Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag slåss för mina barnbarns framtid"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SNURRIGT VÄRRE. Vindkraftverken reser sig som jätteträd över det norrländska landskapet.
Foto: Mats Andersson
"Vindkraft är som ett vulkanutbrott." Ingemar Jonsson, Centerpartiet.
Foto: Mats Andersson
UPPRÖRDA. Monica Blomström, Per Fahlén och Leif Malmström är några av dem som arbetar för att vindkraftsparken strax utanför Ramsele i Västernorrland inte ska byggas.
Foto: Mats Andersson
"Det pågår en exploatering utan dess like." Åke Wikström, boende i Ramsele.
Foto: Mats Andersson

RAMSELE. Gigantiska vita vindsnurror reser sig högt över de ångermanländska grantopparna

Det väsande ljudet från rotorbladen förvandrar den fridfulla skogen till ett bullrande inferno.

Regeringen satsar stort på vindkraft för att producera grön el och utveckla glesbygden, men människor över hela landet protesterar mot att deras livsmiljö slås i spillror.

Det pågår ett uppror i Sverige, från norr till söder blåser iskalla vindar. Folk är förbannande, frustrerade och maktlösa.

Deras ilska riktar sig mot regeringens och riksdagens stora satsning på vindkraft. Staten bidrar via stora subventioner till exploatering av stora markområden. Skogar och fält fylls med jättelika bullriga vindkraftverk som dominerar allt i sin närhet.

- Jag är farmor och slåss för mina barnbarns framtid. Vi har ingen yttranderätt fast snurrorna bara är några kilometer bort, säger Monica Blomström, 70, som representerar Junselevallens byalag i Ångermanland.

Hon och hennes meningsfränder kämpar hårt mot vindkraftverken i övre Ångermanland som hotar deras hem. De slåss för att få bo kvar.

"Flyttade för att få lugn och ro"

I dag är 65 vindsnurror i bruk och ytterligare 58 kommer att sättas i produktion i år. Men mer är på gång. I deras närhet finns 500 vindkraftverk prospekterade och sammanlagt är mer än 13 000 hektar avsatta för dessa enorma vindkraftparker.

- Jag flyttade upp hit från Muskö i Stockholm för att få lugn och ro. Nu är planen att vi ska bli omgivna av 500 snurror. Vi som bor där har ingen makt, inte en chans att påverka, säger Leif Fagerlind, 70, från Fullsjön som är aktiv i byalag och vägförening.

På samma sätt protesterar människor över hela landet.

I Kvarsebo utanför Norrköping opponerar sig fågelvänner mot sex planerade vindkraftverk som hotar känsliga rovfåglar. I Hangvar på Gotland protesterar grannar och naturvårdsorganisationer mot fem vindkraftverk som stör miljön och fågellivet. Vid Vågsjön utanför Köping är de boende starkt emot en planerad vindpark som väntas ge svåra bullerstörningar.

Men många politiker anser att vindkraften är en satsning på framtiden.

- Jag ser stora möjligheter för bygden. Vi behöver verkligen någonting som utvecklar bygden, 1955 hade vi 5 000 invånare nu är det knappt 1 900. Ett enigt fullmäktige fattade besluten om vindkraft, säger Ingemar Jonsson (C), ledamot av kommunfullmäktige i Ramsele.

- Vindkraften är som ett vulkanutbrott som kommer att skapa arbetstillfällen och få människor att flytta till orten. Vindkraftföretagen har redan ställt i ordning ett visningsrum och jag ska börja rekrytera folk.

- Protesterna är förstås negativa för bygden. Men jag tror inte att människor behöver flytta och jag hoppas att de inte gör det, säger han.

Jag fick ett brev från Åke Wikström i Ramsele. Han skriver bland annat:

"Jag bor i övre Ångermanland, En vacker trakt med sina älvdalar och skogar. Nu pågår emellertid en exploatering utan dess like i vindkraftens tecken. Riskkapitalister, skogsbolag och mark- ägare som Svenska kyrkan exploaterar nu vår miljö med tusentals vindkraftverk i Jämtland och Västernorrland ... För de båda länen kan komma att finnas långt över 2 000 verk på 150-200 platser. Hela kartan kan bli täckt av dessa installationer."

Jag tog flyget till Sundsvall och bil de dryga 15 milen till Ramsele, där jag träffade Åke Wikström och sex andra som kämpar mot vindkraften. Jag mötte frustrerade och sorgsna människor som såg hela sin livsmiljö slagen i spillror, men som är beredda att kämpa hårt för att få bo kvar på orten och på sina gårdar.

Leif Fagerlind, Anita Berglund och Kerstin Torgersson är alla på väg att förlora sina hem. De och andra vindkraftsmotståndare befarar att hela Ångermanland kommer att förvandlas till ett industriområde.

"Samtalet har kommit bort"

De säger att de känner sig maktlösa och hävdar att ingen ansvarig vill ta ansvar och föra en saklig diskussion. Samtidigt skyller politikerna på tjänstemännen och dessa vägrar prata.

- Det demokratiska samtalet har helt kommit bort eftersom det förutsätter en dialog, säger Monica Blomström.

Per Fahlén, 68, tidigare professor i installationsteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, bor i området. Han säger att Sverige redan har överskott på el och att den stora satsningen på vindkraft därför är onödig och en ekonomisk felsatsning.

- Till råga på allt finns det inga sakliga underlag för vindkraftsbruk. Utan bara en övertygelse från politikerna som tror att vindkraften är någonting väldigt bra, säger Per Fahlén.

Men en kommunalpolitiker i Ramsele lyssnar i alla fall på protesterna. Lillemor Edholm (S), ordförande i utskottet för samhällets utveckling, går emot sitt parti i vindkraftsfrågan. Socialdemokraterna är för att bygga ut vindkraften, men hon anser att utbyggnaden går för snabbt så hon har reserverat sig i fullmäktige.

- Jag tycker vi ska stanna upp och tänka efter. Jag har föreslagit att vi gör en karta över kommunen och tar fram områden där vi inte har någon vindkraft. Som det är nu kommer vi att se vindkraftverk vart vi än vänder oss, säger Lillemor Edholm.

- Jag är vald av kommunens invånare och jag måste lyssna på dem. Jag känner nu att dessa enorma vindkraftsplaner håller på att gå över styr. Det känns som att inte ens miljöfrågorna tas på allvar, säger hon.

Vindkraftbråk i Sverige

1. Boden Norrbotten
För tre år sedan sa kommunen nej till vindkraftverk på Haradskölen norr om Boden. Ett bidragande skäl var protester från turistnäringen. I november meddelade Vattenfall att de nu åter ser över möjligheterna att bygga vindkraftverk i området.

2. Ramsele Västernorrland
Vindkraftsetableringarna har väckt starka protester i Ramsele. För en vecka sedan demonstrerade hundratals människor från Västernorrland, Jämtland och Västerbotten på Ramseles gator mot vindkraften.

3. Laxå Närke
Protestlistor mot den planerade vindkraftsparken i Trysslinge överlämnades till politikerna i Laxå januari.
Kommunfullmäktige beslutade i februari att säga nej till vindkraftsparken. På samma möte godkändes dock sju av 20 vindkraftverk som planeras i Tiveden, skriver Sveriges Radio.

4. Hofors Gästrikland
Eon har ansökt om att bygga 27 vindkraftverk, som var och ett kan bli 200 meter högt, på Tjärnäsberget, det så kallade "Tjärnäsprojektet". Boende har protesterat och flera politiker är skeptiska.
Beslut ska tas vid kommunfullmäktige den 15 maj.

5. Hake fjord Västra Götaland
Mark- och miljödomstolen beslutade att i december säga nej till den planerade vindkraftsparken i Hake fjord i Göteborgs hamninlopp. Många privatpersoner och föreningar motsatte sig planerna från start. Nu ska möjligheten att bygga en begränsad vindkraftpark i området utredas.

6. Vågsjön Västmanland
Företaget Scanergy har sett över möjligheterna att bygga vindkraft i området vid Vågsjön. Planerna har väckt starkt motstånd från de boende som anser att det skulle förstöra naturen.

7. Kånna Kronoberg
Motståndet mot de sex planerade vindkraftverken i Yxne Mosse nära Kånna har varit stort. Bland annat mobiliserade sig boende genom hembygdsföreningen i Kånna. I november sa kommunstyrelsen nej till planerna för den här gången.

8. Kvarsebo Östergötland
Östergötlands ornitologiska förening har sagt nej till den vindkraftspark som planeras på Kolmårdsbranten vid Kvarsebo. Även Naturskyddsföreningen och Kvarsebo hembygdsförening har varit emot planerna.

9. Säbysjön Jönköping
Just nu pågår en strid om vindkraftverk söder om Säbysjön. Flera fastighetsägare har överklagat etableringen av vindkraftverken. Nyligen gav mark- och övermiljödomstolen dem rätt att överklaga själva beslutet om etablering av vindkraftverk.

10. Hörby Skåne
Planerna på en vindkraftpark med upp till fem verk i Ormastorp, Elestorp och Tormastorp, nära Fjällmossen, möter "hårdnackat motstånd", rapporterade Skånska Dagbladet i januari. Många boende i området har motsatt sig planerna. Även Hörbys kommunekolog och Kristianstad kommun har uttryckt sin skepsis.

11. Mörbylånga Öland
Kommunstyrelsen i Mörbylånga beviljade - trots kraftiga protester - bygglov för sex vindkraftverk på södra Öland. I december meddelade Cementa, som står för tre av sex verk att återkalla bygglovet för det södra verket i Albrunna. Detta efter protester från boende och ornitologer.

12. Hangvar Gotland
Miljöprövningsdelegationen i Stockholm har gett tillstånd till fem vindkraftverk i Hangvar. Grannar och naturvårdsorganisationer är emot planerna. Överklagan har skickats in till mark- och miljödomstolen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.