Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag skulle använda min hyfsat starka röst"

Det har gått åtta månader sedan Mona Sahlin avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.Foto: Erik Gustafson
Mona Sahlin vill inte svara på några frågor om själva avgången eller vad som hände tiden kring detta. Foto: Sven Lindwall

Mona Sahlin bryter tystnaden efter sin avgång som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

I en intervju i Dagens Nyheter ger hon sin bild av arbetet - men varken hon eller tidigare medarbetare vill säga något om avgången.

– Det kom bara ett sms från Mona att: ”Nu orkar jag inte längre, nu är de ute efter mig igen, nu slutar jag, hejdå”, ungefär, säger en tidigare medarbetare till Dagens Nyheter.

Det har gått åtta månader sedan Mona Sahlin avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande om hur hon skrivit falska intyg till sin livvakt.

Sedan dess har hon avböjt att svara på frågor men ger nu sin bild av arbetet i en intervju i Dagens Nyheter.

– Jag tolkade mitt uppdrag som att jag skulle använda min hyfsat starka röst åt att lyfta upp frågan på dagordningen, säger hon till DN.

"Var ett pilotprojekt"

I samband med Sahlins avgång framfördes också kritik mot hur arbetet skötts på det kansli som hon i sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism var chef över. Arbetet var rörigt sades det.

DN har intervjuat ett flertal personer som har insyn i kansliets arbete och tecknar bilden av hur prestigeprojektet föll ihop som ett fiasko.

– Tanken var ju från början att det här skulle vara ett pilotprojekt och det finns inget värre än att vänta på att något ska bli perfekt, för då är skadan redan skedd, säger Mona Sahlin till DN.

Hon menar att vissa delar av arbetet var rörigt, men säger samtidigt att det till stora delar fungerade bra.

Men problemen har fortsatt även efter Sahlins avgång. I juni utsågs den tidigare biståndsministern Hillevi Engström som samordnare - men hon han knappt börja innan hon aviserade sin avgång i augusti.

Avgången: "Ett trauma"

Engström stannade under hösten medan arbetet pågick att ta fram en ny efterträdare. I förra veckan stod det klart att denne blir Röda korsets förre ordförande Anna Carlstedt­.

Samtidigt har Hillevi Engström föreslagit att arbetet tas över av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap från år 2018.

Om sin avgång vill Mona Sahlin inte säga någonting. Hon hänvisar till att det fortfarande pågår en förundersökning kring detta vilket är samma svar som hon gav när Expressen träffade henne tidigare i höstas.

Medarbetare som Dagens Nyheter har pratat med kallar avgången och tiden kring denna för "ett trauma".

– Det kom bara ett sms från Mona att: ”Nu orkar jag inte längre, nu är de ute efter mig igen, nu slutar jag, hejdå”, ungefär, säger en tidigare medarbetare till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.