Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag var öppen och vägrade skämmas"

Molly Ågren har vetat att hon är lesbisk sedan hon var ett barn.
Foto: Nils Petter Nilsson
"Jag har ännu inte mött någon som stör sig på att jag är lesbisk", säger Molly Ågren.
Foto: Nils Petter Nilsson

“Hur kommer det sig, pappa, att jag bara tycker om flickor?”

Molly Ågren, 88, var bara ett barn när hon ställde frågan till sin pappa. Sedan dess har hon varit öppen med sin läggning.

– Jag har ännu inte mött någon som stör sig på att jag är lesbisk. Gud har skapat mig så här och då får det vara så, säger hon.

Molly Ågren, 88, har vetat att hon är lesbisk sedan hon var ett barn.

– Min pappa svarade mig att vissa föds med en “gen som gör att man tycker om flickor eller pojkar, men att det i bland slår slint och då tycker man om flickor i stället”. Jag insåg att det inte var mitt fel att jag var född så.

Molly föddes 1928 i Sundsvall där hon växte upp med mamma, pappa och nio syskon. De var fem pojkar och fem flickor. Sammanhållningen syskonen emellan var stark.

– De visste att jag var lesbisk och har alltid stöttat mig. Det var kanske ovanligt, det får man nog säga att det ändå var. Men även om jag inte hade haft stödet hemifrån så tror jag att syskonen hade stått vid min sida.

I början av 50-talet flyttade Molly till Stockholm och började jobba som husfru på kryssningsfartyget Birger Jarl.

Mollys tre bästa livstips

– Dela med dig: "Det är saligare att giva än taga"

– Gör minst en god gärning varje dag – minst en.

– Ligg med vem du än vill!

Träffades i slutna sällskap

I Stockholm blev det lite lättare att leva som homosexuell och möjligheterna att träffa likasinnade ökade betydligt. Även om man då träffades i relativt slutna sällskap.

– Man kunde ses på ett kafé och sedan i sängkammaren, skämtar Molly och fortsätter:

– Jag kunde sitta i en lokal och instinktivt känna att jag hade en syster i rummet. Men visst fick man smyga i buskarna, man kunde inte prata öppet om homosexualitet som i dag, men jag var ganska öppen och vägrade skämmas. Jag brukade tänka att det är bättre att vi utnyttjar det och har kul tillsammans, vi tjejer.

"De visste att jag var lesbisk och har alltid stöttat mig. Det var kanske ovanligt, det får man nog säga att det ändå var", berättar Molly Ågren om hur hennes föräldrar reagerade.
Foto: Nils Petter Nilsson
Visst fick man smyga i buskarna, man kunde inte prata öppet om homosexualitet som i dag, men jag var ganska öppen och vägrade skämmas.

"Väldigt många relationer"

Under åren har Molly haft flera relationer med olika kvinnor.

– Ja, kära nån, jag kan inte ens själv komma ihåg hur många det var, väldigt många i alla fall, haha.

Men det var en speciell kvinna som fångade Mollys hjärta – Anna.

Anna jobbade i biljettkassan på SL när Molly skulle köpa en biljett av henne. Båda drog i biljetten åt varsitt håll och ingen ville riktigt släppa taget.

– Jag har hela tiden vetat vem som var min stora kärlek. Vi fick ögonkontakt den dagen och sedan dess var vi tillsammans.

"Jag har ännu inte mött någon som stör sig på att jag är lesbisk", säger Molly.
Foto: Nils Petter Nilsson

Bodde tillsammans

Molly och Anna bodde tillsammans i en lägenhet i Sollentuna i drygt 40 år innan Anna gick bort efter en tids sjukdom.

– Det var så äkta som det kunde bli. Jag har ännu inte kommit över hennes bortgång.

Var det någon som störde sig på er relation?

Molly Ågren föddes 1928 i Sundsvall.
Foto: Nils Petter Nilsson

– Man hörde antydningar och viskningar, det passade inte att två tjejer gick och höll handen. Men vi skötte det ganska smart. Mina föräldrar tyckte mycket om Anna. Hon var en sådan där människa som alla tycker om.

De bytte ringar och var som ett äkta par – bortsett från att de inte var lagligt gifta.

– Vi ville leva tillsammans. Det var synd att det inte var lagligt att gifta sig, men det gick ingen nöd på oss, även om jag önskar att man hade kunnat gå till en präst och bli vigd.

Om Molly

Namn: Molly Ågren

Ålder: 88

Bor: Äldreboende i Sollentuna

Är: Livsglad lesbisk kvinna

Otänkbart att ha sex med en man

Molly säger att hon inte har något emot karlar men att ligga med en skulle vara otänkbart.

– Man måste ju få välja, sedan är det möjligt att det finns många som inte har vågat komma ut. Men en flicka som är lesbisk slutar inte vara det bara för att hon blir tillsammans med en kille. Jag tycker att alla äldre ska stå för sin homosexualitet, annars får de skylla sig själva.

I dag bor Molly på ett äldreboende i Sollentuna. Här har hon ett eget rum. På väggen hänger en tavla som hennes pappa har målat och i hörnet står en byrå med familjefotografier.

Gud har skapat mig så här och då får det vara så.

Här på hemmet känner de flesta till hennes läggning.

– Jag har ännu inte mött någon som stör sig på att jag är lesbisk. Gud har skapat mig så här och då får det vara så. Jag har inte märkt att någon har tagit avstånd från mig, tvärtom, har jag haft många kamrater. Jag tror inte att någon har mått illa av att känna mig.

I dag bor Molly på ett äldreboende i Sollentuna.
Foto: Nils Petter Nilsson

"Bryr sig inte lika mycket"

Solen skiner ute och Molly tar upp kaffekoppen medan hon funderar över hur det är att vara homosexuell i dag, jämfört med då.

– Jag tror att det är mycket bättre och lättare att leva öppet i dag, jag tror inte att folk bryr sig lika mycket nu. Det måste få vara upp till var och en vem man ska leva med. Punkt slut.

Fast det finns fortfarande människor som stör sig när de ser ett homopar.

– Det är tråkigt att det finns så mycket skam, men jag säger ännu en gång att det inte är vårt fel. Jag levde öppet och ansåg det som en rättighet att leva med en flicka eftersom det var ömsesidigt oss emellan. Det är bara vår privatsak.

– Varför ska man missunna någon att vara lycklig? Det är ofattbart att folk kan störa sig på att jag gillar en flicka, jag fattar inte att man kan vara så inskränkt. Men en sak vet jag – jag kommer i alla fall inte dö nyfiken!


LÄS MER: De mest utsatta av de utsatta - HBTQ-hatet i förorterna

LÄS MER: "Nästa generation kommer att se upp till oss" 

Om Molly

Namn: Molly Ågren

Ålder: 88

Bor: Äldreboende i Sollentuna

Är: Livsglad lesbisk kvinna

Mollys tre bästa livstips

– Dela med dig: "Det är saligare att giva än taga"

– Gör minst en god gärning varje dag – minst en.

– Ligg med vem du än vill!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.