Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tror att många känner igen sig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lennart Bångs film har setts av över 150 000 personer.
Foto: Privat
Filmen försöker visa hur tillvaron och verkligheten är för mobbade barn.

Lennart Bång, 46, mobbades under sin uppväxt.

När en vän till hans femårige son tvingades flytta efter mobbning bestämde han sig för att göra något.

Hans kortfilm om mobbning har nu setts av över 150 000 personer.

– Vi hoppas att människor ska stå upp för de som vanligtvis är tysta, säger han.

Lennart Bångs skoltid präglades av mobbning. Från det att han flyttade från skånska Lomma till Täby, norr om Stockholm, började den.

– Jag mobbades för min dialekt och mitt efternamn, "Bång", som de tyckte var kul att rimma på. Mina öron var de som mest inriktade på, säger Lennart Bång.

Fortfarande kan Lennart, som nu är 46, inte släppa de hemska minnena från skoltiden.

– Men jag har nog klarat mig ganska bra framåt i livet. Det finns andra som har haft det värre och det är ju de som jag främst vill berätta om.

När hans femårige son i vintras fick skiljas från sin vän på förskolan, på grund av att vännen mobbats, fick han nog.

– Då bestämde jag mig för att jag måste lyfta upp det här och göra något åt det. Jag ville engagera mig, helt enkelt.

"Tillsammans kan vi göra något stort"

Lennart är artist och utövar "spoken word", en slags poesi. Han stängde in sig på ett hotellrum och började skriva om mobbning.

– Tidigare har det känts väldigt laddat och svårt att närma sig. Det är så känslofyllt. Men nu bara släppte det.

I tisdags släppte han, tillsammans med filmaren Javier Vilar Ehrlin och musikern Joel Sandberg, en kortfilm som heter "Stå upp för de tysta".

– Vi hoppas att människor som ser den ska stå upp för de som vanligtvis är tysta, de mobbade. Att de ska göra något och hjälpa någon. Tillsammans kan vi göra något väldigt stort.

"Helt överväldigande"

Filmen, som försöker visa hur tillvaron och verkligheten är för mobbade barn, har engagerat mycket i sociala medier. Över 150 000 personer har sett filmen.

– Det är helt överväldigande. Jag tror att många känner igen sig. Alla har någon form av relation till mobbning. Man kanske har blivit mobbad själv eller så känner man någon som blivit utsatt.

60 000 barn utsätts för mobbning varje år, enligt statistik från organisationen Friends.

– Varje barn som utsätts är ett barn för mycket. Om vi kan stoppa minst ett barn från självmord på grund av mobbning med den här filmen har vi lyckats.

Här kan du se filmen: 

 //  

  STÅ UPP FÖR DE TYSTA Sida - https://www.facebook.com/stauppfordetystaLennart Bång - https://www.facebook.com/lennartbangSom liten hamnade jag ofta i slagsmål. Jag blev retad för mitt temperament, mitt efternamn, mina öron mm. Jag klarade mig rätt bra pga vänner. Men vissa mobbade blir även totalt utfrysta. Andra blir mobbade på alla möjliga andra sätt. För en del kan mobbning sluta hur illa som helst. Ja till och med att de en dag bara försvinner. Ett stort problem är att många mobbade inte vill/kan/vågar/lyckas söka hjälp och då måste du, och jag, ja alla vi andra stå upp för dom.OBS:Alla namn och händelser i filmen skall betraktas som fiktiva även om mycket är baserat på verkliga händelser.INFOText&tal Lennart Bång.Film Javier Vilar Ehrlin - https://www.facebook.com/javier.vilar.ehrlinMusik Joel Sandberg - http://youtube.com/joelsandbergmusicFull info på YouTube under "visa mer":https://www.youtube.com/watch?v=nOcvQQ-1msI
 Posted by Lennart Bång on Tuesday, August 4, 2015

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.