Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag träffade henne för ett par veckor sedan"

Den 19 november lade Annie Lööf upp den här bilden på sin Instagram där hon står tillsammans med Karin Söder.
Centerledaren Annie Lööf träffade Karin Söder ett par veckor innan hennes dödFoto: Mikael Sjöberg
Även Centerpartiets Fredrick Federley har postat på Instagram om Karin Söders bortgång.
Karin SöderFoto: Lennart Rehnman

Annie Lööf och Karin Söder har haft regelbunden kontakt ända sedan Annie Lööf klev upp som partiledare.

Hon beskriver Karin Söder som en stor förebild, och berättar att Söder bidrog till att Annie Lööf tog steget att bli Centerpartiets partiledare.

– Hon var med i det politiska samtalet ända fram till slutet, säger Annie Lööf.

Hon nåddes av beskedet den 19 december när Karin Söder gick bort. Tanken var inledningsvis att partiet skulle göra nyheten officiell under söndagen, efter julledigheten.

Annie Lööf och Karin Söder träffades så sent som för ett par veckor sedan, hemma hos Söder.

– Hon var givetvis tagen av ålderns höst, men hon var klar och berättade, som hon alltid gjorde, om sina erfarenheter. Hon var en stor kunskapskälla, säger Annie Lööf.

"Oerhört ideologisk"

Hon beskriver Karin Söder som en banbrytare i svensk politisk historia, som den fösta kvinnliga partiledaren och utrikesministern.

Annie Lööf och Karin Söder talade ofta om de många uppförsbackar som hon stötte på under en tid då få utrikesministrar i världen var kvinnor.

– Det var inte sällan som hon mötte ett stort motstånd, men Karin manövrerade detta skickligt. Hon var oerhört ideologisk i sitt agerande och jag kommer att minnas henne som en väldigt modig politiker, säger hon.

Långt efter hennes tid i riksdagen var över fungerade Karin Söder som en brobyggare mellan partiets gamla och nya politiker. Hon höll regelbunden kontakt med såväl Annie Lööf som hennes företrädare.

Viktiga reformer

Annie Lööf berättar också att Karin Söder var delaktig i att genomföra viktiga reformer som i dag tas för givna.

Hon pekar bland annat på högkostnadsskydd, flerbarnstillägg och stöd till öppna förskolor.

Hur Centerpartiet ska hedra hennes minne blir dock en senare fråga.

– Vi får återkomma till det. Nu går tankarna till hennes familj och anhöriga, det är en stor sorg och vi saknar henne redan. Det är det vi fokuserar på nu, hur vi sedan hedrar hennes minne är något vi kommer att ta tag i vid ett senare tillfälle, säger Annie Lööf.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.