar inte. Och jag har fått sätta mig in i mobbarnas situation nu också när jag är ute och pratar om mobbning. Jag har större förståelse även om det aldrig är okej att mobba.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!