"Jag tycker att det är riktigt oseriöst"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Monica Rodrigo försvarar RMV:s åldersbedömningar.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
RMV:s bedömning baseras på en magnetkameraundersökning av knäleden respektive en röntgenundersökning av visdomständerna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar har varit massiv, vilket Svenska Dagbladet publicerat flera artiklar om. 

Nu väljer RMV:s generaldirektör att svara på kritiken – och tar myndighetens metoder i försvar. 

– Jag litar på mina experter, självklart. Jag känner mig trygg med de metoder som vi har valt, säger Monica Rodrigo till SvD.

Svenska dagbladets Negra Efendić har i en artikelserie granskat Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar av asylsökande. 

Bedömningarna utgör grund för om en person kan få sin ålder uppskriven vilket kan vara avgörande i asylprocessen. 

SvD har bland annat rapporterat två av de tyska forskare som varit med och tagit fram den metod RMV använder – i så kallade andrahandsutlåtanden gör en helt annan bedömning av vid närmare hälften av ett 80-tal fall. Där RMV menat att personen varit över 18 år, har de tyska experterna menat att det inte går att fastställa. 

Tidningen har även rapporterat om rättsläkare på myndigheten som inte känner sig trygga med metoden – och att de inte kan ta ansvar för metoden. 


LÄS MER: Larmet: 17 av 20 åldersbedömningar stämmer inte


”Riktigt oseriöst av dem”

RMV:s generaldirektör Monica Rodrigo bemöter nu kritiken i en intervju med SvD:

– Den kritik som har framkommit grundar sig i första hand på andrahandsuppgifter och det är andrahandsuppgifter som inte är vetenskapligt publicerade. De härrör från två tyska forskare, det ska man komma ihåg. Vi har försökt ha kontakt med dem. Vi vill ha det underlaget som de inte har publicerat och vi får inte ut det av dem så jag tycker att det är riktigt oseriöst av dem, säger hon till tidningen. 


LÄS MER: Läkare fortsätter skriva under kritiserade åldersbedömningar


Generaldirektören: ”Känner mig trygg”

Rodrigo uppger vidare att RMV försökt få ta del av andrahandsutlåtandena, där forskarna kommit fram till andra slutsatser än RMV, men även där gått bet. Generaldirektören slår fast att hon litar på myndighetens expertis – och att man kommer att fortsätta utfärda utlåtanden om ålder för män: 

– Vi ser över metoderna hela tiden. Ser vi att det är någonting vi behöver ändra på när det gäller metoderna eller utlåtanden så kommer vi att göra det. Ett exempel är att vi stoppat medicinska åldersbedömningar av kvinnor, säger Rodrigo till SvD. 

SvD:s reporter frågar även om Monica Rodrigo tror att RMV:s utlåtanden är korrekta. 

– Vi har inget facit, du kan aldrig säga om det är rätt eller fel. Men jag känner mig trygg med det och jag har fullt förtroende för de experter som gör dem, säger Monica Rodrigo till SvD. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.