Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag tänker inte dö – jag har en familj”

31-åringen ingår i en specialstyrka i kriget mot Ryssland.
Jesper Söder reser till ett krig för att strida på en sida han inte tror kommer vinna.
Foto: LISA MATTISSON
En rik ukrainare har upplåtit sin stora villa med jakttroféer till de internationella frivilliga som är redo att gå in i kriget för Ukraina.
Foto: LISA MATTISSON

LVIV. Frivilligsoldaten Jesper Söder tror inte att Ukraina kan vinna kriget mot Ryssland.

Ändå åker han.

– Jag vill göra det jag kan. Översten jag pratade med sa att jag skulle till Kiev och döda ryssar.

En rik ukrainare har upplåtit sin stora villa med jakttroféer till de internationella frivilliga som är redo att gå in i kriget för Ukraina.

Ett par unga män från hela världen sover under ljuskronor av hjorthorn.

En amerikan i 20-årsåldern har rest hit i mjukiskläder och säger att han vill åka till Kiev. 

Jesper Söder suckar åt den unge killens naivitet. 

FAKTA / JESPER SÖDER

Jesper Söder var vid flera tillfällen under två och ett halvt års tid i Syrien och Irak och stred mot IS tillsammans med kurdiska YPG- och Peshmergastyrkor. Under 2017 greps och fördes han bort i Irak tillsammans med en annan svensk. Han släpptes efter 12 dagar.

Han har deltagit i intensiva strider och var nära en gång när en mina exploderade. Jespers nära vän miste livet och han själv blev allvarligt skadad när han träffades av skärvor och splitter.

Jesper Söder har varit i Ukraina en vecka och nu fått reda på att han ska ingå i ett specialförband. Klockan 12 ska han befinna sig på en militärbas och sedan blir det helikopter till Kiev.

– Jag var på ett möte och han jag pratade med var ingen reguljärsoldat, hans rank var överste och han sa att jag skulle ”fucking kill russians”. Jag är inte så mycket för det där med ”döda, döda, döda”. Det är inte min grej, jag gör det jag gör för att försvara mig men det är inte så att jag aktivt söker det. Om jag kan åka till Kiev och hjälpa civila, så gör jag det.

Jesper Söder har hunnit vara i Ukraina i en vecka.
Foto: LISA MATTISSON
”Det här är ett krig som Ukraina inte kan vinna”, säger Jesper Söder.
Foto: LISA MATTISSON

Bonussonens oro

Han skojar om att han är bra på dricka kaffe och snacka skit, men är också allvarlig:

– Jag är väldigt snabb och duktig i närstrid. Tålmodig och jag vill gärna påstå att jag har starkt psyke. Jag är duktig på att hantera situationer som andra skulle få panik av.

Jesper Söder säger att han brottades med om han skulle åka eftersom bonussonen där hemma var orolig att han skulle bli skadad.

– När jag sa att jag skulle åka, fast bara till Polen, blev han så ledsen och orolig att där och då tänkte jag ”jag är hemma och jag skiter i det”. Jag har aldrig behövt tänka på det. När jag var i Mellanöstern hade jag inte en bonusgrabb som sa ”jag älskar dig” hela tiden.

Jesper Söder har tidigare stridit mot IS i Syrien och i Irak.
Foto: LISA MATTISSON

Ingår i specialförband

Han är en av de internationella frivilliga som sökt sig till de frivilliga territoriella förbanden men som nu alltså kommer att ingå i en militär specialgrupp.

– Jag går med i specialförbandet, men det är väldigt hemligt allting. Min specialitet är att jag är hyfsat duktig på att skjuta. Jag gillar inte att uttrycka det så, jag brukar säga att jag är bra på att försvara mig själv. 

Hur länge stannar du?

– Jag vet inte. Jag har inte tänkt dö här nere för något som jag inte känner kommer lyckas om vi inte får mer hjälp från politiker. Jag har bonusgrabben att åka hem till och en familj.

Han åker för att strida i ett krig – på en sida han inte tror kan gå segrande.

– Det här är ett krig som Ukraina inte kan vinna. Vill Putin sätta in allt han har kommer han att göra det. Jag är noga med att säga att det enda som kan lösa kriget är diplomatiska lösningar. Jag hoppas att väst sätter in hårdare sanktioner. Det här kommer att hålla på i månader.

De som inte är rädda löper störst risk, menar Jesper Söder.
Foto: LISA MATTISSON
Innan resan brottades Jesper Söder med tankarna på bonussonen. ”När jag sa att jag skulle åka, fast bara till Polen, blev han så ledsen och orolig”, säger han.
Foto: LISA MATTISSON

Håller utrustningen hemlig

Han är bra på trängda situationer, berättar han:

– I lägen då du är överöst av beskjutning. Oddsen är inte till din fördel. Kamrater som är skadade, du ska hjälpa dem, skicka förband till dem och samtidigt svara mot artillerield. Att kunna vara i en paniksituation och hålla huvudet kallt och sedan komma ur den. Det är sånt jag kan.

Han reser lätt men vill inte berätta i tidningen vad han tar med sig för att överleva under förutsättningarna han skickas ut med.

– Då hör killar av sig och säger att de köpt allt och är redo att ge sig ut. Det här är inte för alla. 

Är du rädd?

– Det är klart att jag är rädd. Då vet man sina begränsningar och är inte riskbenägen. Jag har träffat så många som säger att de inte är rädd och att de är oöverträffbara, men det är också dem som löper störst risk.

Läs fler reportage från Expressens utsända i Ukraina:

UNHCR: ”Absolut bästa man kan göra är att skänka pengar”

Så kan du hjälpa folket i Ukraina just nu

Nina Svanberg: ”Ingen som tror att Ukraina inte kommer segra”

Lviv rustar upp för att ta emot hundratusentals ukrainare som tvingats fly sina hem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.