Monica Rodrigo försvarar RMV:s åldersbedömningar. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMonica Rodrigo försvarar RMV:s åldersbedömningar. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Monica Rodrigo försvarar RMV:s åldersbedömningar. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
RMV:s bedömning baseras på en magnetkameraundersökning av knäleden respektive en röntgenundersökning av visdomständerna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNRMV:s bedömning baseras på en magnetkameraundersökning av knäleden respektive en röntgenundersökning av visdomständerna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
RMV:s bedömning baseras på en magnetkameraundersökning av knäleden respektive en röntgenundersökning av visdomständerna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Jag tycker att det är riktigt oseriöst"

Publicerad

Kritiken mot Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar har varit massiv, vilket Svenska Dagbladet publicerat flera artiklar om. 

Nu väljer RMV:s generaldirektör att svara på kritiken – och tar myndighetens metoder i försvar. 

– Jag litar på mina experter, självklart. Jag känner mig trygg med de metoder som vi har valt, säger Monica Rodrigo till SvD.

Svenska dagbladets Negra Efendić har i en artikelserie granskat Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar av asylsökande. 

Bedömningarna utgör grund för om en person kan få sin ålder uppskriven vilket kan vara avgörande i asylprocessen. 

SvD har bland annat rapporterat två av de tyska forskare som varit med och tagit fram den metod RMV använder – i så kallade andrahandsutlåtanden gör en helt annan bedömning av vid närmare hälften av ett 80-tal fall. Där RMV menat att personen varit över 18 år, har de tyska experterna menat att det inte går att fastställa. 

Tidningen har även rapporterat om rättsläkare på myndigheten som inte känner sig trygga med metoden – och att de inte kan ta ansvar för metoden. 

 

LÄS MER: Larmet: 17 av 20 åldersbedömningar stämmer inte

 

”Riktigt oseriöst av dem”

RMV:s generaldirektör Monica Rodrigo bemöter nu kritiken i en intervju med SvD:

– Den kritik som har framkommit grundar sig i första hand på andrahandsuppgifter och det är andrahandsuppgifter som inte är vetenskapligt publicerade. De härrör från två tyska forskare, det ska man komma ihåg. Vi har försökt ha kontakt med dem. Vi vill ha det underlaget som de inte har publicerat och vi får inte ut det av dem så jag tycker att det är riktigt oseriöst av dem, säger hon till tidningen. 

 

LÄS MER: Läkare fortsätter skriva under kritiserade åldersbedömningar

 

Generaldirektören: ”Känner mig trygg”

Rodrigo uppger vidare att RMV försökt få ta del av andrahandsutlåtandena, där forskarna kommit fram till andra slutsatser än RMV, men även där gått bet. Generaldirektören slår fast att hon litar på myndighetens expertis – och att man kommer att fortsätta utfärda utlåtanden om ålder för män: 

– Vi ser över metoderna hela tiden. Ser vi att det är någonting vi behöver ändra på när det gäller metoderna eller utlåtanden så kommer vi att göra det. Ett exempel är att vi stoppat medicinska åldersbedömningar av kvinnor, säger Rodrigo till SvD. 

SvD:s reporter frågar även om Monica Rodrigo tror att RMV:s utlåtanden är korrekta. 

– Vi har inget facit, du kan aldrig säga om det är rätt eller fel. Men jag känner mig trygg med det och jag har fullt förtroende för de experter som gör dem, säger Monica Rodrigo till SvD. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag