Aram Alipour. Foto: Alexandra KarlssonAram Alipour. Foto: Alexandra Karlsson
Aram Alipour.  Foto: Alexandra Karlsson
En man sköts vid en bensinmack i Fittja. Foto: Stefan ReinerdahlEn man sköts vid en bensinmack i Fittja. Foto: Stefan Reinerdahl
En man sköts vid en bensinmack i Fittja. Foto: Stefan Reinerdahl

"Jag tror deras plan var att skjuta oss alla"

Publicerad

Aram Alipour och några vänner i minibussen skulle köra hem för att sova.

Men plötsligt kom en bil i hög fart, saktade in, vevade ner en ruta och öppnade eld.

– Skotten gick in i buken, från vänster till höger, säger han och berättar att han inte vågade stanna.

En poliskälla till Svenska dagbladet bekräftar att ett politiskt motiv kan ligga bakom.

Under helgen har kurder i Sverige demonstrerat mot våldet i Kurdistan, och övergreppen som de menar Turkiet och IS gör sig skyldiga till.

De har under två dagar marscherat från Södertälje till Medborgarplatsen i Stockholm för att belysa kurdernas situation.

I lördags passerade demonstrationståget den turkiska föreningen i Fittja, i Stockholms södra förorter.

Där uppstod bråk, men situationen lugnade sedan ner sig.

Öppnade eld

När de kurdiska demonstranterna var på väg att packa ihop för kvällen och de lämnade platsen, inträffade ett attentat.

Från en bil öppnade någon eld mot den minibuss som några av demonstranterna reste i. Minibussen kördes av Aram Alipour, 52.

Han berättar att de var klara med demonstrationen och skulle hem till en av minibussens passagerare för att sova.

– Det var en svart Audi med hög hastighet som kom mot oss. Jag trodde det var någon som busade, så jag bromsade, men han kom emot mig, säger Aram Alipour.

Plötsligt såg han att en pistol riktades mot minibussen.

– Han räckte ut handen genom fönstret, höll en pistol och sköt tre skott in i bilen, säger han och berättar att den första kulan träffade en ruta som spräcktes. Den tredje kulan orsakade ingen skada alls, men det var den andra kulan som kom att dramatiskt förändra livet för alla inblandade.

Kämpar för sitt liv

Den träffade hans vän som satt strax bakom honom i minibussen.

– Skotten gick in i buken, från vänster till höger, säger han och berättar att han inte vågade stanna, utan fortsatte mot en bensinmack i närheten, där han i hög fart körde in och bad om hjälp.

Vännen skadades mycket svårt i attentatet och kämpar för sitt liv. Han har opererats två gånger.

Aram Alipour menar att skottdramat har koppling till det tidigare tumultet utanför en turkisk föreningslokal.

– Det är troligen kopplat till händelsen i Fittja centrum. Hur skulle de annars veta vilka vi var? frågar han.

Han tror att attentatet hade kunnat få en värre utgång.

– Hade vi stannat hade han vänt tillbaka och skjutit mer mot oss. Jag tror att deras plan var att vi skulle stanna och att de skulle komma tillbaka och skjuta oss alla fyra i bilen, säger Aram Alipour.

Säpo har informerats om skottlossningen i Fittja och för Svenska dagbladet bekräftar en poliskälla att ett politiskt motiv kan ligga bakom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag