Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vill bli smittad – så jag kan hjälpa”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Författarinnan Salley Vickers tycker att frivilliga borde smittas medvetet med coronavirus. Så att de sedan kan hjälpa till.Foto: GUILLEM LOPEZ/CAMERA PRESS
”Jag är säkerligen inte den enda som hoppas på att bli smittad med Covid-19 för att få immunitet och sedan återvända ut i världen och hjälpa till”, skriver Salley Vickers.Foto: Colourbox

Den brittiska författarinnan Salley Vickers har en idé om coronaviruset.

Frivilliga borde medvetet smitta sig.

Hon anmäler sig själv som villig.

Salley Vickers är en populär författare i Storbritannien med böcker som ”The Librarian”. Hon publicerar sin idé i en debattartikel i the Guardian.

Tanken är enkel. Den som haft coronaviruset har antagligen immunitet mot att bli smittad igen och kan därför utföra arbetsuppgifter som samhället behöver. Så unga, friska som i regel inte drabbas så hårt borde frivilligt låta sig smittas.

”Jag är säkerligen inte den enda som hoppas på att bli smittad med Covid-19 för att få immunitet och sedan återvända ut i världen och hjälpa till”, skriver hon bland annat.

Salley Vickers nu inte så ung, 70 år och tillhör därmed egentligen riskgruppen. Men hon säger till the Guardian att hon alltid haft fina testvärden vid hälsoundersökningar. Hon hjälper redan nu till i sin hemby där hon handlar åt grannar som är äldre än hon.

”Jag skulle kunna uträtta mycket mer där”

Så här skriver hon också:

”Jag är en före detta psykoterapeut och har arbetat i den statliga sjukvården, speciellt med personer som hade dödliga sjukdomar och som förlorat nära och kära. Jag känner att jag skulle kunna uträtta mycket mer där, än som nu sitta hemma och ha svårigheter med att komma igång med min nästa roman.”

I Sverige räknas alla som är över 70 år till riskgruppen för coronavirus och uppmanas att hålla sig hemma. Salley Vickers skulle definitivt bli avrådd från att försöka bli smittad.

Det förs en debatt i Storbritannien om så kallade ”immunitetspass” som skulle kunna delas ut till exempelvis sjuvårdare som själva haft coronaviruset. Det råder dock fortfarande en del oklarheter hur immun man blir efter att ha varit sjuk.

Red Bulls Helmut Marko tycker att Formel-1 förarna bör passa på att smitta sig nu när säsongen är över.Foto: DAVID EBENER/EPA

Andra har fört fram liknande tankar som Salley Vickers, men i mer begränsat format. Formel 1-stallet Red Bulls förarchef, Helmut Marko, sa i förra månaden att detta är en bra tid för Formel 1 förare att bli smittad eftersom säsongen är över.

– Idén var att vi skulle organisera ett läger där vi mentalt och fysiskt skulle ta oss genom denna dödperiod och det vore en perfekt tidpunkt för att bli smittad, sa Marko.

I Storbritannien har både premiärminister Boris Johnson och tronföljaren, prins Charles, blivit smittade av coronaviruset. Flera andra högt uppsatta regeringsmedlemmar har också smittats.

Premiärminister Boris Johnson applåderar för sjukvårdspersonalen. Han är själv smittad och sitter i självisolering.Foto: PIPPA FOWLES/AP

Hade i början ungefär samma strategi som Sverige

Storbritannien hade i början ungefär samma strategi som Sverige, men växlade sedan om och har infört restriktioner och bestämmelser om när britterna får vistas utomhus.

Sverige har mer valt den frivilliga vägen och uppmanar exempelvis äldre att hålla sig inomhus och alla att avstå från onödiga resor. Medan Storbritannien exempelvis har stängt restauranger och pubar, så får restauranger i Sverige vara öppna, men ingen barservering är tillåten.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: CIA jagar Kinas coronasiffror – tror inte på landets uppgifter

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.