Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tycker att vi är sjukt coola"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jiang Millington.

Nätet flödar över av grupper för förtvivlade föräldrar till barn som far illa.

Men nätverket "Barn i behov", som organiserar föräldrar till barn med funktionsnedsättningar, vill ingjuta hopp.
– Jag tycker att vi är sjukt coola som på så kort tid lyckats skapa sådant tryck och gjort så stora avtryck i skoldebatten, säger nätverkets Jiang Millington.

"Barn i behov" vill vara en "megafon åt båda hållen":

– På riksnivå ändras nu skollagen efter påtryckningar från bland annat oss, men i kommuner runtom i hela landet gör politikerna precis tvärtom och demonterar det lilla stöd och den kunskap som funnits. Föräldrar i nätverket fortsätter att ta fajten, men vi behöver draghjälp, säger Jiang Millington, som är en av de mest aktiva i "Barn i behov".

Föräldrar i nätverket har skrivit remissvar till sittande och föregående regering, deltagit i skolpolitiska rundabordssamtal och suttit i tv:s morgonsoffor.
Millington uttrycker uppskattning över Expressens artikelserie "Den dubbla kampen":

– Expressen lyckades verkligen förmedla både helvetet som många upplever, men också den urkraft av föräldrakärlek och klokskap som finns hos dem som strider för sina barn. Samtidigt lyckades ni också visa att det här kan vara vilken grannfamilj som helst, vilken klassförälder som helst. Stort tack till familjerna som så modigt berättade och gav röst till så många av oss. Ni är fantastiska! säger hon.

"Barn i behov" önskar att artikelserien ska avslutas med något hoppfullt.

– Vårt nätverk förändrar skol-Sverige. Vi har tydliga krav och idéer på vad som behöver göras. Det är inget svårt och det borde engagera varenda person som har en släkting i skolan. Våra barn är en indikator och "maktfaktor" vad gäller kvaliteten på skolan. Får våra barn rätt stöd kommer väldigt mycket i den svenska skolan att bli bättre. För alla Sveriges elever, säger Jiang Millington.

Hallå där...

Karin Sörbring, reportern som tillsammans med fotograferna Cornelia Nordström och Tomas Ohlsson gjorde artikelserien "Den dubbla kampen".

Vilka reaktioner har du fått?

– Jag har varit journalist i 20 år - varav 17 år på Expressen - och jag tror aldrig att jag har fått så många och varma mejl och telefonsamtal som vid de här publiceringarna. Reaktionerna på sociala medier har också varit många och positiva. Viktigast av allt är att de modiga familjer som medverkat i artikelserien har fått massor av hejarop för att de vågat öppna sina hem för Expressens läsare och tv-tittare och synliggöra vad det innebär att hela tiden slåss för att barnen ska få det stöd de behöver.
Varför skriver Expressen om barn med särskilda behov?
– Vårt mediehus har en lång tradition av att uppmärksamma Davids kamp mot Goliat och har bland annat gjort artikelserier som "På barnens sida" och "Skammens kommuner" om makthavare som sviker personer som har rätt till LSS. Jag har tidigare gjort många reportage om exempelvis barn med Downs syndrom och barn och unga som fått narkolepsi efter vaccinationen mot svininfluensa.
– I det här fallet ville Expressen synliggöra det många gånger osynliga arbete som så många föräldrar i Sverige har med sina barn som har funktionsnedsättningar som inte syns på ytan - och sätta fokus på den dubbla kamp man har för att räcka till för dessa barn och samtidigt stånga sig blodig för att barnen ska få det stöd som de behöver och har rätt till. Förhoppningen är att allmänhet och makthavare ska få en ökad förståelse och kunskap.
Hur går Expressen vidare med bevakningen?
– Vi har fått massor av konkreta nyhetstips och berättelser som berör som vi planerar att återkomma till framöver. Det enorma intresset för "Den dubbla kampen" visar på behovet av att rapportera mycket mer om villkoren för familjer som lever med olika funktionsnedsättningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.