Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag ska visa att jag inte är rädd för honom"

"Från början kände jag att jag inte ville sitta i samma rum som honom när jag ska vittna. Nu känner jag att det ska jag visst göra", säger Lottas syster Camilla Rudholm om åtalade Martin Jonsson.

Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Martin Jonsson, 33, åtalas för mordet på Lotta Rudholm.

Bara två dagar innan Martin Jonsson, 33, slog ihjäl Lotta skickade hon en bild till sin syster Camilla Rudholm – bilden föreställde systrarnas avlidna pappa.

Camilla tolkar bilden som att Lotta kände att slutet var nära.

– Efteråt tänkte jag att hon kände av det: att hon skulle få möta pappa på andra sidan, säger Camilla som tänker sitta med inne i salen under rättegången.

– Jag ska visa honom att jag inte är rädd för honom, säger hon.

Under torsdagen följde Lottas familj i Härnösand presskonferensen om mordåtalet mot Martin Jonsson, 33, mannen som tog deras älskade dotter och syster ifrån dem, när hon var 41 år.

– Jag tycker att åtalet är bra, och att han ska dömas för mord för det fruktansvärda som han har gjort, säger Camilla Rudholm, en av Lottas systrar.

Om han döms för mord hoppas hon på det hårdaste straffet.

– Att han aldrig mer ska komma ut. Det önskar jag.

Systern: "Han jagade henne"

Under presskonferensen sa kammaråklagare Tobias Kudrén att mordet "tyvärr är ett typiskt relationsärende", och vände sig mot bilden av förföljelse och terror som han menar har förmedlats av medier.

Camilla Rudholm håller inte alls med om den beskrivningen.

– Jag tycker att hon har haft det så. Hon har ringt mig och sagt att hon håller på att bli tokig, eftersom han jagade henne. Han ringde henne konstant. "Jag vet inte vad jag ska göra, jag orkar inte mer", har hon sagt till mig.

Camilla Rudholm berättar om ett tillfälle då systern ringde upp henne under en middag:

– Hon skrek att han (Martin Jonsson) skulle döda henne. Jag blir förtvivlad och ringer polisen som åker ut till henne, men hon släpper inte in dem. Efteråt ringer hon upp mig och frågar "Camilla, är det du som har ringt polisen?". Jag säger att det är jag som har ringt polisen. Och då frågar hon: "Du sa väl inte hans namn? Han är farlig". Jag berättar att jag hade sagt hans namn. "Åh herregud...", säger Lotta då.

Hotade dränka Lotta och döda systern

Åtalet beskriver alla tillfällen som Martin Jonsson ska ha misshandlat Lotta och plågat henne psykiskt. I en del av utredningen beskrivs hur han ska ha fyllt ett badkar och sagt att han skulle dränka henne i det. I ett annat parti beskrivs hur han ska ha hotat med att ta livet av hennes älskade hund.

Han ringde även upp Lottas chef och ljög om att hon missbrukade narkotika, och åtalas därför för förtal.

– Jag tycker det är vidrigt, säger Camilla Rudholm.

Cirka 500 sms har säkrats i utredningen, och systern har läst igenom dem.

– Först tänkte jag: varför har hon svarat på alla hans sms? Men sedan vände jag på det och tänkte: hon var så illa tvungen. Vad skulle ha hänt om hon inte hade svarat? Det hände ju. När hon inte svarade på hans sms den natten så dödade han henne. Det känns som hon försökte säga det som han förväntade att hon skulle säga, som om hon gjorde allt för honom. Hon vågade inte anmäla honom, men sedan så gjorde hon det och vågade inte fullfölja anmälan.

Det kusliga meddelandet om pappan

På lördagsmorgonen den 4 juni så släppte Lotta in mannen som skulle komma att slå ihjäl henne i lägenheten.

Två dagar innan, på torsdagskvällen, hade hon skickat ett sms till sin syster efter att ha tillbringat dagen på sjukhus.

– Hotbilden hade ökat mot henne då men det fanns inga suicidala tankar hos henne. Då skickade hon en bild till mig, men jag kunde inte se den. Då ringde hon upp mig och frågade varför jag inte hade svarat på bilden. Hon berättade att hon hade skickat en bild på pappa och jag frågade om hon kunde skicka bilden till en väns mobiltelefon i stället. Och då fick jag bilden på pappa. Det var väldigt viktigt för henne att förmedla det här kortet till mig.

Hon förstod inte vad Lotta ville säga med bilden på deras avlidna pappa, men efteråt fick hon en känsla.

– Hade hon tankar på att han (Martin Jonsson) skulle ta livet av henne? Jag vet inte. Men jag har efteråt tänkt att hon kände av det: att hon skulle få möta pappa på andra sidan, säger Camilla Rudholm, som i nästa vecka reser till Stockholm, tillsammans med andra familjemedlemmar, för att vittna i rättegången mot sin systers mördare.

– Från början kände jag att jag inte ville sitta i samma rum som honom när jag ska vittna. Nu känner jag att det ska jag visst göra. Jag ska visa honom att jag inte är rädd för honom. Det ska jag göra för Lotta.

Systern: "Hur kunde han då bara släppas ut vind för våg?"

Nu hoppas familjen att deras älskade Lottas död ska lyfta frågan om kvinnor som befinner sig i samma typ av mardrömsförhållanden.

– När man är utsatt på det här sättet av en man och som tar över hela kvinnans liv, och när man till slut vågar söka hjälp så ska man kunna känna den tryggheten. Att man får hjälp. Sjukvården och alla andra instanser måste kunna samarbeta bättre. För som det är nu känns det som att det brister någonstans, säger Camilla Rudholm och fortsätter:

– Och en annan sak: den här mannen hade ingen bostad eller jobb – hur kan han då bara släppas ut vind för våg? Han var villkorligt dömd, gång på gång, för olika brott. Varför sätter man åtminstone inte på honom en fotboja?