Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag tyckte det var
en rolig parallell"

Foto: Roger Vikström

"Det är väl som skillnaden mellan mord och massmord."

Det svarar Jimmie Åkesson närmaste man Linus Bylund på frågan om var gränsen går mellan invandring och SD:s definition "massinvandring".

– Jag tyckte att det var en rolig parallell, det är ett skämt, säger Linus Bylund.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund var i riksdagen i går, måndag, för att lyssna på presentationen av hur SD ser på kostnaderna för asyl- och anhöriginvandringen.

Efter pressträffen gjorde Linus Bylund klart för Expressen.se att han inte är emot invandring, men däremot "massinvandring". På frågan vad som skiljer de båda åt gjorde han liknelsen med mord och massmord. Författaren och historikern Henrik Arnstad var på plats för att kommentera pressträffen.

– Jag höll på att ramla av stolen. Det kan mycket väl ha varit något slags sarkastisk humor. Det intressanta är för det första att ingen skrattade, men också att detta anknyter till järnrörsskandalen. Trots att de har satt på sig slips och kostym och fjärmat sig från 90-talets skinheads-era, så ligger våldsamheten latent under ytan. För en fascist är invandring ett massmord, ett mord på nationen. Utifrån ett fascistiskt perspektiv är det här en väldigt logisk association, säger han.

SD:s stabschef Linus Bylund säger under tisdagen att det var uppenbart att han drog ett skämt.

– Det är uppenbart att jag ordskojar med ordet "mass". Det är väl massmord och andra ord som är det vanliga när man använder "mass" och då tyckte jag att det var en rolig parallell. Jag skrattade när jag sa det, säger han.

Är det något att skämta om?

– Vad menar du?

Du är Jimmie Åkessons stabschef, tycker du att det är passande att dra den här typen av skämt i det sammanhanget?

– Jag hade inte dragit den typen av skämt i en intervju. Men det är skillnad på lite jabb-snack efter när du var så debattsugen, och en intervju. Jag är Linus, jag kör på den linjen. Är man skojfrisk och öppen blir man missförstådd och avsiktligt vantolkad vilket det handlar om i det här fallet. Då får man ta det och göra vad man kan av den situationen.

Vad menar du med den liknelsen? Definitionen av ett massmord är att en person avsiktligt dödat fler än tre personer vid samma tillfälle. Ska gränsen gå vid fler än tre?

– Min hjärna fungerar så att den kommer på ett skämt en gång i sekunden om det som avhandlas. Ibland säger min mun det skämtet. Det behöver inte finnas en djupare analys bakom det. Mord är ett ord där man ibland använder "mass", och det var det som poppade upp. Det finns ingen djupare betydelse. Det är naturligtvis inte så att gränsen ska gå vid tre. Vi vill sänka asylinvandringen med 90 procent. Titta på våra grannländer, det är en realitet i dag, men de har fortfarande invandring.

Men om vi skulle föra den diskussionen på allvar, var går gränsen för massinvandring och invandring?

– En jättelätt och bra definition är när det samhälle som är värdsamhälle inte klarar av mängden, då är det massinvandring. Sen spelar det ingen roll om det är 10 eller 10 000.

Kan du förstå att många reagerat på liknelsen med massmord?

– Nej det kan jag inte förstå, bara i kontexten att du har framställt det som att det var en allvarlig kommentar. Om någon hade sett en inspelning av samtalet hade de nog sagt att fan vad han är ordskojig och snabb i käften tror jag.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att liknelsen inte är bra.

– Det tror jag att Linus Bylund håller med om, men han ska ha sagt vid tillfället att han inte menade allvar, så det är väl ingenting att diskutera egentligen.

"Sken igenom"

Jonas Hinnfors, statsvetare, ser uttalandet som svåranalyserat, men att det kan vara en glimt av det starka motstånd mot invandring som finns inom partiet, och att det opolerat sken igenom den här gången.

– Man har en väldigt snäv syn på vem som ska komma hit, och en etnicitetsuppfattning, som gör att man i normala sammanhang för fram den här typen av åsikter, men på ett mer polerat sätt. Det är väldigt viktigt för partiet. Det här uttalandet råkade kanske komma ut oavsiktigt, men att det ibland kommer den här typen av uttalanden måste man förvänta sig, säger han.

Jonas Hinnfors tror samtidigt att det kan finnas en viss strategisk medvetenhet runt uttalandet.

– Det är svårt att säga om det skadar. Trots att det med jämna mellanrum kommer den här typen av uttalanden så finns det en grupp inom partiet som tar lätt på det. Kärngrupperna vill säkert höra den här typen av uttalanden. Om man är orolig för att exempelvis tappa väljare till Svenskarnas parti, eller att väljare går till soffan, så kanske man vill signalera att: "egentligen är vi på er sida", säger han.