Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag var rätt stökig, hade en vild ungdom"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson tycker att allmänheten har svårt att förstå hur hårt en enskild polismans jobb är. "Vi ser inte det skuggsamhälle Sveriges poliser ser kvällar och nätter. Sveriges poliser gör ett fantastiskt jobb", säger han.
Foto: Sven Lindwall
Eliasson bakom ratten.
Foto: Sven Lindwall

Rikspolischefen Dan Eliasson hade en stökig ungdom. För Expressen berättar han om att bli hotad med vapen, machokultur inom polisen, Leif GW Persson och osäkerheten.

– Jag har gått på ett antal nitar i livet, säger han.

När du tillträdde var Leif GW Perssons omdöme: "Han är en kompetent byråkrat. Politiskt fingerfärdig. En pålitlig sosse. Det finns både bättre och sämre". Vackra ord, eller?

– Jag vet inte jag. Jag tycker inte att det passar så bra på mig. Sedan länge har jag varit en opolitisk ämbetsman, rattat Migrationsverket och Försäkringskassan under borgerliga regeringar. Men visst, det finns säkert både de som är bättre och sämre.

Leif GW Persson kommenterar ofta polisens arbete och metoder. Bra eller dåligt?

– Jättebra. Ju fler som diskuterar och sprider kunskap om vad som pågår och händer, ju bättre.

Din egen brottslighet inskränker sig till två krossade fönsterrutor i ungdomen. Men har du råkat ut för något brott?

– Jadå. Jag slogs någon gång i ungdomen i Hedemora, fick mig några smällar och var väl själv inte helt utan skuld. Men det polisanmälde jag inte, övervägde det inte ens då. Sen har jag haft inbrott i garaget någon gång. Då fick jag snabb respons från polisen. Jag har goda erfarenheter den gång jag anmält.

Hur vild var den där beryktade uppväxten i Hedemora?

– Jag var rätt stökig, hade en vild ungdom, en rolig ungdom i många avseenden. Jag och några kompisar var halvgalna. Gjorde roliga men ibland dumma saker. Vi killar, framför allt, blir lugnare med åren. Jag voltade med en bil, precis när jag fått körkort. Motorhuven var inkörd i kupén. När jag har varit ute och rest har jag flera gånger hamnat i riktigt hotfulla situationer där vapen och knivar varit tillhyggen. Det har varit riktigt besvärliga situationer, där jag blivit hotad med vapen. Många av oss är lite ystra i tonåren. Morfar brukade säga att "varje älgtjur ska stånga hornen av sig". För en del gör det mer ont än för andra. Jag fick stångas en hel del innan de ramlade av.

När föll de av då?

– När jag träffade min nuvarande hustru tog livet en annan vändning. Då ville jag vara mer ordningsam och ansvarstagande för att förtjäna hennes förtroende. Vi stötte på varandra i Uppsala av en händelse för 30 år sedan när vi pluggade. Och som kungen och drottningen säger: "Det sa klick".

Var du en osäker tonåring?

– I vissa avseenden, ja. Jag visste väldigt sent vad jag ville göra i livet. Jag var borta från skolan i fyra år. Reste runt i världen. Var i Sydamerika i två år, i Asien ett halvår. Det var där jag mötte mycket hotfullhet, men det var också där jag förstod att jag skulle hem och plugga.

Finns det någon osäkerhet kvar i dig?

– Klart det finns osäkerhet kvar. Det finns situationer där jag känner det. Jag tycker om att träffa nya människor, gillar människor. Men det tar ett tag innan jag släpper in dem i mitt liv. Det kan jag nästan känna att jag blir sämre på ju äldre jag blir. Jag har gått på ett antal nitar i livet. Då blir man misstänksam, är inte så öppen som man borde vara. Det kan finnas osäkerhet till vissa människor. Det är klart att det funnits personer som svikit en, svikit löften och relationer.

Finns det en machokultur inom polisen?

– Ja, det finns en machokultur. Men de som är macho är många gånger lika mycket mjukisar. De som jobbar i de tuffa yttre miljöerna får vara med om upplevelser som ingen av oss andra behöver komma i kontakt med. För att hantera det finns det handledning, kollegiala diskussioner, debriefing som gör att man samtidigt som man är supermacho ibland också är väldigt mjuk och inkännande. Förmågan till fasthet och mjukhet är det som karaktäriserar en bra polis. Och de flesta poliser lyckas klara av det.

Har vi, allmänheten, svårt att förstå hur svårt en enskild polismans jobb faktiskt är?

– Tveklöst, ja. Vi ser inte det skuggsamhälle Sveriges poliser ser kvällar och nätter. Det finns en skuggsida som är otroligt jobbig och besvärlig som medel-Svensson inte kommer i kontakt med, medan svensk polis gör det varje dag. Social misär, missbruk, våld i nära relationer, par som slagits, barn som gråter, övergrepp. Det är förfärliga saker som sker kvällar och nätter i vårt land. Sveriges poliser gör ett fantastiskt jobb.

Vilka är polisens tre största utmaningar i dag?

– Ombildningen riksdagen beslutat om. Vi ska bli en helt ny polismyndighet. Vi har 2015 och 2016 på oss att göra det, att få den nya organisationen på plats och att fungera. Jag är bekymrad över situationen i de särskilt utsatta områdena, med våld, knark, begränsningar av fri- och rättigheter. Radikalisering. Mitt svar är ökad polisiär närvaro i syfte att skapa förtroende och relationer. Den tredje utmaningen är att ställa om verksamheten så att vi går på människors subjektiva uppfattning kring vad som skapar otrygghet. Vi ska bli mer inlyssnande.


Allt om Almedalen hittar du här – på Expressens Almedalensajt.

Dan Eliasson

Namn: Dan Tore Eliasson.

Ålder: 53.

Bor: I Stockholms innerstad.

Familj: Hustru och två barn.

Yrke: Riskpolischef. Var tidigare bland annat generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

Fyra frågor

När tänkte du senast "nu skiter jag i allt, flyttar till Indien, börjar med yoga och gifter mig med en hajfiskare"?

"Förra veckan. Då var det en diskussion om löner inom polisen."

Vilket samtalsämne snöar du in på lite för ofta när du är berusad?

"När jag är drucken kan jag gå i gång på spansk fotboll. Favoritlaget är Las Palmas."

Vem är den kändaste personen du träffat?

"Roger Moore. Det var i Tyskland, i Köln, när jag jobbade för Laila Freivalds."

Vilken är den konstigaste plats du vaknat upp på?

"På en strand utanför Hongkong efter ett nyårsfirande. Vad kan det ha varit, 1980? Jag hade haft det väldigt roligt med några engelsmän."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.