Det kan bli svårt att prata i mobiltelefon i Mora om mobiloperatörerna riktar om sina master. Telefonen på bilden är faktiskt framtagen just för elöverkänsliga men mannen på bilden är inte Dan, 62. Foto: Sven-Erik Johansson
Det kan bli svårt att prata i mobiltelefon i Mora om mobiloperatörerna riktar om sina master. Telefonen på bilden är faktiskt framtagen just för elöverkänsliga men mannen på bilden är inte Dan, 62. Foto: Sven-Erik Johansson

"Jag tar på mig en silverdräkt när jag mår riktigt, riktigt dåligt"

Publicerad
Uppdaterad
Han får stickningar i bröstet och mår illa.
Dan Bengtsson, 62, säger att han är elöverkänslig - och nu kan det göra att miljökontoret släcker ner halva Dalarnas tv och mobiltäckning.
- Jag tar på mig en silverdräkt när jag mår riktigt, riktigt dåligt, säger han till Expressen.se.
Trots omfattande forskning har det inte gått att visa att människor kan bli sjuka av strålning från mobilmaster.
Det har heller inte gått att visa att elallergiker kan känna skillnad på när strömmen är av eller på.
Ändå är Mora kommun på väg att införa en "strålningsfri zon".
Det efter att Dan Bengtsson, 62, säger sig vara elöverkänslig. Han får huvudvärk, stickningar i hjärtat och tinnitus.
När det är som värst går han omkring i en silverdräkt hemma. Dräkten har ett avskärmande tyg och den är sydd helt tätt.
– Jag ser i princip ut som en astronaut när jag har på mig den. Jag tar på mig den när jag mår riktigt, riktigt dåligt, säger Dan Bengtsson till Expressen.se.
Han har flera gånger känt att han måste fly från sin bostad i Dalarna. Bland annat genom att ge sig i väg i en husbil.
– Jag och min fru försöker hitta de fåtal strålningsfria ställen som finns kvar. Vi har tagit oss långt upp till norska Nordkalotten, säger Dan Bengtsson.
Efter flera års kamp har kommunen lyssnat på Dan Bengtsson – och nu tar miljökontoret till drastiska åtgärder.
Miljökontoret vill nu tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sin master för att införa den strålningsfria zonen.

Halva Dalarna utan tv

Men det kan göra att boende blir utan både tv och mobiltäckning.
Yngve Hamnerius, professor vid Chalmers tekniska högskola, tror att halva Dalarna kan bli utan tv om miljökontoret får som de vill.
– Och jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan tv, säger han till Dagens Nyheter.
Miljökontoret vill att strålningsnivån vid mannens hus inte ska överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Normalt ligger strålningsnivån på 500 000 nanowatt.
– Det är på den nivån som mannen anser att han kan ha en dräglig vardag, säger Niklas Sjödin, miljöinspektör i Mora kommun, till tidningen.
Miljökontoret säger att man agerat efter försiktighetsprincipen då osäkerhet i vetenskapen råder.
Mobiloperatörerna motsätter sig förslaget i sina yttranden till kommunen. De frågar sig hur mannen kommit fram till gränsnivåerna, och på vilka grunder kommunen kommit fram till sitt beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag