Klockan nio på måndagsmorgonen inleds rättegången mot Pirate Bay. Tretton dagar är avsatta för avgöra om de fyra åtalade har gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Foto: Jan Düsing
Klockan nio på måndagsmorgonen inleds rättegången mot Pirate Bay. Tretton dagar är avsatta för avgöra om de fyra åtalade har gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Foto: Jan Düsing

"Jag tror på fällande domar"

Publicerad
Uppdaterad
På måndagen inleds rättegången mot Pirate Bay i Stockholms tingsrätt.
De fyra åtalade misstänks för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.
- Jag tror på fällande domar. Åklagaren har ett synnerligen gott bevisläge, säger advokat Monique Wadsted, MAQS Advokatbyrå, som företräder de amerikanska filmbolagen.
Klockan nio på måndagsmorgonen inleds rättegången mot Pirate Bay. Tretton dagar är avsatta för avgöra om de fyra åtalade har gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Enligt åklagare Håkan Roswall ligger Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde och Carl Lundström bakom organisationen, administrationen, systematiseringen, programeringen, finanseringen och driften av fildelningssajten Pirate Bay. "I samband med verksamheten har de bland annat främjat andra människors intrång i upphovsrätten", skriver Roswall i åtalet.

"Gott bevisläge"

20 artisters verk, nio filmer och fyra dataspel ingår i åtalet. Fälls de fyra riskerar de dryga skadestånd och fängelse på upp till två år.
– Jag tycker att åklagaren gjort ett väldigt bra jobb. Bevisläget är synnerligen gott och jag tror på fällande domar och fängelsestraff, säger Monique Wadsted.
Magnus Eriksson, medgrundare till Piratbyrån, är inte heller han främmande för att det kan bli en fällande dom i tingsrätten.
– Där kan det nog gå lite hur som helst. De som ska besluta har ju inte direkt den juridiska och tekniska kompetens som krävs för att förstå hur Pirat Bay fungerar. När man tittar på vittneslistan så innehåller inte heller den personer med någon större juridisk eller teknisk kompetens. Det är mest en massa skivbolagsbossar som ska berätta om alla pengar de förlorat, säger han.
En fällande dom i tingsrätten innebär dock inte slutet - utan snarare början. Fallet kommer med största sannolikhet att tas upp i hovrätten och även i högsta domstol.
– Går det vidare till högsta domstol så kan den nog dröja fyra år innan vi får en slutgiltig dom, säger Monique Wadsted.

Ska betala 1,2 miljoner

Åklagare kräver att Pirate Bay ska betala tillbaka 1,2 miljoner kronor i annonsintäkter men enligt Monique Wadsted handlar det om större summor än så som Pirate Bay dragit in.
– Enligt deras egen mailkorrespondens så ska det handla om 3 miljoner dollar om året och de har startat ett bolag på British Virgin Island. Det gör man bara om man vill gömma inkomster, säger hon.
Monique Wadsted tror att en fällande dom kommer att ge en stor effekt.
– Så här innan vi fått en fällande dom är det nog många som tänker att de inte bryr sig. Men när fängelsedomen väl meddelats så tror jag att det kommer att skicka ut en mycket tydlig signal till fildelare, annonsörer och andra som hjälper till att sprida filer.
– En fällande dom skulle även innebära upprättelse för alla artister, musiker, filmskapare och andra personer med kreativa yrken.
Magnus Eriksson tvivlar dock på att fildelarna kommer att låta sig påverkas av en fällande dom.
– De kommer inte att köpa åklagarsidans argument och jag tror inte att en fällande dom kommer att ha någon som helst avskräckande effekt. Jag tror snarare att det kan bli tvärtom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag