Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag var alltid rädd"

Avprogrammerad. I dag är Therese Arnström, 23, fri från sekten hon växte upp i. "Jag berättar för så många jag kan, det är viktigt för att komma vidare. Foto: LISA SUNDSTRÖM
Theresa Arnström, 23, växte upp i en sekt. Sju år gammal försökte hon fly men tvingades tillbaka. Till slut vågade hon inte lämna sekten. - Polisen hämtade mig. Jag var hjärntvättad och rädd för världen utanför, säger Theresa.

FAKTA

World light center
World Light Center startades 1981 i Vingåker.
Sekten flyttade till orten Konga i Småland.
Sekten hade som mest cirka 80 medlemmar.
Medlemmarna uppmuntrades att angiva varandra om någon tvivlade på läran och fick bland annat ägna sig åt att skrikbe för att komma närmare Gud.
Theresas mamma Marianne Arnström lämnade sekten World light center efter att ha försökt komma ur i åtta år. Marianne berättade sedan om sina erfarenheter i en lång rad tv- och tidningsintervjuer. Så småningom upplöstes sekten.

Theresa var fyra år gammal när sektkvinnan sa till henne att skälla ut sin mamma Marianne.
- Jag var tvungen att säga till mamma: Marianne är ond, en dålig människa. Skärp dig Marianne, skärp dig, säger Theresa.
Marianne fick inte svara. Till slut sa en kvinna i sekten åt Theresa att vara tyst. Nu skulle hon gå ner på knä tillsammans med sin mamma och skrika "I JESU KRISTI NAMN, I JESU KRISTI NAMN!" De fortsatte tills Theresa var så hes att hon fick sluta och gå därifrån. Mamma Marianne fortsatte en lång stund på kvinnans order.
- Hon var maktgalen, hon njöt av att vända oss mot varandra, säger Theresa.
Nu är Theresa 23 år och vill berätta om de hemska åren i sekten World light center. Hon säger att hon är helt avprogrammerad och mår bra.
- Jag berättar för så många jag kan, det är viktigt för att komma vidare, säger hon.
Hennes hår ligger för ena ögat. De blonda slingorna döljer ögat hon fick en glasbit i när hon bara var tio månader. Theresa opererades utan resultat, och föräldrarna var desperata.
- De ville så gärna att mitt öga skulle bli bra, säger hon.


Jesu moder Maria återfödd

Det var då Theresas föräldrar kom i kontakt med den karismatiska kvinnan som kallade sig för healer. Sektkvinnan lovade att hon kunde göra Theresas öga friskt om familjen började leva exakt som gruppen gjorde.
När hela sekten flyttade till Småland några år senare följde Theresa och hennes tvillingsyster, två bröder och föräldrarna med.
- Vi fick inte umgås med någon utanför sekten. Vi fick inte klä oss i svart, inte dricka kaffe, eller alkohol, inte röka och inte äta kött.
De fick inte ha jeans och var tvungna att ha håret uppsatt.
- När vi började i skolan måste vi gå raka vägen och duscha kallt när vi kom hem, för att ta bort alla onda andar vi dragit på oss, säger Theresa.
Om inte reglerna följdes straffades man.
- Kvinnan kunde plötsligt säga att jag tänkte onda tankar, och så skrek hon att jag skulle be om förlåtelse. Ofta inför alla andra som var samlade.
- Hon frågade om jag förstod vad hon sa, och jag sa nej. Jag fick en hård örfil, sen frågade hon igen, och jag sa ja. Då fick jag en örfil till.


Sektens lära den rätta

Theresa var övertygad om att sektens lära var den enda rätta.
- Alla uppmuntrades att skvallra på varandra, jag var alltid rädd för att bli bestraffad och utskälld. Samtidigt trodde jag ju att kvinnan hade rätt och att jag skulle älska henne. Det var fel att tvivla, säger Theresa.
När Theresa var åtta år rymde hon från sekten tillsammans med sin mamma och syster.
Men sektmedlemmar hittadedem och tvingade henne och systern tillbaka med våld.
- Mamma rusade till polisen men från början var det ingen som trodde på henne.I stället skickade de henne till psyket. Till slut lyckades hon bevisa att det hon berättade var sant och polisen hämtade oss. Det är jag oerhört glad för nu, säger Theresa.

Sekten upplöstes

Mamma Marianne tillbringade sedan år med att skriva om sina erfarenheter och berätta i en lång rad intervjuer i tidningar, tv och radio. Genomslaget blev enormt.
Så småningom började medlemmarna i sekten World Light Center att hoppa av. Sekten fick svårt att rekrytera nya.
I dag är den upplöst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!