För åtta år sedan toppade Elisabeth Mazzi Fritz Expressens lista över de hundra viktigaste kvinnorna i landet. "Jag minns att jag blev riktigt, riktigt glad. Det kändes hedrande och gjorde att jag kämpade ännu mer för utsatta brottsoffers rättigheter". Foto: Lisa MattissonFör åtta år sedan toppade Elisabeth Mazzi Fritz Expressens lista över de hundra viktigaste kvinnorna i landet. "Jag minns att jag blev riktigt, riktigt glad. Det kändes hedrande och gjorde att jag kämpade ännu mer för utsatta brottsoffers rättigheter". Foto: Lisa Mattisson
För åtta år sedan toppade Elisabeth Mazzi Fritz Expressens lista över de hundra viktigaste kvinnorna i landet. "Jag minns att jag blev riktigt, riktigt glad. Det kändes hedrande och gjorde att jag kämpade ännu mer för utsatta brottsoffers rättigheter". Foto: Lisa Mattisson
Elisabeth Massi Fritz har haft flera uppmärksammade fall. Foto: Lisa MattissonElisabeth Massi Fritz har haft flera uppmärksammade fall. Foto: Lisa Mattisson
Elisabeth Massi Fritz har haft flera uppmärksammade fall. Foto: Lisa Mattisson

"Jag tycker om att sätta dit dem som ljuger"

Publicerad

Hon backar inte en tum i frågor om mäns våld mot kvinnor, orsakar rubriker i internationell press när hon frågar förövaren vad han hade för kalsonger på sig.

Men om egna dottern vill gå på fest i kortkort klänning är Elisabeth Massi Fritz inte lika tuff.

Dessutom är stjärnadvokaten medveten om att alla inte gillar hennes kamp för kvinnors rätt.

– Jag tänker mig omedvetet för varje gång jag går ut genom dörren eller sätter mig på en restaurang. Finns det något misstänksamt eller udda? Jag har lärt mig att svepa blicken.

Här är man uppe tidigt för att trycka i gång kaffebryggaren, så sitter hon redan i morgonsoffan på tv.

Dagens ämne är den senaste tidens våld på flyktingförläggningar, med Ljusne i fokus.

Elisabeth Massi Fritz, 48, säger till programledaren Lotta Bouvin att det vi ser är "toppen på ett isberg".

Ett par timmar senare på det flådiga kontoret på Östermalm i Stockholm utvecklar brottsofferadvokaten sitt påstående.

– Jag grundar det på vad jag ser varje dag i mitt arbete. Jag är öppen för att man ska hjälpa människor, jag är öppen för mångfald, jag har själv utländsk bakgrund och har släktingar som kommer från krigshärjade områden. Men jag ser också att vi inte riktigt klarar av mängden flyktingar som vi har tagit in i Sverige.

– Jag pekar inte ut flyktingar som om de vore mer kriminella men mer flyktingar innebär fler människor som bär på trauman, fler kvinnor som har varit utsatta för brutala övergrepp, och att vi tar in en hederskultur.

– Vi kommer att få se stora konsekvenser.

Menar du att de som kommer inte är medvetna om att våld är olagligt?

– Jag tror inte att alla förstår att det är förbjudet att bära kniv, till exempel. Vi är ganska naiva i Sverige, det första vi borde göra när vi tar emot människor är att ge dem en grundlig information om vad som gäller här.

Med kärleken Leif.Foto: Expressen

Är du inne på din "medborgarexamen" nu?

– Exempelvis. Fast medborgarexamen är egentligen något som kommer senare. Men en nyanländ bör få information om hur samhället ser ut när det gäller lagar och jämställdhet. Hur många vet att du inte får ha sex med en person under femton år? Det vet ju knappt svenskar.

Nej, du sa nyligen att du skulle vilja utvisa svenska medborgare som begår grova brott till en öde ö. Det är lite GW-takter "bunta ihop buset".

– Ja, en ö, det hade varit bra. Det kan vi inte tyvärr. Det ena ska inte utesluta det andra. Det är inte etniciteten som ska bestraffas, det är handlingarna. Jag tycker att det är fel att vi inte tänker mer på de utsatta brottsoffren, de som gömmer sig, flyttar, är rädda för sina liv.

Massi Fritz har två barn

Namn: Elisabeth Massi Fritz.

Ålder: 48 år.

Familj: Erik 18 år och Elsa 15 år. Kärleken Leif.

Bor: Villa norr om Stockholm. Uppväxt i Motala i syriansk-libanesisk familj.

Gör: Är brottsofferadvokat och målsägandebiträde, driver advokatbyrå.

Bakgrund: Har arbetat med uppmärksammade fall som Kapten Klänning, Hedersmordet på Pela, Assange och Stureplansprofilerna. Även känd som expert från SVT.

Utbildning: Juridik vid Stockholms universitet.

Förvärvsinkomst 2014: 1 560 000 kronor

Du poängterar att du kommer från en invandrarbakgrund, är du rädd för att uppfattas rasistisk?

– Inte ett dugg. Jag är inte rädd för att lyfta känsliga frågor överhuvudtaget. Att inte låtsas se kommer man ingen vart med. Ska vi lägga locket på för att vi är rädda att ett visst parti ska tjäna poäng? Jag köper inte den taktiken.

– Jag tycker att kraven på utvisning som påföljd ska sänkas betydligt. Barn och ungdomar ska alltid få en andra och tredje chans men när det gäller vuxna så ska det vara regel mer än undantag att du utvisas.

Du har stridit för strängare straff i många år, varför lyssnar inte politikerna?

– Det gör de. Straffen har skärpts i flera våldsbrott. Men det räcker inte. Så länge politikerna inte skärper minimistraffen kan inte domstolen döma till skärpare straff.

 

När det gäller vuxna så ska det vara regel mer än undantag att du utvisas

 

Våldtäkt till exempel, ger i dag lägst två år och högst sex år och grov våldtäkt fyra till tio år, där de flesta får fyra år. Vad hade varit rimligare?

– Om du jämför med ekobrott och narkotikabrott så ligger de straffen betydligt högre, det tycker jag är obegripligt och fel. Att kränka, skada och förnedra en annan människa måste leda till strängare straff än ett ekobrott. För att förändra detta krävs tuffare tag och tuffare syn.

"Boxningshandskar på" för att citera dig.

– Ja, men det betyder inte att lagen alltid ska tillämpas med boxningshandskar på, det är fortfarande domstolarna som ska pröva. Men om man våldtar och förnedrar någon är det min bestämda åsikt att det inte är tillräckligt med två års fängelsestraff, bara för att vi har en praxis som domstolarna har byggt upp.

– Mäns och pojkars våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Våldet har till och med blivit grövre. Knivvåldet har blivit grövre, dessutom har vi groomare och näthatare, brott som inte existerade tidigare. Samhället måste följa den utveckling som äger rum på nätet.

Inne på det stiliga kontoret på Östermalm i Stockholm,Foto: Lisa Mattisson

Det numera berömda och av internationell media uppmärksammade "kalsongupproret", hade du planerat det?

– Jag hade inte planerat något, det var ett våldtäktsmål, stängda dörrar och en försvarare som ställde frågor. När turen kom till mig körde jag med samma metod och frågade den tilltalade vad han hade för kalsonger. Syftet var att visa att min klient inte ska skuldbeläggas för val av trosor.

– Jag ville markera hur löjlig frågan var och få domaren vakna upp. Han var vaken i kalsongfrågan men inte i trosfrågan, inte riktigt jämställt.

Vad hade han för kalsonger?

– Haha, det fick jag inte veta. Men att på ett spydigt och ironiskt sätt fråga ett offer om hon bär boxtertrosor eller stringtrosor hör inte hemma i rättssalen.

Du har sagt att du "njuter av att sätta dit en som ljuger".

– Ja, jag tycker om att sätta dit folk som ljuger. Det är mycket mer heder åt en person att erkänna ett brott som har begåtts. Personer som hittar på omständigheter som kostar samhället massor av pengar och som kränker ett redan utsatt brottsoffer, är stötande.

När ljög du själv senast?

– Jag ljuger inte. Jag är väldigt tydlig och klar. I min ungdom har jag säkert gjort det, om det har handlat om nödlögner, men nu... jag har inget jag behöver ljuga om. Däremot behöver man ju inte berätta om allt för alla.

 

Jag tycker om att sätta dit folk som ljuger

 

När tappar du kontrollen då?

– Jag tappar aldrig kontrollen. Varken privat eller på jobbet. Har aldrig gjort det och kommer nog inte göra det heller.

Men du har varit småbarnsmorsa du också?

– Ja, och det är klart att humöret sviktar. Förbannad kan jag bli som vilken förälder som helst, men jag ser så mycket i jobbet som gör att min tolerans i det vardagliga livet är högre. Jag är frisk, mina barn är friska, vad har jag att klaga på? Ända sedan jag var ung har jag fått kämpa för att få grundläggande mänskliga rättigheter, det gör att jag inte retar upp mig på småsaker. När jag var 14 blev jag inte arg på mina föräldrar för att jag inte fick de där Levis-jeansen, men jag blev förbaskad när jag inte fick gå ut på kvällarna och bestämma över mig själv trots att jag var myndig.

– Jag tyckte det var hemskt orättvist att jag skulle få växa upp med två kulturer där det var så olik behandling på pojkar och flickor. Det var en stark hederskultur och tufft många gånger. Då har jag ändå en jättesmart och intelligent mamma.

Mamma var inte bättre än pappa?

– Nej, mamma var strängare. Det har säkert med min bakgrund att göra att sådana saker retar upp mig. Om jag har en utredning med tvångsäktenskap, en flicka som är livrädd för sin familj och polisen tror att det är en "vanlig tonårskonflikt", då blir jag förbannad. Jag kan gå så långt att jag anmäler polisen. Om en utredare börjar prata kläder och "bara en smäll" och "ville du inte egentligen?" så slår det till med kraft "den här utredaren ska bort", och då ser jag till att den försvinner.

Hur ofta händer det?

– Lite för ofta. Du kan inte som ensam kvinna och advokat förändra världen med du är helt chanslös utan samverkan. Det måste vara en rättvis behandling, det får inte bero på människors värderingar och attityder.

– Men, det får mig inte att tappa kontrollen...

– Oro för mina barn, däremot, det kan jag känna. När min dotter Elsa som ska fylla femton ska ta sig hem själv med tunnelbanan, usch. Jag är väldigt överbeskyddande som mamma, men det är för att jag är arbetsskadad. Jag ser ju vad som kan hända.

Att du växte upp i en familj där du och din bror behandlades olika, tänker du på det i uppfostran av din egen son och dotter?

– Ja, senast i söndags. Min dotter önskar sig en moppe och jag vill inte barnen ska köra moppe. Jag kör själv motorcykel, men inte så ofta, för jag vet att det är farligt. Jag vill inte se henne bli omkullvält av en bilist.

– Men så känner jag att Elsa ska ha samma rätt som Erik, sin bror, och han fick ta moppe-körkort… även om jag var orolig på exakt samma sätt.

 

Jag vill inte att barnen ska köra moppe

 

Roligt när du påtalade på Instagram att din dotters fotbollsklubb borde döpas om till Brommaflickorna.

– Ja, vi får ändra på det, det är ju inte klokt. Jämställdheten börjar i den åldern. De pratar i skolan om händelsen i Köln och det finns skrämmande attityder hos ungdomar. Hur pojkarna kallar flickorna för "hora" och "fitta". De fattar inte att det är brott de begår. Det är inte bara flyktingar som ska lära sig lag och rätt.

Om ett par år eller så när din Elsa ska på fest och har väldigt urringad och kort kort klänning. Vad säger du som mamma då?

– Jag skulle inte tycka att det var bra att hon gick omkring så. Jag är så rädd om henne och vet att det finns människor med attityder och värderingar som skulle tolka Elsas klädsel på ett felaktigt sätt. Man ska ha rätt att gå klädd som man vill egentligen, men det är ändå skillnad på urringning och urringning. Jag hade utan tvekan skyddat min dotter.

– Nu har mina barn det i sig så jag vet att hon tänker på det ändå. Det kan hända vem som helst, det är allt för många situationer där människor dricker för mycket och tappar kontrollen.

Dricker du någonsin för mycket?

– Faktiskt inte. Jag har nog aldrig gjort det. Jag kan bli fnittrig och glad men behöver inte dricka alkohol för att ha kul. Jag älskar vin till mat men det är sällan jag dricker i vardagen.

Det är bara kvinnor på din byrå och jag noterar att alla är väldigt... piffiga. Får de lönetillägg för kläder och smink?

– Nej, haha, men det är många som är intresserade av mode och styling.

Har du stylist?

– Inte riktig stylist men jag har hjälp när jag behöver.

Varje dag?

Stjärnadvokaten backar inte en tum i frågor om mäns våld mot kvinnor.Foto: Lisa Mattisson

– Nej herregud! Vem har tid med en stylist varje dag? Jag får råd och hjälp och kläderna kommer levererade med bud. Jag handlar väldigt målinriktat, jag har mina favoritmärken och köper tio klänningarna i stället för en när jag väl handlar.

Då går det några tusingar.

– Det går några tusingar, men det har jag råd med. Det är inga problem. Jag har däremot inte tid att springa på stan och shoppa. Det räcker det att jag gör det med mina barn.

– Om jag är i rätten är det dräkt, på kontoret klänning, på föreläsningar är det aldrig dräkt för det är så tråkigt. Men jag klär mig kvinnligt och har klackar.

Act like a lady think lika a boss.

– Ja, det gäller för mig. Om någon vill se ut som en farbror så får den göra det, men om du älskar kvinnliga, chica saker så ska du få ha det också. Du behöver inte se ut som en man för att lyckas i karriären som kvinna. Vi ska våga vara kvinnliga.

 

Kvinnor jobbar och sliter betydligt mer för att visa sin kompetens

 

Kan det rentav vara en fördel för karriären att framhäva kvinnliga attribut?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar om kunskap. Däremot tror jag att kvinnor jobbar och sliter betydligt mer för att visa sin kompetens. Så har jag själv känt många gånger. Kanske ännu värre för att jag har utländsk bakgrund.

– När barnen var små var det slitsamt att få ihop det.

Jag antar att ni också hade maginfluensa i bland?

– Absolut. Och sitta på jobbet med panik klockan fem "mina barn måste hämtas, de stänger halv sex", det är stressigt. Jag har suttit väldigt mycket kvällar och läst förundersökningar. Men jag har också haft barnflicka, hantverkare och städhjälp. Och jag skäms inte för det, det var en överlevnadsfråga.

– När jag skilde mig från barnens pappa var det jättejobbiga år. Det var mitt livs kris. Jag tror inte ett ögonblick på lyckliga skilsmässor. Någonstans finns det alltid ett lidande och en skada, hos vuxna och barn.

– Jag skilde för att jag inte tyckte att vi var jämställda. Jag var hemma med barnen och skötte all markservice. Det tog knäcken på mig till slut .

– Vi kvinnor behöver bli mer egoistiska, ta hand om oss själva också. Jag har jättesvårt att be om hjälp, det är min största svaghet.

Med tanke på de frågor du jobbar med, hur mycket hot och hat och "hora"-mejl får du?

– Ytterst lite. Jag är förvånad när vi pratar näthat, att jag inte råkar ut för det. Men jag lever med en man i dag som jobbar med säkerhetsfrågor och han är väldigt engagerad i säkerheten kring mig och vår familj. Jag känner mig väldigt säker.

– Jag är förvånansvärt, knack-knack (i bordet) lite hatad. Jag känner mig aldrig rädd, därmed inte sagt att det inte finns hotbilder. Jag tänker mig omedvetet för varje gång jag går ut genom dörren eller sätter mig på en restaurang. Alltid. Finns det något misstänksamt eller udda? Jag har lärt mig att svepa blicken.

– Jag tycker inte att jag är särskilt utsatt, och även om jag hade varit det så skulle det inte stoppa mig från att jobba med de här frågorna.

 

Jag har inte bara fått en förfrågan, utan fler. På ministernivå

 

När fick du ett politiskt erbjudande senast?

– Ha, nu är du smart med din fråga... jag har fått flera erbjudanden.

Justitieminister, I presume.

– Jag har inte bara fått en förfrågan, utan fler. På ministernivå. Men jag har tackat nej. Jag kommer inte att stänga dörrar för politik för all framtid, däremot tycker jag att politiker är ganska tröga. Det är så oändligt långt från ord till handling och det passar inte mig. Jag känner som advokat och feminist att jag har mer att göra.

– Det här är inte bara ett jobb, det är en passion. Jag tror inte att man kan brinna så i politiken oavsett vilken ministerpost som erbjuds.

Men har du fått från båda sidor?

– Hemligt, haha. Men det finns många frågor som jag tycker att partierna borde kunna enas om. Mäns våld mot kvinnor, där borde det inte finnas någon färgskala. Jag kan tycka att det är odemokratiskt att inget parti väljer att samarbeta med det hatade partiet, Sverigedemokraterna, i vissa specifika sakfrågor. Det är ett nederlag för Sverige.

– Med tanke på att det är så många som lägger sin röst där. Jag tycker att de andra partierna tappar i förtroende när de inte lyfter känsliga och viktiga frågor för Sverige. Det är på gränsen omoraliskt. Samarbeta eller lyft frågan själv det är mitt råd till dagens partier.

Till sist, ett av de första fallen du uppmärksammades för var hedersmördade Pela. Har du någon kontakt med Pelas syster, som var den som anmälde pappan och farbröderna?

– Jag har kontakt med många av min gamla klienter, men jag kan inte, vill inte och får inte prata specifikt om henne. Men det är ett fall som berörde mig mycket och som jag ofta återkommer till. Nu var det ju en av farbröderna som släpptes, och det är klart att man tänker på hotbilden då.

 

HÄR ÄR DE TIDIGARE VINNARNA AV ÅRETS KVINNA 2015 Sara Danius, 53 Ständig sekreterare i Svenska Akademien Motivering: Den 1 juni 2015 krossar Sara Danius glastaket i en av världens mest inflytelserika lärdomsinstitutioner och blir en av våra mäktigaste kulturkvinnor. Sara Danius om priset: "Det är en heder bara att bli nominerad." Foto: Helena Paulin-StrömbergHÄR ÄR DE TIDIGARE VINNARNA AV ÅRETS KVINNA 2015 Sara Danius, 53 Ständig sekreterare i Svenska Akademien Motivering: Den 1 juni 2015 krossar Sara Danius glastaket i en av världens mest inflytelserika lärdomsinstitutioner och blir en av våra mäktigaste kulturkvinnor. Sara Danius om priset: "Det är en heder bara att bli nominerad." Foto: Helena Paulin-Strömberg
HÄR ÄR DE TIDIGARE VINNARNA AV ÅRETS KVINNA
2015

Sara Danius, 53
Ständig sekreterare i Svenska Akademien
Motivering: Den 1 juni 2015 krossar Sara Danius glastaket i en av världens mest inflytelserika lärdomsinstitutioner och blir en av våra mäktigaste kulturkvinnor.
Sara Danius om priset:
"Det är en heder bara att bli nominerad." Foto: Helena Paulin-Strömberg
2014 Charlotte Kalla, 28 Skiddrottning som bland annat har vunnit två OS-guld, tre OS-silver, tre VM-silver och ett VM-brons. Charlotte Kalla om priset: "Jag visar för mig själv och många andra, att om du bestämmer dig för något och jobbar målmedvetet, så kan du nå riktigt långt." Foto: Jens L'Estrade2014 Charlotte Kalla, 28 Skiddrottning som bland annat har vunnit två OS-guld, tre OS-silver, tre VM-silver och ett VM-brons. Charlotte Kalla om priset: "Jag visar för mig själv och många andra, att om du bestämmer dig för något och jobbar målmedvetet, så kan du nå riktigt långt." Foto: Jens L'Estrade
2014
Charlotte Kalla, 28
Skiddrottning som bland annat har vunnit två OS-guld, tre OS-silver, tre VM-silver och ett VM-brons.
Charlotte Kalla om priset:
"Jag visar för mig själv och många andra, att om du bestämmer dig för något och jobbar målmedvetet, så kan du nå riktigt långt." Foto: Jens L'Estrade
2013 Pia Sundhage, 56 Förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Pia Sundhage om priset: "Jag ser det som ett pris till damfotbollen." Foto: Olle Sporrong2013 Pia Sundhage, 56 Förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Pia Sundhage om priset: "Jag ser det som ett pris till damfotbollen." Foto: Olle Sporrong
2013
Pia Sundhage, 56
Förbundskapten för damlandslaget i fotboll.
Pia Sundhage om priset:
"Jag ser det som ett pris till damfotbollen." Foto: Olle Sporrong
2012 Camilla Läckberg, 41 Deckarförfattare Om hur hon ska leva upp till priset: "Jag kör nog på som jag gör eftersom det uppenbarligen är det som premierats." Foto: Olle Sporrong2012 Camilla Läckberg, 41 Deckarförfattare Om hur hon ska leva upp till priset: "Jag kör nog på som jag gör eftersom det uppenbarligen är det som premierats." Foto: Olle Sporrong
2012
Camilla Läckberg, 41
Deckarförfattare
Om hur hon ska leva upp till priset:
"Jag kör nog på som jag gör eftersom det uppenbarligen är det som premierats." Foto: Olle Sporrong
2011 Kronprinsessan Victoria Motivering: Ingen representerar Sverige bättre. Ingen av de kungliga jobbar hårdare. Aldrig skämmer hon ut sig själv eller oss. Kronprinsessan om priset: "Tack, det var vänligt." Foto: Robban Andersson2011 Kronprinsessan Victoria Motivering: Ingen representerar Sverige bättre. Ingen av de kungliga jobbar hårdare. Aldrig skämmer hon ut sig själv eller oss. Kronprinsessan om priset: "Tack, det var vänligt." Foto: Robban Andersson
2011
Kronprinsessan Victoria
Motivering: Ingen representerar Sverige bättre. Ingen av de kungliga jobbar hårdare. Aldrig skämmer hon ut sig själv eller oss.
Kronprinsessan om priset:
"Tack, det var vänligt." Foto: Robban Andersson
2010 Maria Wetterstrand, 42 Tidigare MP-politiker och språkrör. Motivering: Wetterstrand har tagit skogsmullarna in i stugvärmen. Anses som mest förtroendegivande bland våra kvinnliga partiledare. Foto: Olle Sporrong2010 Maria Wetterstrand, 42 Tidigare MP-politiker och språkrör. Motivering: Wetterstrand har tagit skogsmullarna in i stugvärmen. Anses som mest förtroendegivande bland våra kvinnliga partiledare. Foto: Olle Sporrong
2010
Maria Wetterstrand, 42
Tidigare MP-politiker och språkrör.
Motivering: Wetterstrand har tagit skogsmullarna in i stugvärmen. Anses som mest förtroendegivande bland våra kvinnliga partiledare. Foto: Olle Sporrong
2009 Maud Olofsson, 60 Tidigare vice statsminister (2006-2010) och före detta partiledare för Centerpartiet Maud Olofsson om priset: "Jag är jublande glad. Jag tror aldrig att jag har fått bli Årets kvinna någonstans förut." Foto: Jan Düsing2009 Maud Olofsson, 60 Tidigare vice statsminister (2006-2010) och före detta partiledare för Centerpartiet Maud Olofsson om priset: "Jag är jublande glad. Jag tror aldrig att jag har fått bli Årets kvinna någonstans förut." Foto: Jan Düsing
2009
Maud Olofsson, 60
Tidigare vice statsminister (2006-2010) och före detta partiledare för Centerpartiet
Maud Olofsson om priset:
"Jag är jublande glad. Jag tror aldrig att jag har fått bli Årets kvinna någonstans förut." Foto: Jan Düsing
2008 Elisabeth Massi Fritz, 48 Advokat med hedersrelaterade brott som specialitet. Elisabeth Massi Fritz om priset: "Jag känner mig hedrad över att andra tycker att jag gör något meningsfullt." Foto: Magnus Jönsson2008 Elisabeth Massi Fritz, 48 Advokat med hedersrelaterade brott som specialitet. Elisabeth Massi Fritz om priset: "Jag känner mig hedrad över att andra tycker att jag gör något meningsfullt." Foto: Magnus Jönsson
2008
Elisabeth Massi Fritz, 48
Advokat med hedersrelaterade brott som specialitet.
Elisabeth Massi Fritz om priset:
"Jag känner mig hedrad över att andra tycker att jag gör något meningsfullt." Foto: Magnus Jönsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag