Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisernas frustration efter upploppen: ”Vet hur ont det gör”

Polisens reaktion: ”Äcklas av vad som skett”.
Kaotiska scener i Örebro på fredagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kaotiska scener i Örebro på fredagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Kaotiska scener i Örebro på fredagen.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaotiska scener i Örebro på fredagen.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
1 / 7

Skadade poliser, stenkastning, eldade och plundrade polisbilar.

Bilderna och vittnesmålen från upploppen i flera svenska städer har väckt en frustration inom poliskåren.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att ”synnerligen allvarliga brott” har begåtts de senaste dagarna under upploppen.

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser, säger Thornberg.

I Örebro haglade stenar och smällare över trängda poliser. Fyra polisbilar sattes i brand – och i tumultet som uppstod avlossade polisen ett varningsskott.

I Stockholm använde polisen tårgas när stenarna började regna mot de uppställda polisbussarna i Rinkeby.

Och i Linköping tvingades polisen backa när situationen urartade. 

– Flera deltagare i upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom, det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande på lördagen.

 – Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta. Vi ska visa att den som begår sådana här brott inte kommer undan. Grova brottsliga angrepp på rättsstaten måste och ska beivras snabbt. 

Ilskan efter vittnesmålen

Nu vittnar flera poliser om en frustration inom kåren efter upploppen i samband med högerextrema Rasmus Paludans planerade koranbränningar i flera svenska städer.

Viktor Adolphson arbetar som yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm och twittrar flitigt under aliaset @YB_Sodermalm. Han var inte själv på plats under upploppen, men känner ilska efter kollegernas vittnesmål och bilderna från våldsamheterna. 

– Jag har varit inblandad i liknande situationer genom åren. Jag vet hur vidrigt det är, hur trängd man är, hur ont det gör att få en sten på sig. Det är klart det väcker känslor. 

– I Örebro har jag svårt att tro att man skulle ha missbedömt hotbilden. Det är helt uppenbart att man varit för få poliser på plats. Ska sånt här undvikas måste man hitta vad som gick fel, säger Viktor Adolphson.

16 skadade poliser

Sammanlagt 16 poliser har skadats efter de senaste dagarnas våldsamma upplopp.

– Det rör sig om befarade frakturer på bland annat armar. Det är otäcka skador om än inte livshotande som föranletts av stenkastning, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen region Bergslagen, om de poliser som skadades i Örebro under långfredagskvällen.

Flera polisbilar sattes i brand.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera polisbilar sattes i brand.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera polisbilar sattes i brand.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON

– Det är klart att du blir påverkad när du hamnar i det här. Stresspåslag inte minst, det är klart att du kan känna rädsla över att det ska gå över styr och att det handlar om att försvara sitt eget liv, säger Patrik Danielsson som är nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet. 

Våldet riktades direkt mot polisen

Han berättar, efter samtal med förbundets lokala ombud, att det finns en bild av att våldsamheterna var direkt riktade mot polisen.

– Den uppfattning jag får är att det finns fog att tro att man angripit polisen av andra skäl än att protestera mot den tillståndsgivna manifestationen. Man har sett tillfälle att angripa polisen, säger Patrik Danielson. 

– Det är jag säker på att det stämmer. Det är inte ovanligt vid såna här situationer att det deltar folk som är måttligt intresserade av ursprungsfrågan, säger Viktor Adolphson. 

Efter upploppen har det gjorts flera anmälningar till Arbetsmiljöverket.

– Helt klart är att vi har ett stort antal poliser som är skadade, vilket är fruktansvärt. Hur det här har planerats gällande resursdimensionering, taktik och utrustning är sånt som vi naturligtvis kommer att följa upp med arbetsgivaren, säger Patrik Danielsson. 

Forssell: ”Förödmjukande, polisinsatserna väcker frågor”

Moderaternas rättspolitiske talesperson kritisk till polisinsatserna under de senaste dagarnas våldsamheter.

Här kapar de polisbussen och eldar upp den

Åkte omkring i centrala Örebro.

Pehrson: ”Polisen behöver vattenkanoner och pepparkulor”

Liberalernas partiledare menar att svensk polis behöver bättre resurser att hantera våldsamma händelser som de vi sett senaste dagarna: ”Med fler poliser på plats hade man kunnat lagt dem på marken med buntband faktiskt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.