Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De höll fast och tafsade – vår pastor hejade på"

Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
436 kvinnor inom frikyrkan har delat med sig av sina upplevelser. Bilden har ingen koppling till vittnesmålen.
Foto: OLLE SPORRONG

"En höll fast mina händer. En höll fast mina ben. En tredje tafsade på mig". Kvinnor i frikyrkan vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp under uppropet #sanningenskagöraerfria, skriver Dagen. 

436 kvinnor inom frikyrkan har delat med sig av sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp i uppropet #sanningenskagöraerfria. 

”På tonårsverksamheten i kyrkan. Där killarna lyfte upp mig på bordet. En höll fast mina händer. En höll fast mina ben. En tredje ”kittlade” och tafsade på mig. Tog på mig på ett sätt som jag upplevde oerhört obehagligt. Trots mina våldsamma protester och skrik. Allt glatt påhejat av vår pastor och tonårsledare.” Så berättar en av kvinnorna enligt tidningen Dagen. 


LÄS MER: Hon skapade #metoo – det här betyder hashtaggen


En annan kvinna vittnar:

”När jag var 14 så utsatte han mig för ett övergrepp. I kyrkan. Han utsatte senare andra barn för övergrepp. Till slut försvann han från våra liv, men ingen polisanmälan gjordes. Församlingen ville själva hantera frågan.”

Vittnesmålen: "Min kropp tillhörde min man"

De anonyma berättelserna publiceras med tillstånd av de drabbade. Ytterligare en kvinna berättar om övergrepp i äktenskapet:

 ”Tidigt i äktenskapet sa min man att min kropp tillhörde honom och att jag som hustru skulle underkasta mig hans vilja. Det gällde även sex. Jag tvingades till sex flera gånger under mitt äktenskap.”

Vittnesmålen är en del av många upprop i den så kallade metoo-rörelsen som startade med en tweet av den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano i oktober Efter att skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein avslöjats uppmanade hon kvinnor världen över att skriva hashtaggen #metoo på sina sociala medier för att visa hur vanligt det är att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. 


LÄS MER: Här är samtliga metoo-upprop 


Tweeten fick stort gensvar och uppropet spred sig till Sverige. Svenska skådespelare, jurister, sportstjärnor och skolelever är bara några av de många grupper som vittnat om trakasserier under hashtaggen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.