I fredags nådde ett amerikanskt transportflygplan av typen C 17 Gotland, med ett hundratal soldater från Norrbottens regemente I 19. Samtidigt färdades pansarfordon genom Visby hamn och bort från staden.
På lördagseftermiddagen kom nästa styrka. Ytterligare soldater och ett 50-tal militärfordon anlände då till hamnen. Därtill har tungt beväpnade soldater patrullerat längs den långa kajen, som blickar ut mot ett blåsigt Östersjön.
Soldaterna går i grupper om minst två, och hälsar på de visbybor som passerar. När en patrull är färdig kommer en annan som byter av. Rörelsen har pågått i flera timmar.
Få av dem som Expressen pratar med vill nämna vilket regemente de tillhör, eller sina namn. Men två går med på att fotas.
– Vi ska finnas här i dag, för att visa närvaro. Så vi patrullerar här i hamnen, säger en soldat i solglasögon.

En grupp om fyra berättar att de tillhör hemvärnet och att de är hemmahörande på Gotland. De ställer upp frivilligt, känner varandra sedan länge och kallades in efter att ordet spridits från mun till mun.
Men vad deras uppdrag är vill de inte säga.
– Vi genomför en insats.
Hur känns det att delta i den här insatsen?
– Det känns alltid bra. Man vill gärna vara med så mycket man kan och som behövs.

Försvarsmakten har meddelat att den ökade närvaron är en del av den förstärkningsoperation som nu genomförs på Gotland. Det handlar om att vara redo inför potentiell händelseutveckling i närområdet.
Förändringen som setts på senaste tid gäller Ryssland. På bara en månad har landet utökat antalet landstingningsfartyg i Östersjön – från ett till sex stycken. Samtidigt ökar landets spänningar med Nato, och uppgifter har kommit om att Moskva planerar en operation under falsk flagg, i syfte att kunna rättfärdiga en invasion av Ukraina.
– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt, sa överste Mattias Ardin, regementschef vid Gotlands regemente P18, till Expressen på fredagen.
Exakt hur många soldater som befinner sig på Gotland nu är okänt.
”Det är obehagligt”
Pensionären Marie-Louise Karlberg, 79, har varit nere i hamnen och beskådat militärnärvaron. Hon bor halvårsvis på Gotland och tycker att det känns skönt att försvaret är på plats.
Själv har hon sitt semesterhus på öns östra kust, mot Ryssland till. Läget gör att det som händer nu känns nära.
– Jag vet att de som hade huset innan oss alltid var väldigt observanta på kusten, på det som hände till havs. Det känns nära, säger Marie-Louise.

Många gotlänningar, särskilt äldre, har alltid haft en relation till ”ryssen”, menar hon.
– Det är obehagligt, det kan man säga. Det är inte otroligt att Putin använder Gotland som ett spelkort. Gud förbjude, men vad vet man?
När Försvarsmakten för några år sedan minskade närvaron på Gotland var det många på ön som blev förvånade. Marie-Louise är en av dem. Hon anser att försvaret borde ha stannat, så att de inte skulle behöva utöka resurserna igen.
Tycker du att det är nog med närvaro nu?
– Jag vet faktiskt inte. Man vill inte att det ska bli läskigt, att det blir för övertydligt att det är farligt. Men visst hoppas jag att de ska ha koll nu. Jag ju vet ingenting mer än det jag känner och tror, säger hon.
En ung man, som inte vill nämnas vid namn, berättar att han såg pansarfordon färdas genom Visby under fredagen. Han är inte särskilt orolig för att något skulle hända, men tycker att det är intressant att se vilken typ av närvaro Försvarsmakten kommer med.
– Man undrar ju hur mycket de kommer att märkas av, säger han.
”De blir väl rädda”
Bengt Alfström, 84, är inte förvånad över att Försvarsmakten återvänt till Gotland. Han är född och uppvuxen i Katthammarsvik. För honom har den militära närvaron varit en självklarhet genom livet.
– Det har varit lugnt ett tag. Men de blir väl rädda när Putin ryter ifrån, säger Bengt.

Själv är han dock inte oroad.
– Det har varit så här tidigare, att Ryssland visar musklerna. Det är inget att oroa sig för, utan det är vi vana vid.
Att Försvarsmakten rustade ner på Gotland kallar han för ett ”stort misstag”.
– Det kanske de får ångra. Det vet man inte, säger Bengt.
På vilket sätt?
– Att det blir något spänt läge, något ytterligare.