Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vaknade av att han stirrade på mig”

Se Brottscentralens inslag från 2018 om spaningsledare Leif Jennekvist.
Mijailo Mijailović dömdes för mordet på Anna Lindh.
Foto: POLICE / AP SWEDISH POLICE

När mordet på utrikesminister Anna Lindh sker har Stockholmsparet Sandra och Alex en bekant som sover på soffan. 

Han kallas Micke och kommer snart att bli rikskänd. 

I TV3:s dokumentärserie ”Svenska fall” berättar Sandra anonymt om när hon insåg att hon hade mördaren hemma i sin lägenhet.  

Natten till 11 september 2003, timmar efter knivattacken mot utrikesminister Anna Lindh på NK, ringer stockholmaren Alex telefon. Det är en bekant som ringer, Micke, som frågar om han kan få sova hos Alex. 

– Han ringde Alex på natten och frågade ”kan du komma och hämta mig? Jag mår inte så bra”. Så Alex hämtade honom och på morgonen när jag vaknade låg Micke i soffan och sov, berättar Sandra, Alex dåvarande sambo, i ”Svenska fall”. 

Sandra beskriver Micke som vanligtvis blyg, reserverad, och att han mådde psykiskt dåligt i perioder. Han stannar hos Sandra och Alex, men blir allt mer stressad. Han ber Alex snagga hans hår, vilket Alex gör. 

– Han var väldigt rastlös, gick fram och tillbaka. Han sov ingenting, jag hörde hur han gick fram och tillbaka till kylskåpet och bara gick omkring i lägenheten, säger Sandra i TV3. 

Efter några dagar blir paret obekvämt av Mickes närvaro och får i väg honom. Vid det laget är det känt att Anna Lindh dött av sina skador. Polisutredningen är massiv och dominerar nyhetsflödet. 

Utrikesminister Anna Lindh höggs ner på NK den 10 september 2003.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX SWEDEN

”Han var jätteorolig”

Men efter några dagar ringer Micke Alex igen – och när han nu släpps in i lägenheten eskalerar hans beteende. 

– Han var väldigt uppe i varv. Det var ännu mer påtagligt hur vi agerade i vår egen bostad. Vi kunde inte ens prata i telefon utan att han satt bredvid för att höra vem vi pratade med. Han var jätteorolig och mycket mer intresserad av vad som sades på nyheterna om Anna Lindh, säger Sandra och fortsätter:

– Han var så på hela tiden. Han skulle gå tätt efter oss, han väntade utanför toaletten. På nätterna, det tyckte jag var mest obehagligt, hörde jag hela tiden hur han vankade av och an och en gång vaknade jag till och då ser jag hur han står och stirrar på mig. 

Micke heter egentligen Mijailo Mijailović och kommer senare att dömas för mordet på Anna Lindh. 

Sandra berättar i ”Svenska fall” att paret bestämmer sig för att Mijailo måste ut från lägenheten – och när de besöker en bekant och ser en bild från tidningen på den misstänkta mannen inser de att mannen på bilden har slående likheter med Micke.

Bilderna från övervakningskamerorna på Mijailo Mijailović spreds i medier, vilket fick Sandra att känna igen mördaren.
Foto: HANDOUT / SCANPIX SWEDEN POLISEN
Bilderna från övervakningskamerorna på Mijailo Mijailović spreds i medier, vilket fick Sandra att känna igen mördaren.
Foto: HANDOUT / SCANPIX SWEDEN POLISEN

Kontaktade polisen igen 

De kontaktar polisen som hjälper dem att avhysa Micke från lägenheten – men patrullen säger också att det omöjligt kan vara Micke som är mördaren, då en annan misstänkt – den så kallade ”35-åringen” – redan sitter häktad. 

Någon dag senare sitter paret, nu ensamma i lägenheten, och tittar på Efterlyst i TV3. De blir förvirrade – för där säger man att fallet inte alls är löst. Sandra och Alex skickar ett tips till redaktionen, som förs vidare till polisen.

Det går några dagar – och sedan hör polisen av sig. Då har de fått in flera tips som pekar på att det är en ung man som kallas Micke som är mördaren. 

Mijailo Mijailović grips senare i sina föräldrars lägenhet, där han gömmer sig. Hans DNA har då matchat kniven som användes under mordet på Anna Lindh. 

I Stockholms tingsrätt döms han till livstids fängelse. Hovrätten dömer senare i stället till rättspsykiatrisk vård, men Högsta domstolen går till slut på tingsrättens linje och dömer ut livstids fängelse som påföljd. 

Dokumentären sänds på Viaplay och TV3 torsdag 21.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.