Centerpartiets Fredrick Federley ser inte mycket nytt bland förslagen, men förvånas över tonen de presenteras med. Foto: Petter Nilsson Nils
Centerpartiets Fredrick Federley ser inte mycket nytt bland förslagen, men förvånas över tonen de presenteras med. Foto: Petter Nilsson Nils

"Jag tror inte det gynnar debatten"

Publicerad
Moderaterna vill se en hårdare invandrarpolitik.
Men Centerns Fredrick Federley känner sig främmande inför tonen.
- Jag tror inte den gynnar debatten, säger Fredrick Federley.
I dag presenterar en arbetsgrupp inom moderaterna, bestående av migrationsminister Tobias Billström, socialborgarrådet Ulf Kristersson och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson, förslag på en ny invandrarpolitik.
Moderaterna, som presenterar förslagen på DN Debatt, vill se hårdare tag och bland annat inför språktest, lära ut värderingar och kunna återkalla medborgarskap.
Centerpartiets Fredrick Federley ser inte mycket nytt bland förslagen, men förvånas över tonen de presenteras med.

Skeptisk

- Vi befinner oss i ett läge där en migrations- och integrationspolitisk debatt behöver föras och jag tror inte att den gynnas av den tonen, säger Fredrick Federley.
Fredrick Federley är skeptisk till moderaternas förslag om att försvåra valet av var man ska bo i landet och att införa möjligheten att återkalla medborgarskap och är emot språktest för medborgarskap.
Han är också skeptisk till att lära ut svenska värderingar.
- Handlar det om att lära ut allmänna mänskliga rättigheter och demokrati, visst. Men ska man berätta att ”Det är en mamma och det här är en pappa”... Det finns lika många idéer om hur familjen ser ut som det finns ledamöter i riksdagen, säger Fredrick Federley.
Överhuvudtaget är förslagen oprecist presenterade, menar Fredrick Federley.
- Jag ser det som en försöksballong, säger Fredrick Federley.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag