Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag tror inte att vi hade hela bilden"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsmakten avskedade Fredrik Hagberg efter att han uttryckt "främlingsfientliga och rasistiska" åsikter. Men stabschefen Jan Salestrand säger i dag att man inte kände till Hagbergs högerextrema bakgrund.
Foto: Ulf Palm

Försvarsmakten avskedade Fredrik Hagberg efter att han uttryckt "främlingsfientliga och rasistiska" åsikter.

Men stabschefen Jan Salestrand säger i dag att man inte kände till Hagbergs högerextrema bakgrund.

– Nej, jag tror inte att vi hade hela bilden för vad han gjorde för x antal år sedan, säger han.

Expressen kunde i går berätta att Fredrik Hagberg, en av ledarna för den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, sagts upp från Försvarsmakten.

I början av februari i år reste han till Ukrainas huvudstad Kiev för möten med representanter för det högerextrema partiet Svoboda.

Hagberg höll då ett tal i Kievs stadshus där han bland annat varnade för "normalisering av homosexualitet" och etnisk blandning.

I ett blixtbeslut den 18 februari beslutade Försvarsmaktens personalansvarsnämnd att Fredrik Hagberg ska sparkas.

"Främlingsfientlighet och rasism"

Överbefälhavarens stabschef Jan Salestrand är en av dem som skrivit under beslutet om att sparka Hagberg.

– Vi har en värdegrund som innebär att vi betonar respekt för alla människors lika värde, och den enskilda människans frihet och värdighet. Och vi tycker att Fredrik Hagberg har brustit i sina handlingar, säger han.

Jan Salestrand berättar att personalansvarsnämnden fick in en anmälan från Hagbergs förbandschef. Förbandschefen uppgav att han inte längre hade förtroende för Hagberg efter att han tagit del av ett antal filmer publicerade på nätet.

– Vi har tagit del av dem och där vi tycker att det är ett tydligt tecken på främlingsfientlighet och rasism. Vi tycker också att vi har exemplifierat med ett tal som finns på nätet som han höll i Ukraina för inte så länge sedan, säger han.

Fredrik Hagberg vänder sig mot att han sagts upp på grund av främlingsfientliga och rasistiska åsikter.

– Jag tycker att de epiteten är löjliga och saknar grunder. Det används så löst i dag att det blir löjligt. Bara man är kritisk till dagens system så blir du direkt klassad som främlingsfientlig, säger han.

I talet uppgav Fredrik Hagberg att SVT, genom programmet "Sex på kartan", visade svenska ungdomar "hur de skulle ha sex med invandrare och handikappade".

– Den kritiken som jag framför där är ren fakta och sanning och något som vilken Sverigedemokrat som helst skulle stå bakom. Jag ser inga problem alls i det talet, säger han.

– Vad folk gör privat är inget jag tycker att man bör lägga sig i överhuvudtaget. Om folk vill vara homosexuella eller hålla på med etnisk blandning är det helt upp till dem.

Hyser du rasistiska eller främlingsfientliga åsikter?

– Nej.

Kontrollerade tidigare domar

För åtta år sedan kandiderade Fredrik Hagberg för uppdrag i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna. Enligt Jan Salestrand kände Försvarsmakten inte till detta när han anställdes i mars förr året.

– Nej, det tror jag inte att vi kände till. När man anställer en person på den nivån så gör vi en kontroll i belastningsregistret. Det är vad vi får göra, säger han.

"Kan inte fånga upp allt"

Försvarsmakten anställer flera tusen soldater per år och enligt Jan Salestrand är det omöjligt "att fånga upp allting".

– Vi skulle inte kunna ha en hundraprocentig referenstagning, 360 grader, på varenda person och täcka upp allting. Det här är tråkigt för Fredrik och det är tråkigt för oss, men man kan inte säga att en sådan händelse är ett exakt bevis på att vi misslyckats. Det tycker jag inte, säger han.

– Det är beklagligt. Hade det varit så att vi känt till, och om han hade gjort sådana handlingar före sin anställning, då är det klart att vi inte hade anställt honom.

Jan Salestrand vill betona att Hagberg inte sagts upp på grund av att han är medlem i Nordisk ungdom.

– Vi har åsiktsfrihet och organisationsfrihet i Sverige och det här är inte en organisation som av Säkerhetspolisen är klassad som en säkerhetshotande organisation. Så det är absolut inte det han är uppsagd för utan det är för hans agerande vi gått på, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.